Clos de los siete: 7 οινολόγοι... συνιστούν

Τί μπορούν να κάνουν 7 φτασμένοι Γάλλοι οινοποιοί στους εύφορους αμπελώνες της Αργεντινής; Θαύματα, ισχυρίζονται πολλοί, και δεν έχουμε λόγο να διαφωνήσουμε. Αυτή την εβδομάδα, το In2life επισκέπτεται το νέο mega-project του διάσημου οινολόγου Michel Rolland στην Αργεντινή, και δοκιμάζει το πρώτο δείγμα γραφής του...
Clos de los siete:  7 οινολόγοι... συνιστούν

του Θεόδωρου Λέλεκα

Όσοι έχετε δει το έργο/ντοκυμανταίρ ”Mondovino”, θα θυμάστε τον Michel Rolland, τον ”ιπτάμενο οινολόγο”, ο οποίος κινείται ασταμάτητα μεταξύ Μπορντώ, Καλιφόρνιας, Ιταλίας, Ισπανίας, Ουγγαρίας και τώρα πλέον και Αργεντινής για να δοκιμάσει, να συζητήσει, να συμβουλεύσει, να τσακωθεί, πάντα με στόχο την επίτευξη της τελειότητας στο κρασί.

Για όσους δεν τον ξέρουν, πρόκειται για έναν αεικίνητο άνθρωπο, ο οποίος θεωρείται ο σύγχρονος αναμορφωτής των κρασιών (και της εικόνας) του Μπορντώ, και ο δημιουργός μίας σύγχρονης σχολής οινικής σκέψης/πρακτικής με φανατικούς ”μαθητές” σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ακόμα και αν κάποιοι τον κατηγορούν ως εκφραστή της παγκοσμιοποίησης σε κάτι τόσο τοπικό και μοναδικό όσο το κρασί, γεγονός παραμένει ότι μερικοί από τους σημαντικότερους οινοποιούς του κόσμου δεν κάνουν την παραμικρή κίνηση αν δεν τον συμβουλευτούν.

Ο κύριος Rolland λοιπόν, επισκέφτηκε το 1988 την μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή της Αργεντινής, την Μεντόζα, και συνειδητοποίησε τις εκπληκτικές δυνατότητες και προοπτικές που μπορούσε να προσφέρει σε όποιον θα είχε το όραμα, την υπομονή, και την τεχνογνωσία για να την αξιοποιήσει.

Στο ταξίδι του αυτό, συνέλαβε ένα σχέδιο που υποσχόταν ουσιαστικά μία οινική νιρβάνα: την παραγωγή κρασιού εξαιρετικής ποιότητας σε μεγάλες ποσότητες και σε πολύ προσιτή τιμή. Δεν δυσκολεύτηκε πολύ να βρεί συνεργάτες-επενδυτές για να υλοποιήσει το σχέδιό του, και έτσι με συνοπτικές διαδικασίες, γεννήθηκε το Clos de los Siete: Το κτήμα των 7, στη Νότια Μεντόζα, στους πρόποδες των Άνδεων.

Οι ”7” είναι όλοι οινοποιοί, ιδιοκτήτες και οινολόγοι από τα πιο γνωστά chateaux του Μπορντώ. Η συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία τους, αλλά και τα κεφάλαιά τους, υπό την καθοδήγηση του Rolland, διοχετεύθηκαν στην δημιουργία ενός αμπελώνα 8.500 στρεμμάτων, και μίας οινοποιητικής μονάδας που χρησιμοποιεί, όπου αυτό είναι εφικτό, παραδοσιακές, χειροκίνητες μεθόδους, παντρεύοντας έτσι τέλεια την παράδοση με την τεχνολογία.

Με πείσμα και επιμονή οι 7 νίκησαν ακόμα και τα στοιχεία της φύσης, ξεπερνώντας σοβαρά προβλήματα στην μορφολογία του εδάφους, στην ύδρευση, και στην αμπελουργία.

Στις ποικιλίες που καλλιεργούνται στο Clos de los Siete κυριαρχεί η γηγενής Αργεντίνικη ερυθρή ποικιλία Malbec, ανάμεσα σε πιο διεθνείς ερυθρές ποικιλίες όπως Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Cabernet Franc.

Τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής άρχισαν να βγαίνουν στην αγορά πρόσφατα, όταν άρχισε να διατίθεται το ομώνυμο ερυθρό κρασί Clos de los Siete. Πρώτη κυκλοφόρησε η εσοδεία του 2002, ενώ μόλις πέρυσι πρωτοήρθε στην Ελλάδα αυτή του 2003. Οι πρώτες εντυπώσεις σε διεθνές επίπεδο ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Η ομόφωνη εκτίμηση ήταν από την πρώτη στιγμή ότι το κρασί Clos de los Siete είναι ένα φίνο κρασί Γαλλικών προδιαγραφών, φτιαγμένο από μία πρώτη ύλη γεμάτη δυναμικότητα και ζωντάνια, μέσα από την ευλογημένη γη του Αργεντίνικου αμπελώνα.

Πράγματι, παρότι το κρασί έχει γίνει με βάση τα γαλλικά πρότυπα οινοποίησης, και έχει παλαιωθεί στα ευγενέστερα καινούρια γαλλικά δρύινα βαρέλια, εσκεμμένα διατηρεί αρκετά στοιχεία από τον ατίθασο και ρωμαλέο χαρακτήρα της καταγωγής του.

Στην ετικέτα του κρασιού δεσπόζει το λογότυπο του οινοποιείου, ένα αστέρι με επτά ακτίνες, ισάριθμες με τους συντελεστές του. Και, για να μην ξεχνιέται ο επίδοξος αγοραστής, σε περίοπτη θέση βρίσκεται και η υπογραφή ”By Michel Rolland”.

Κάτι τέτοια βλέπουν οι ανταγωνιστές του και αρχίζουν τα σχόλια για το μέγεθος του ”ego” του Michel... Ας μην καθυστερούμε άλλο όμως, ας πάμε αμέσως στο κρασί!...

Ονομασία: Clos de los Siete

Χρονιά/Εσοδεία: 2003

Ποικιλία: Malbec (40%), Cabernet Sauvignon (20%), Merlot (20%), Syrah (20%)

Παραγωγός: Clos de los Siete

Περιοχή (Χώρα): Mendoza (Αργεντινή)

Αλκοολικός Βαθμός: 14.5% a.b.v.

Ενδεικτική τιμή: 19 Ευρώ

Αγαπητοί μου φίλοι αυτό το μπουκάλι το απέκτησα το φθινόπωρο που μας πέρασε, και όλο το χειμώνα αντιστάθηκα στον πειρασμό να το ανοίξω. Ξαφνικά αυτές τις μέρες πήρα την απόφαση να το δοκιμάσω και να γράψω γι αυτό, και πρέπει να σας πω ότι δεν το μετάνιωσα.

Το χρώμα του είναι ένα εντυπωσιακό βαθύ πορφυρό (είναι, βλέπετε, ακόμα αρκετά νέο). Πλησιάζοντας το ποτήρι για να το μυρίσουμε, αναδύεται ένα εκπληκτικά φίνο άρωμα βανίλιας, που προέρχεται από την παλαίωση σε καινούρια Γαλλικά δρύινα βαρέλια. Η επιρροή της δρυός είναι εμφανής και στη μύτη και στο στόμα, αλλά ιδιαίτερα κομψή και ευχάριστη.

Το Clos de los Siete 2003 έχει γεμάτο σώμα και υψηλή οξύτητα, ενώ οι ταννίνες του είναι μέτριες και ιδιαίτερα ”πολιτισμένες”. Η γεύση του χαρακτηρίζεται από αρώματα γλυκών, ώριμων κόκκινων φρούτων. Ο αλκοολικός του βαθμός είναι ιδιαίτερα υψηλός (προφανώς τα σταφύλια τρυγήθηκαν στο απώγειο της ωρίμανσής τους), η αίσθησή του όμως στο στόμα μας ενισχύει την όμορφη πληθωρικότητά του. Η επίγευσή του είναι μακρά και ανεπαίσθητα (ευχάριστα όμως) πικρή.

Η γενική μου εντύπωση από το Clos de los Siete 2003 είναι πολύ θετική. Πιστεύω επίσης ότι έχει ιδιαίτερα καλή σχέση ποιότητας/τιμής, και σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Θα το βρείτε στα καταστήματα Cellier (Σύνταγμα, Κολωνάκι, Κηφισιά), και σε επιλεγμένες κάβες σε όλη την Αθήνα.

Μη ξεχνώντας την καταγωγή του, συνδυάστε το με το πιο ζουμερό και εκλεκτό κομμάτι κόκκινο κρέας που θα βρείτε! Και αν έχετε την απαραίτητη υπομονή, φυλάξτε το προσεκτικά για τουλάχιστον μία 5ετία ακόμη, για να το χαρείτε όταν η πληθωρική προσωπικότητά του θα έχει εξελιχθεί ακόμα περισσότερο...

Εις υγείαν!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v