Βραβευμένη Τέχνη και πού θα τη βρεις

Βιβλία που ξεχώρισαν, ταινίες και θεατρικά που βραβεύτηκαν και άλμπουμ που έκαναν το «μπαμ» και αξίζει να ανακαλύψεις.
Βραβευμένη Τέχνη και πού θα τη βρεις

Μουσική, θέατρο, κινηματογράφος, βιβλία…

Η Τέχνη σε οποιαδήποτε μορφή της αποτελεί αφορμή για να σκεφτούμε, να διευρύνουμε τους πνευματικούς μας ορίζοντες και να ανακαλύψουμε πτυχές της προσωπικότητάς μας που ίσως κρατούσαμε καλά κρυμμένες.

Πώς ξεχωρίζουμε ποια τέχνη «αξίζει» και ποια όχι; Αν και η απάντηση εδώ είναι καθαρά υποκειμενική, υπάρχουν και ορισμένα αντικειμενικά κριτήρια, με χαρακτηριστικότερο όλων τα βραβεία μεγάλων θεσμών – εγχώριων και μη.

Με γνώμονα αυτά, ξεχωρίζουμε παρακάτω ταινίες, μουσική και βιβλία που αξίζει να ανακαλύψετε.

Ταινίες για Όσκαρ



Η μεγάλη απονομή των βραβείων έλαβε τέλος και οι μεγάλοι νικητές ήδη τοποθετούν τα χρυσά αγαλματίδιά τους στο ράφι. Εμείς από την άλλη βάζουμε στην watchlist μας τις ταινίες που ξεχώρισαν στα φετινά βραβεία.

Πρώτη και καλύτερη η "Μορφή του Νερού", μια συγκινητική ιστορία αγάπης μεταξύ μιας καθαρίστριας και ενός αμφίβιου πλάσματος, δια χειρός του παραμυθά Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο (Καλύτερη Ταινία και Σκηνοθεσία). Ακολουθούν το «Να με φωνάζεις με το Όνομά σου», ένα ευαίσθητο και κομψό βισκοντικό δράμα πάνω στο τέλος της αθωότητας, το (Διασκευασμένο Σενάριο) και οι «Τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ του Μιζούρι» (Α’ Γυναικείος Ρόλος και Β’ Ανδρικός). Πού θα τις απολαύσουμε; Αποκλειστικά σε Α’ τηλεοπτική προβολή στη Nova, η οποία επιλέγει μία προς μία και συγκεντρώνει τις κορυφαίες οσκαρικές παραγωγές.

Επίσης θα δούμε ταινίες που διακρίθηκαν σε τεχνικές κατηγορίες, όπως η «Δουνκέρκη», του Κρίστοφερ Νόλαν, η οποία κέρδισε συνολικά 3 βραβεία: Μοντάζ, Ηχητικών Εφέ και Ήχου, καθώς επίσης και η ταινία «Blade Runner 2049», του Ντενί Βιλνέβ, η οποία απέσπασε 2 βραβεία: Φωτογραφίας και Οπτικών Εφέ.

 

Ένα βιβλίο για… Νόμπελ

Αν δεν γνωρίζετε τον Καζούο Ισιγκούρο, τότε μάλλον ήρθε η στιγμή να τον μάθετε και να μπείτε στον υπέροχο κόσμο των βιβλίων του. Ο βραβευμένος το 2017 με Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέας από το Ναγκασάκι της Ιαπωνίας έχει ουκ ολίγες φορές αποδείξει το πόσο υπέροχα βιβλία βγάζει η πένα του. Η Σουηδική Ακαδημία τον επέλεξε για τα «μεγάλης συναισθηματικής δύναμης μυθιστορήματά του», όμως αν είχαμε να επιλέξουμε ένα μυθιστόρημά του το οποίο αξίζει να διαβάσετε, αυτό θα ήταν τα Απομεινάρια μιας Μέρας.


Πρόκειται για ένα σύγχρονο κλασικό μυθιστόρημα, μια όμορφη αναπόληση της ζωής ανάμεσα σε δύο πολέμους σε μια αγγλική έπαυλη, μια καθηλωτική επίκληση σε χαμένα όνειρα και χαμένους έρωτες με επίκεντρο την ιστορία του Στίβενς, του τέλειου μπάτλερ, και του κόσμου του. 

Θέατρο για… παράφρονες (και αδαείς)



Η χρυσή καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη μέσα από το ομώνυμο βραβείο κοσμεί εδώ και ένα χρόνο το πέτο της υπέροχης Ανθής Ευστρατιάδου. Η νεαρή ηθοποιός κέρδισε επάξια το βραβείο για την ερμηνεία της στην παράσταση του Γιάννου Περλέγκα «Ο Αδαής και ο Παράφρων», ενώ για την ίδια παράσταση τιμήθηκε και ο Γιώργος Δεπάστας με το βραβείο μετάφρασης της Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής.

Το έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ μεταμορφώνεται σε μια παράσταση υψηλής αισθητικής και ερμηνευτικού βάθους, την οποία μπορείτε να απολαύσετε κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20.30 στο Θέατρο Πορεία, στον τρίτο κύκλο παραστάσεών της. Στην υπόθεση του έργου, μια μεγάλη ντίβα της όπερας πρόκειται να τραγουδήσει στον «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ για διακοσιοστή εικοστή δεύτερη φορά. Εξαντλημένη από την πειθαρχία που έχει επιβάλλει στον εαυτό της και από την επαναλαμβανόμενη έκθεσή της στην κρίση του κοινού, αποφασίζει να ματαιώσει τις προγραμματισμένες εμφανίσεις της και να αποσυρθεί με τον τυφλό πατέρα της στην εξοχή. Πώς επιδρά η τελειομανία, η στείρα εξειδίκευση, η υπέρμετρη συγκέντρωση, ο αυστηρός αυτοπεριορισμός πάνω στον καλλιτέχνη;

Τα άλμπουμ των Grammy



Και από τα Όσκαρ του κινηματογράφου στα «όσκαρ» της μουσικής. Αν υπάρχει ένας θεσμός – βαρόμετρο για τους κορυφαίους καλλιτέχνες της υφηλίου (κατά την αμερικάνικη μουσική βιομηχανία), αυτός είναι τα ΕΜΜΥ. Και τα φετινά βραβεία ήταν μια πρώτης τάξης αφορμή για να ανακαλύψουμε – όσοι δεν γνωρίζαμε ήδη – τους κορυφαίους καλλιτέχνες της υφηλίου αυτή τη στιγμή.

Σημειώνετε; Άλμπουμ της χρονιάς το 24K του Bruno Mars, τραγούδι της χρονιάς το «That’s The Way I Like», επίσης του Bruno Mars, κορυφαίο βίντεο κλιπ, αλλά και χιπ χοπ τραγούδι το «Humble» του Kendrick Lamar και κορυφαίο pop άλμπουμ το ÷ του Ed Sheeran.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v