Όσα πρέπει να ξέρεις για το Scuba Diving

Ταξίδια σε έναν κόσμο απέραντου μπλε και ονειρεμένης ομορφιάς. Ανακαλύψτε τον Παράδεισο, μέσα από μαθήματα αυτόνομης κατάδυσης.
Όσα πρέπει να ξέρεις για το Scuba Diving
Είναι κατά κοινή ομολογία ένα από τα πιο εντυπωσιακά «χόμπι» για τους λάτρεις της θάλασσας και όχι μόνο.

Ο μαγικός κόσμος της αυτόνομης κατάδυσης περιμένει να τον ανακαλύψετε, αρκεί να μυηθείτε σωστά στα μυστικά του.

Τι εστί Scuba Diving;

Ερασιτεχνική αυτόνομη κατάδυση, ελληνιστί, είναι η υποβρύχια δραστηριότητα με τη χρήση αυτόνομης αναπνευστικής συσκευής, δηλαδή με φιάλη, ρυθμιστή πλευστότητας και ρυθμιστή αναπνοής. Η διαφορά της από την ελεύθερη κατάδυση έγκειται στο γεγονός ότι ο δύτης καταδύεται αυτόνομα.

Τι περιορισμοί υπάρχουν;

Ηλικιακά δεν υπάρχει περιορισμός. Τα πιτσιρίκια μπορούν να ξεκινήσουν από τα οκτώ τους χρόνια με μια κατάδυση γνωριμίας με μέγιστο βάθος τα δύο μέτρα και από δέκα χρονών και έπειτα μπορούν να… κάτσουν στα θρανία για το πρώτο τους επίσημο δίπλωμα. Μέγιστο όριο ηλικίας δεν υφίσταται, όμως για να κάνετε καταδύσεις θα πρέπει να είστε υγιείς. Τι σημαίνει αυτό; Να μην αντιμετωπίζετε θέματα παθολογικής ή καρδιολογικής φύσης που να σας απαγορεύουν τις καταδύσεις. Αν μάλιστα έχετε ξεπεράσει την ηλικία των 45 ετών θα σας ζητηθεί χαρτί από παθολόγο ή καρδιολόγο.

Θα πρέπει να πάω σε σχόλη; Δεν μπορώ να μάθω μόνος μου;

Όχι, η γνωριμία με τον υποβρύχιο κόσμο γίνεται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα μόνο αν απευθυνθείτε σε κάποια πιστοποιημένη σχολή δυτών. Στις περισσότερες σχολές μπορείτε να ξεκινήσετε με μια κατάδυση γνωριμίας (discover scuba diving), η οποία συνήθως συνοδεύεται με μισή ώρα θεωρίας και κάποιες πρακτικές ασκήσεις για να εξοικειωθείτε με τον εξοπλισμό. Ύστερα ακολουθεί κατάδυση με βαθύτερο σημείο τα έξι μέτρα για 45 περίπου λεπτά.

Και μετά και μετά;

Αν… ψηθήκατε με τον κόσμο του βυθού, τότε μπορείτε να συνεχίσετε με το πρώτο επίσημο δίπλωμα, το Open Water Diver. Στο θεωρητικό μέρος του θα γνωρίσετε τα καταδυτικά υλικά (στολές, φιάλες, ρυθμιστές αναπνοής κ.α.), τους φυσικούς νόμους που διέπουν το βυθό, θέματα ασφαλείας, σχεδιασμό καταδύσεων κ.α. Στο πρακτικό κομμάτι θα καλύψετε μια ευρεία γκάμα απλών δεξιοτήτων από το πώς μπορείτε να αναπνέετε και να κινείστε υποβρύχια, μέχρι το πώς πρέπει να αδειάζετε τη μάσκα από τα νερά χωρίς να αναδυθείτε στην επιφάνεια.

Συνήθως η διάρκεια των θεωρητικών μαθημάτων διαρκεί 4-5 ώρες και διαρκεί, μαζί με τις καταδύσεις, δύο με τρεις ημέρες. Τα πρακτικά μαθήματα ολοκληρώνονται σε εννιά καταδύσεις, με μέγιστο βάθος τα 18 μέτρα. Οι καταδύσεις αυτές γίνονται σε διάστημα πέντε ημερών, με δύο καταδύσεις την ημέρα, συνήθως τα Σαββατοκύριακα και ανάλογα με το πρόγραμμα της εκάστοτε σχολής, αλλά και το δικό σας.

Αν θέλετε να γίνετε διπλωματούχος δύτης, όμως δεν έχετε τόσο χρόνο να διαθέσετε, τότε υπάρχει και ένα προκαταρκτικό δίπλωμα, το Padi Scuba Diver, με περίπου ίδια «ύλη», το οποίο όμως διαρκεί λιγότερο τόσο στο κομμάτι των θεωρητικών μαθημάτων (περίπου 4 ώρες, σε δύο ημέρες, παράλληλα με τις καταδύσεις), όσο και στων πρακτικών (πέντε καταδύσεις έως 12 μέτρα μέσα σε 3 ημέρες).

Και μετά;

Α, εσείς είστε για «δυνατές» βουτιές! Αφού αποκτήσετε το πρώτο δίπλωμα, τα επόμενα επίπεδα είναι το Advanced Open Water, το Rescue Diver και, τέλος, το Master Scuba Diver. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλες «ειδικότητες» της PADI όπως το Night Diver, to Search and Recovery Diver και το άκρως ενδιαφέρον Wreck Diver, στο οποίο μαθαίνετε πώς να καταδυθείτε σε ναυάγια.

Από τιμές τι παίζει;

Τα μαθήματα γνωριμίας Discover Scuba Diving κοστίζουν περίπου 65€, ενώ για την πρώτη πιστοποίηση του Open Water Scuba Diver οι τιμές κυμαίνονται στα 400-500 ευρώ ανάλογα τη σχολή και τις υπηρεσίες που προσφέρει και για το προκαταρκτικό δίπλωμα Padi Scuba Diver στα 300 ευρώ. Στις τιμές συμπεριλαμβάνονται η εκπαίδευση (πρακτική και θεωρητική), η χρήση εξοπλισμού, βιβλίο και DVD, το δίπλωμα, και ημερολόγιο καταδύσεων, ενώ αφορούν συνήθως γκρουπάκια 4-5 ατόμων.

Πού μπορώ να μάθω;

Σε πιστοποιημένες σχολές της Αττικής όπως το Aqua Divers Club, το Atlantis Diving, το Sotiriou Dive Center, το Diving Store, το Divers Club και το Mediteranean Dive Center, αλλά και των νησιών, όπως το Amorgos Diving, το Blue Adventures στα Χανιά και το Santorini Dive Center

 
Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v