Διασκεδάζουμε… με την επιστήμη στην Αθήνα

Πλανητάρια, τηλεσκόπια, θόλοι, θεματικά δωμάτια και virtual reality εργαστήρια για να διασκεδάσετε με τις επιστήμες στην Αθήνα.
Διασκεδάζουμε… με την επιστήμη στην Αθήνα
Πλανητάριο Ιδρύματος Ευγενίδου
Λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, τηλ: 2109469600

Το Ίδρυμα Ευγενίδου, εκτός από την Διαδραστική Έκθεση Επιστημών και Τεχνολογίας με τα interactive εκθέματα και την Βιβλιοθήκη με πλούσιο επιστημονικό υλικό, είναι αγαπημένος χώρος μικρών και μεγάλων που θέλουν να ταξιδέψουν στο σύμπαν και να μάθουν γι’ αυτό. Στο Πλανητάριό του, προβάλλονται καθημερινά ψηφιακές ταινίες-παραστάσεις για το διάστημα, την σκοτεινή ύλη, τους πόλους της Γης, το βόρειο σέλας, το ηλιακό σύστημα, την εποχή των δεινοσαύρων κ.α. Τα εισιτήρια κυμαίνονται από 3 ως 8€.
Διαβάστε περισσότερα – Μια μέρα στο Πλανητάριο 

Αστεροσκοπείο 
Λόφοι Θησείου και Πεντέλης

Σε δύο σημεία της πόλης μπορούμε να «ξεκλειδώσουμε» τα μυστικά του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Στο Θησείο, πάνω στο λόφο των Νυμφών, συναντάμε το Μουσείο Γεωαστροφυσικής, ενώ στο κτίριο του Τηλεσκοπίου ξεναγούμαστε καθημερινά στις 11.30 το πρωί με εισιτήριο 5€. Πιο εντυπωσιακές είναι όμως οι σαββατιάτικες ξεναγήσεις στο κέντρο επισκεπτών της Πεντέλης. Εκεί, πάνω στο βουνό, αφού παρακολουθήσουμε ντοκιμαντέρ και ρωτήσουμε ό,τι απορία έχουμε τους ειδικούς, ανεβαίνουμε στο τηλεσκόπιο Newall και παρακολουθούμε σε… ζωντανή μετάδοση το υπερθέαμα του ουρανού. Οι ξεναγήσεις προγραμματίζονται συνήθως Σάββατο στις 20.00 (εισιτήριο επίσης 5€). Δείτε το πρόγραμμα των ξεναγήσεων εδώ και εδώ
Διαβάστε περισσότερα – Μια νύχτα στο Αστεροσκοπείο 

Θόλος Ελληνικού Κόσμου
Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ: 2122540000

Η Θόλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού είναι ένας χώρος που μοιάζει με… ιπτάμενο πλανητάριο, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας διαδραστικός χώρος που αναλαμβάνει να ζωντανέψει μπροστά μας μέσω τελευταίας τεχνολογίας, μνημεία και κομμάτια της Ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού. Αυτή την περίοδο, προβάλλονται ταινίες και πραγματοποιούναι διαδραστικές περιηγήσεις στην Αγία Σοφία, στην Αρχαία Ολυμπία, στην Αρχαία Μίλητο, στην Αρχαία Αγορά των Αθηνών, στην Εποχή των Παγετώνων, στον ουρανό αλλά και στα δαρβινικά μυστήρια της φύσης. Η ημικυκλική οθόνη-θόλος αναπαράγει φωτορεαλιστικά τα πάντα, με αποτέλεσμα διαδραστικό και άκρως εντυπωσιακό. Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Cortex Virtual Reality
Σουλίου 2, Εξάρχεια, τηλ: 21 0381 0509

Σε έναν άνετο μοντέρνο χώρο, αφήνουμε πίσω την πραγματικότητα και μαζεύουμε εμπειρίες με τον VR εξοπλισμό. Φορώντας τα ειδικά γυαλιά, «κοροϊδεύουμε» το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει τις ψευδαισθήσεις και μπορούμε να ταξιδεψουμε όπου θέλουμε, να ζήσουμε την διαδρομή ενός rollercoaster χωρίς να κουνηθούμε απ’ τη θέση μας (το τίναγμα από ένστικτο δε μετράει), να πετάξουμε στο διάστημα, να παίξουμε 3D videogames και να απασχοληθούμε με εκπαιδευτικές εφαρμογές. Άκρως διασκεδαστικό είναι και το VR escape room «I expect you to die». Το παιχνίδι στοιχίζει από 10€ την ώρα.
Διαβάστε περισσότερα - Στο Cortex Virtual Reality θα σκοτώσεις δράκους

Επιστημονικά δωμάτια απόδρασης
Δεκάδες είναι τα αθηναϊκά escape rooms που θα ενθουσιάσουν τους φίλους της επιστήμης. Ένα καλοφτιαγμένο δωμάτιο για αρχάριους είναι το Scientific Laboratory, του οποίου η υπόθεση είναι η εξής: «Ένα νοσηρό σχέδιο εξόντωσης της ανθρωπότητας… Μία μυστική συνάντηση λίγο πριν την αντίστροφη μέτρηση για το τέλος του κόσμου όπως τον ξέραμε… Πέντε αδίστακτοι και διεστραμμένοι επιστήμονες ένωσαν τις γνώσεις τους για να αφανίσουν το ανθρώπινο είδος. Έχεις 60’ για να βρεις το σημείο συνάντησης και να τους σταματήσεις. Θα τα καταφέρεις;» Για περισσότερα επιστημονικά δωμάτια απόδρασης δείτε αυτή τη συγκεντρωτική λίστα βάζοντας στα κριτήρια του δωματίου «Εργαστήριο». Θα βρείτε επιλογές όπως το δωμάτιο του Τέσλα και του Έντισον, αποστολή ενάντια σε ιούς, δωμάτια με χημικά πειράματα και… CSI εργαστήρια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v