Οι βραδιές στο Αστεροσκοπείο επιστρέφουν

Τον ουρανό με τ’ άστρα θα συνεχίσουμε να βλέπουμε- και να μαθαίνουμε – μέσα από τις εκπαιδευτικές βραδιές στο Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Οι βραδιές στο Αστεροσκοπείο επιστρέφουν
Πώς δημιουργείται ένα νέο άστρο; Πώς συνδέονται οι αστερισμοί με την Μυθολογία; Τι είναι ο Ήλιος μας;

Ερωτήματα βρίσκουν απαντήσεις μέσα από τις ξεναγήσεις της Actionplus οι οποίες συνεχίζονται για τέσσερις θεματικές βραδιές στο Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Η αστροφυσικός Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού μας μιλά για την γέννηση των αστεριών και για τους αστερισμούς και τη μυθολογία τους. Το τηλεσκόπιο Δωρίδη μας περιμένει για παρατήρηση του ουρανού. Ενώ οι αίθουσες του Αστεροσκοπείου ανοίγουν για εμάς για να θαυμάσουμε το καταπληκτικό αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, τον περίφημο χάρτη της Σελήνης που σχεδίασε ο Ιούλιος Σμιθ, και τα μυστικά της βιβλιοθήκης του.

Λεπτομέρειες θεματικών ομιλιών:

«Στοιχεία Αστρικής Εξέλιξης» - Μια εισαγωγή στην αστρική εξέλιξη: Πως δημιουργούνται οι νέοι αστέρες, πως εξελίσσονται, ποια είναι η ηλικία τους και ποιες είναι οι τελικές τους καταστάσεις. Θα συζητηθούν ερωτήματα όπως: Τι είδους αστέρας είναι ο ήλιος μας;Τι είναι ένας κόκκινος γίγαντας, ένας λευκός νάνος, ένας αστέρας νετρονίων;

«Οι Αστερισμοί και η Μυθολογία τους»: πώς συνδέονται οι αστερισμοί του νυχτερινού ουρανού με την Ελληνική μυθολογία; πώς προέκυψε η ονομασία τους; ποια η χρησιμότητά τους στον προσανατολισμό και την πλοήγηση; Αναφορές των αστερισμών σε κείμενα της αρχαιότητας.

Σε κάθε ξενάγηση η θεματική ομιλία διαρκεί 40 λεπτά και το υπόλοιπο πρόγραμμα ξενάγησης είναι κοινό.

Πρόγραμμα ομιλιών:

- Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018, 18:00 - 20:00 - "Στοιχεία Αστρικής Εξέλιξης"

- Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018, 18:00 - 20:00 - "Οι Αστερισμοί και η Μυθολογία τους"

- Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018, 18:00 - 20:00 - "Στοιχεία Αστρικής Εξέλιξης"

- Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018, 18:00 - 20:00 - "Οι Αστερισμοί και η Μυθολογία τους"

Το σημείο συνάντησης είναι στην είσοδο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο, Αθήνα, στις 17:30, ενώ οι ομιλίες/ξεναγήσεις διαρκούν περίπου δύο ώρες.

Το κόστος ξενάγησης ανέρχεται στα 10€/ άτομο, ενώ η είσοδος στο Αστεροσκοπείο είναι 5€ για 2,5€ για παιδιά άνω των 12 και φοιτητές και δωρεάν για ανέργους και ΑΜΕΑ.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v