Rafting: Τα καλύτερα ποτάμια αυτήν την περίοδο

Διαδρομές… χαλαρές αλλά και με γενναίες δόσεις αδρεναλίνης. Τοπία μαγικά, εμπειρίες μοναδικές. Πέντε ποτάμια – προορισμοί για rafting με την παρέα.
Rafting: Τα καλύτερα ποτάμια αυτήν την περίοδο

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το σπορ δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Μια βάρκα, έξι άτομα, ένας κυβερνήτης, ένα ποτάμι, μια κατάβαση, δεκάδες εικόνες μπολιασμένες με αδρεναλίνη και αξέχαστες στιγμές… πάθους και έντασης.

Το rafting είναι ιδανική αφορμή για Σαββατοκυριακάτικες εξορμήσεις σε κάθε άκρη της Ελλάδας και τα ποτάμια που προσφέρονται αυτήν την περίοδο για καταβάσεις αρκετά. Εμείς επιλέξαμε πέντε κορυφαία, με ποικίλη δυσκολία για να χαρούν και οι πρωτάρηδες, αλλά και οι… βετεράνοι του σπορ.

Λούσιος (Ορεινή Αρκαδία)

Το δημοφιλέστερο ποτάμι της Ορεινής Αρκαδίας είναι το πρώτο που έρχεται στο μυαλό του περισσότερου κόσμου όταν σκέφτεται το rafting. Ο Λούσιος είναι παραπόταμος του Αλφειού. Oι διαδρομές του καταλήγουν στη διασταύρωση των δύο ποταμών και συνεχίζουν στον Αλφειό. Διατρέχει ένα εντυπωσιακό φαράγγι που δεν είναι «περπατήσιμο», μπορείτε δηλαδή να το θαυμάσετε μόνο μέσα από το ποτάμι και η εμπειρία rafting στα νερά του είναι 100%... μαγευτική.

Info: Ο βαθμός δυσκολίας του είναι 2ου-3ου  βαθμού για την μικρή διαδρομή και 2ου -4ου  για την μεγάλη. Οι εταιρείες με τις οποίες μπορείτε να κλείσετε την εμπειρία σας εκεί είναι η Trekking Hellas (40€ ανά άτομο) και η Eco Action (45€ ανά άτομο).


Διαβάστε επίσης: Best of… Ορεινή Αρκαδία 

Ασπροπόταμος (Τρίκαλα)

Μεταφερόμαστε στην Κεντρική Πίνδο και… βουτάμε σε αυτό το υπέροχο ορεινό ποτάμι με τα κρυστάλλινα νερά, το οποίο ρέει υπό το άγρυπνο βλέμμα των κορφών της Πίνδου. Η εμπειρία του rafting στον Ασπροπόταμο είναι μοναδική, οι μυρωδιές από τα έλατα παρούσες σε όλη τη διαδρομή, ενώ μοναδικής και σπάνιας ομορφιάς τοπία σας συντροφεύουν σε όλη τη διάρκεια της κατάβασης.

Info: Ο Ασπροπόταμος είναι «τεχνικό» ποτάμι, χωρίς όμως μεγάλη δυσκολία, αφού τα περάσματα του rafting είναι κυρίως 2ου - 3ου βαθμού. Η διαδρομή ξεκινάει από την τοποθεσία «Τρία Ποτάμια» και την γέφυρα Αλεξίου. Rafting στον Ασπροπόταμο διοργανώνει η Trekking Hellas (45€/ άτομο) και η Olympos Trek.

Διαβάστε επίσης: Νεραϊδοχώρι: Το «αλπικό» παραμύθι των Τρικάλων

Ταυρωπός (Ευρυτανία)

Ιδανικός τόσο για τους πρωτάρηδες όσο και για τους προχωρημένους, ο Ταυρωπός προσφέρει συνδυασμό ποταμίσιων αλλά και περιπατητικών συγκινήσεων. Το τοπίο είναι καταπράσινο, η κατάβαση προβλέπεται διασκεδαστική, αλλά η έκπληξη έρχεται στο τέλος, όταν, θα κατεβείτε από τις βάρκες και θα περπατήσετε μέχρι τον εντυπωσιακό καταρράκτη της Βίνιανης. Η κατάβαση γίνεται συνήθως στο τμήμα του ποταμού από τη γέφυρα του Γαβρενίτη μέχρι την βάση του Παρκιού.

Info: Ο βαθμός δυσκολίας του είναι 1ου με 2ου βαθμού. Rafting στον Ταυρωπό σε συνδυασμό με πεζοπορία προσφέρει η Trekking (35€/ άτομο) , η Eco Action (40€/ άτομο) και το Alpin Club

Διαβάστε επίσης: Καρπενήσι και πέριξ: Χειμωνιάτικα weekends στα καλύτερά τους 


Ερύμανθος (Ορεινή Αρκαδία)


Τα πεντακάθαρα νερά του που πηγάζουν από τις πλαγιές του όρους Ερύμανθος και η ιδιομορφία της κοίτης του έχουν κάνει τον Ερύμανθο ποταμό… τάμα για τους απανταχού έμπειρους λάτρεις του σπορ (Έλληνες και ξένους), οι οποίοι κάθε χρόνο επισκέπτονται το ποτάμι, που χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη συχνότητα περασμάτων. Η μια από τις δύο διαβάσεις του «σκληρού» Ερύμανθου με ράφτινγκ, ξεκινά από το χωριό Τριπόταμα και καταλήγει μετά από 15χλμ στο χωριό Βιδιάκι, ενώ η δεύτερη καλοκαιρινή διάβαση του ποταμού ξεκινά κάτω από το χωριό Βιδιάκι, προς Αμυγδαλή.

Info: O Ερύμανθος είναι ποταμός 3ου με 4ου βαθμού δυσκολίας, επομένως για να τον τολμήσετε θα πρέπει να έχετε προηγούμενη εμπειρία (συμμετοχή σε τουλάχιστον 2 καταβάσεις σε διαφορετικά ποτάμια 3ου βαθμού δυσκολίας) και αρκετά καλή φυσική κατάσταση. Εξορμήσεις στον ποταμό πραγματοποιεί η Trekking Hellas (50€/άτομο). 

Πηνειός – Βερνέζι (Θεσσαλία)

Η συγκεκριμένη διαδρομή σε τμήμα του Πηνείου, με κανονικές συνθήκες νερού πάντα, θεωρείται από πολλούς ως μία από τις κορυφαίες από άποψης ενδιαφερόντων περασμάτων και… διασκεδαστικών μεγάλων κυμάτων. Και εδώ, όπως και στον Ερύμανθο, τα πράγματα είναι αρκετά απαιτητικά, όμως η εμπειρία εγγυάται αρκετά ml αδρεναλίνης στο σώμα σας και εξίσου έντονες συγκινήσεις. Εν ολίγοις, ίσως η πιο «δυναμική» και άγρια κατάβαση που έχετε ζήσει ποτέ.

Info: Τα περάσματα είναι συνεχόμενα με μικρά μόνο διαστήματα ομαλής ροής, ενώ τα περισσότερα εξ’ αυτών είναι 3ου και 4ου βαθμού. Rafting στο Βερνέζι του Πηνείου διοργανώνει το Olympus Path (45€/άτομο), το Olympos Trek (45€/άτομο) και η Trekking (50€/άτομο). 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v