Αναρρίχηση: Πού και με πόσα θα πάρετε τους… βράχους

Αδρεναλίνη – κυριολεκτικά – στα ύψη, εμπειρίες ζωής και ατόφια επαφή με τη Φύση. Όσα πρέπει να ξέρετε για την αναρρίχηση πριν ξεκινήσετε το φλερτ με το εθιστικό αυτό άθλημα.
Αναρρίχηση: Πού και με πόσα θα πάρετε τους… βράχους
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ο καθένας από εμάς περνά τον προσωπικό του Γολγοθά, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που η ανάβαση είναι αν μη τι άλλο μια ξεχωριστή και προκλητική αρκετές φορές εμπειρία. Μια από αυτές είναι το σπορ της αναρρίχησης: «αδρελινάτο», δύσκολο, απαιτητικό, φορές φορές επικίνδυνο, όμως για όσους το έχουν δοκιμάσει, οι χαρακτηρισμοί δεν επαρκούν για να το περιγράψουν. Θα σας βάλουν να το… ζήσετε για να το καταλάβετε.

Και πολύ καλά θα κάνουν, αν θέλετε τη γνώμη σας, μιας και η αναρρίχηση αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία να συνδυαστεί η σωματική άσκηση, η αγάπη για τα μεγάλα ύψη και η λατρεία για τη φύση.

Πόσα είδη υπάρχουν;
Η αθλητική αναρρίχηση και η αναρρίχηση πίστας είναι οι δύο βασικές επιλογές που έχει κάποιος όταν ξεκινά τα πρώτα του… σκαρφαλώματα. Κατά τα άλλα, τα είδη είναι πολλά. Από τα πιο δημοφιλή είναι η «τραντ», στην οποία τοποθετείτε εσείς τις ασφάλειες και τα σχοινιά στον βράχο, η αθλητική, σε βράχο ή πίστα, με προϋπάρχουσες «ασφάλειες» που έχουν τοποθετήσει άλλοι, η αναρρίχηση πάγου, η αναρρίχηση σε τεχνητή πίστα, και οι αγώνες bouldering, δηλαδή αναρρίχηση σε πολύ χαμηλά βράχια ή ογκόλιθους.

Πού θα μάθω;

Σε πιστοποιημένες σχολές σε όλη την Ελλάδα. Αυτές θα αναλάβουν την βασική σας εκπαίδευση, η οποία διαρκεί συνήθως πέντε Σαββατοκύριακα και πραγματοποιείται είτε σε κλειστά αναρριχητικά πεδία είτε σε βράχους σε διάφορες τοποθεσίες. Τα μαθήματα συνήθως πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο (άνοιξη και φθινόπωρο), ενώ το μέσο κόστος ανέρχεται στα 400-500€.

Στον ΕΟΣ Αχαρνών, τα μαθήματα αρχαρίων ξεκινούν στις 5 Οκτωβρίου, και ολοκληρώνονται στις 18 Νοεμβρίου και πραγματοποιούνται στο αθλητικό κέντρο του Συλλόγου, στην Πάρνηθα, στο Ναύπλιο και στη Βαράσοβα στο Μεσολόγγι (δείτε αναλυτικά εδώ).

Στην Base Camp τα μαθήματα ξεκινούν στις 7 Οκτωβρίου και ολοκληρώνονται στις 8 Νοεμβρίου, με την πρακτική να πραγματοποιείται σε οργανωμένα αναρριχητικά πεδία της Αττικής (Πέτρα Βαρυμπόμπης, κ.α), τη Βαράσοβα και τη Λαγκάδα στον Ταΰγετο. Περισσότερα εδώ.

Ο Αθηναϊκός Ορειβατικός σύλλογος, ξεκινά τα τμήματα αρχαρίων στις 10 Οκτωβρίου και ολοκληρώνονται στις 15 Νοεμβρίου. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται μεταξύ άλλων στο Ναύπλιο, στην τεχνητή πίστα στο ΟΑΚΑ, στην Βαράσσοβα, στον Υμμητό και στην Πάρνηθα. Περισσότερα εδώ.

Στον ΕΠΟΣ Φυλής, τα μαθήματα ξεκινούν τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώνονται τον Οκτώβριο. Περισσότερα εδώ.

Στη Θεσσαλονίκη, η Ορειβατική και Αναρριχητική λέσχη ξεκινά τα τμήματα αρχαρίων τον Οκτώβριο, με την πρακτική άσκηση να γίνεται σε αναρριχητικά πεδία στο Ρετζίκι, στο Σιδηρόκαστρο, στην Ηρακλείτσα Καβάλας και στα Μετέωρα. Περισσότερα εδώ.

Αν θέλετε απλά να εξασκηθείτε στο δημοφιλές άθλημα, τότε δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε τον ειδικά εξοπλισμένο χώρο εσωτερικής αναρρίχησης The Wall στην Παλλήνη. Εκεί μπορείτε να κάνετε κινησιολογικά τεστ για να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας και να καλυτερέψετε την τεχνική σας. Η ημερήσια συνδρομή είναι 15€ ανά άτομο μαζί με τον εξοπλισμό, ενώ υπάρχουν και ειδικές τιμές για οικογένειες. Δείτε τις αναλυτικά εδώ.

Τι θα χρειαστώ από εξοπλισμό;
Σε πρώτη φάση, τον απαραίτητο εξοπλισμό για αναρρίχηση σας τον παρέχει η σχολή (βλ. παρακάτω) που θα επιλέξετε για τα μαθήματά. Ενδεχομένως να χρειαστεί να έχετε μαζί σας σκηνή, καθώς κάποιες σχολές πραγματοποιούν αναβάσεις σε βράχους εκτός Αττικής, ενώ απαραίτητα για τα μαθήματα είναι τα ορειβατικά παπούτσια. Από τη στιγμή που θα τελειώσουν τα μαθήματα όμως, θα πρέπει να αποκτήσετε τον δικό σας εξοπλισμό προκειμένου να πάρετε τα βουνά. Τι περιλαμβάνει αυτός;

Ένα κράνος (περί τα 50€ με 90€, δείτε εδώ), μποντριέ, μια ειδική «ζώνη» (από 40€ μέχρι 120€ περίπου), ένα σχοινί περί τα 60 μέτρα (100€ με 200€, δείτε εδώ), «σετάκια» (δύο καραμπίνερ ενωμένα με ιμάντα, θα χρειαστείτε δέκα τέτοια, 10€ περίπου έκαστο), γρι γρι ( ένα «ασφαλιστήρι», 76€), καραμπίνερ (περί τα 20€, δείτε εδώ), τσάντες μεταφοράς των σχοινιών ( 30€, δείτε εδώ)και αναρριχητικά παπούτσια (μισό με ένα νούμερο μικρότερο από τα αθλητικά σας, περί τα 85€ για ένα μέτριο ζευγάρι, δείτε εδώ).

Συνολικά, η… λυπητερή για να εξοπλιστείτε πλήρως για αναρρίχηση φτάνει τα 500€. Είναι όμως εξοπλισμός που θα έχετε για όλη σας τη ζωή – ή τελοσπάντων για μεγάλο χρονικό διάστημα – επομένως έχει νόημα να κάνετε τις καλύτερες δυνατές αγορές.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v