Ψαροντούφεκο: Επτά πράγματα που πρέπει να ξέρετε

Στα ρηχά ή στα βαθιά, το ψαροντούφεκο απαιτεί γνώσεις, κατάλληλες αγορές και υπακοή σε κανόνες. Πριν βουτήξετε, διαβάστε επτά βασικές συμβουλές.
Ψαροντούφεκο: Επτά πράγματα που πρέπει να ξέρετε
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον θαλάσσιο κόσμο του ψαροντούφεκου; Σας συγχαίρουμε, όπως προφανώς και όλοι όσοι από το στενό σας περιβάλλον κατάφεραν να σας πείσουν να κάνετε τις πρώτες σας βουτιές προς αναζήτηση της… ψαριάς.

Όμως προσοχή, το εν λόγω χόμπι απαιτεί βασικές γνώσεις ασφάλειας, κάποιες βασικές οικονομικές «επενδύσεις» και ενδεχομένως μερικές ακόμα προκειμένου να μπορείτε να περηφανευτείτε για τις ψαριές σας.

Πριν πάρετε λοιπόν τις θάλασσες, ιδού επτά βασικές συμβουλές που οφείλετε να ξέρετε.

* Άδεια για να βουτήξετε με ψαροντούφεκο δεν χρειάζεται. Σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, όσοι ασχολούνται ερασιτεχνικά με το ψαροντούφεκο δεν χρειάζεται να έχουν άδεια αλιείας για να εξασκούν το χόμπι τους και ούτε φυσικά να την ανανεώνουν κάθε δύο χρόνια όπως ίσχυε. Η κατάργηση της άδειας όμως δε συνεπάγεται εξαίρεση από την εφαρμογή των υπόλοιπων προβλέψεων της νομοθεσίας σχετικά με την ερασιτεχνική αλιεία, όπως για παράδειγμα οι ώρες της ημέρας που μπορείτε να το κάνετε, οι εποχές του έτους, οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η αλιεία, τα επιτρεπόμενα εργαλεία και άλλα που θα βρείτε εδώ.

*Μαθήματα για ψαροντούφεκο δεν είναι, μεν, απαραίτητα είναι δε χρήσιμα ιδιαίτερα αν δεν έχετε κάποιον να σας μάθει κάποιος φίλος τα βασικά περί ασφάλειας, ακόμα και αν βουτήξετε στα ρηχά. Έτσι αν θέλετε να μάθετε από κάποιον επαγγελματία πώς βουτάτε και τι προσέχετε, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε κάποια σχολή καταδύσεων και να «βγάλετε» το βασικό πτυχίο δύτη. Δείτε εδώ μερικές.

* Στα του εξοπλισμού, θα χρειαστείτε οπωσδήποτε μία σημαδούρα, βατραχοπέδιλα, μάσκα, στολή, γάντια, αναπνευστήρα (όσο πιο απλός, τόσο το καλύτερο), ψαροβελόνα, μαχαίρι και βαρίδια για να ρυθμίσετε την πλευστότητά σας ανάλογα με τη στολή που χρησιμοποιείτε και το βάθος στο οποίο σκοπεύετε να κινηθείτε: όσο βαθύτερα πάτε τόσο λιγότερα χρειάζεστε και όσο πιο χοντρή η στολή, τόσο περισσότερα.

* Ο φακός, αν και αρκετά χρήσιμος σε περιπτώσεις που π.χ. εξερευνάτε μια σπηλιά, απαγορεύεται δια νόμου. Το ίδιο και το ψάρεμα σε βάθος μεγαλύτερο των δέκα μέτρων. Εμείς σας προειδοποιήσαμε.

* Για το πακέτο μάσκα-βατραχοπέδιλα υπολογίστε περί τα 50€, για ένα ψαροντούφεκο από 70€ μέχρι 120€ ανάλογα με το μέγεθός του και τη μάρκα του (αν είστε αρχάριοι ένα ενενηντάρι ψαροντούφεκο με λάστιχα 17 εκατοστών είναι ιδανικό) και για μια ψαροσακούλα – εφ’ όσον την χρειάζεστε για να μεταφέρετε τα ψάρια περί τα 15€. Μια απλή σημαδούρα από PVC κοστίζει 15€. Οι τιμές για τα καταδυτικά μαχαίρια ξεκινούν από 4€ και φτάνουν μέχρι και τα 50€ ανάλογα με το είδος, το μέγεθος και το υλικό. Σημειώστε ότι στην αγορά «παίζουν» και μάσκες για όσους έχουν μυωπία. Τέλος, θυμηθείτε ότι τα γυαλάκια κολυμβητηρίου απαγορεύονται… δια ροπάλου στις καταδύσεις για ψαροντούφεκο.

* Στην περίπτωση της στολής – συνήθως το καλοκαίρι δεν είναι απαραίτητη – μια καλή αγορά θα σας κοστίσει περί τα 300€ αν τη ράψετε ειδικά για εσάς, ενώ υπάρχουν και πιο φθηνές επιλογές που ξεκινούν από 100€. Αν πάλι θέλετε να αγοράσετε μια «καλοκαιρινή», μια επιλογή με 3mm πάχος, φόδρα εξωτερικά και «ξυρισμένη» εσωτερικά ώστε να φοριέται εύκολα είναι ό,τι πρέπει. Επίσης, μπορείτε να βρείτε και ειδικά «πακέτα» για ψαροντούφεκο, τα οποία περιλαμβάνουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (μάσκα, στολή, βατραχοπέδιλα, ψαροντούφεκο) και κοστίζουν περί τα 250€.

* Πριν κάνετε τις πρώτες σας βουτιές, οφείλετε να απομνημονεύσετε μερικούς απαραίτητους κανόνες ασφάλειας: δεν ψαρεύουμε σε περιοχές με πλωτά μέσα, δεν ψαρεύουμε πριν περάσουν τουλάχιστον τρεις ώρες από το τελευταίο γεύμα ή μετά από κατανάλωση αλκοόλ, δεν ψαρεύουμε ποτέ μόνοι, δεν συνεχίζουμε το ψάρεμα αν νοιώθουμε αδυναμία, γνωστοποιούμε πάντα σε φιλικό μας πρόσωπο την περιοχή και την ώρα του ψαρέματος.

Καλές και ασφαλείς ψαριές!





Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v