Εύκολη κηπουρική: Συμβουλές για αρχάριους

Θελήσατε να ασχοληθείτε με την κηπουρική αλλά πελαγώσατε; Έχουμε μερικές εύκολες συμβουλές για να μπείτε όσο πιο ομαλά γίνεται στον κόσμο των φυτών. 
Εύκολη κηπουρική: Συμβουλές για αρχάριους
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η κηπουρική είναι ομολογουμένως ένα απαιτητικό χόμπι. Όχι όμως και… απλησίαστο για τους μη ξέροντες. Είτε πρόκειται για μεταφύτευση είτε για απομάκρυνση «ζιζανίων» ή εντόμων με φυσικούς τρόπους, έχουμε μερικές απλές και συνάμα χρήσιμες συμβουλές για να ξεκινήσετε σχετικά εύκολα την ενασχόλησή σας με τον κόσμο των φυτών. 

* Μη χημικοί τρόποι για να ξεφορτωθείτε τα «ζιζάνια»
Δε χρειάζεται να ρίξετε φάρμακο για να τα καταφέρετε. Δοκιμάστε να ρίξετε βραστό νερό απευθείας στα φυτά που θέλετε να ξεφορτωθείτε ή να ρίξετε λίγο αλάτι στις ρίζες τους. Μια άλλη αποτελεσματική μέθοδος είναι να τα ψεκάσετε με λευκό ξύδι ή μηλόξυδο, αρκεί να προσέξετε να μην ψεκάσετε και τα φυτά που θέλετε να κρατήσετε. Εξίσου αποτελεσματική είναι και η σόδα (baking soda), ιδιαίτερα για φυτά που ξεφυτρώνουν από ρωγμές. Τέλος, για τα πλατύφυλλα «ζιζάνια» φτιάξτε μείγμα με μια μεζούρα βότκα και λίγες σταγόνες υγρό σαπούνι. Ανακατέψτε με δύο κούπες νερό σε μια φιάλη σπρέι και ψεκάστε τα. 

* Πότε κάνουμε μεταφύτευση;
Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν το φυτό σας χρειάζεται… νέο σπίτι; Αρχικά, αν όταν το ποτίζετε το περισσότερο νερό βγαίνει από τις τρύπες. Έπειτα, αν παρατηρήσετε ότι οι ρίζες έχουν βγει στην επιφάνεια του χώματος, και άρα το φυτό «στιμώχνεται» και τέλος, αν ανασηκώνοντας το φυτό δείτε ότι οι ρίζες έχουν τυλίξει την «μπάλα» που δημιουργείται από το χώμα. 

Όσον αφορά τη διαδικασία μεταφύτευσης, φροντίζετε να έχετε ποτίσει το φυτό δύο μέρες πριν ώστε να κρατήσει την υγρασία το χώμα του. Ύστερα στον πυθμένα της νέας γλάστρας, η οποία θα πρέπει απαραιτήτως να έχει τρύπες στον πάτο της, τοποθετείτε ειδικά χαλίκια τα οποία εξασφαλίζουν τη σωστή αποστράγγιση. Μετά, επιλέγετε το χώμα που θα βάλετε ανάλογα με τις ανάγκες του φυτού σας, και βάζετε μια μικρή στρώση του νέου χώματος πάνω από το χαλίκι. Ύστερα βγάζετε το φυτό από την παλιά γλάστρα με προσοχή και τέλος το τοποθετείτε στη νέα γλάστρα έτσι ώστε να είναι περίπου 2 εκατοστά κάτω από το χείλος της και γεμίζετε περιμετρικά με το υπόλοιπο χώμα, προσέχοντας να μην ξεπεράσει τον λαιμό του. 

* Ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου
Λείπετε συχνά από το σπίτι και δεν έχετε τόσο χρόνο να φροντίσετε τα φυτά σας; Δοκιμάστε να πάρετε… σκληρά φυτά, τα οποία δεν απαιτούν από εσάς τόση φροντίδα. Η Ζάμμια είναι το πιο δημοφιλές φυτό εσωτερικού χώρου και από τα πιο ανθεκτικά. Είναι παχύφυλλο, με γυαλιστερό φύλλωμα, το οποίο δείχνει πολύ πιο όμορφο όταν καθαρίζεται, μία φορά την εβδομάδα, με νωπό πανάκι. Το πότισμά του; Το πολύ μία φορά την εβδομάδα. 

Το σπαθίφυλλο είναι και αυτό πολύ ανθεκτικό και επιβιώνει ακόμα και αν δε βρίσκεται κοντά σε παράθυρο. Μεγαλώνει περισσότερο σε πλάτος, παρά σε ύψος, εμφανίζοντας καινούργια φύλλα τόσο ανάμεσα στα ήδη υπάρχοντα όσο και γύρω από αυτό, κατευθείαν από το χώμα. Και αυτό δε χρειάζεται πότισμα συχνότερα από μία φορά την εβδομάδα. 

* Πότε φυτεύουμε τι
Θέλετε ένα γενικό πλάνο για το πότε και τι σπόρους μπορείτε να φυτέψετε και πότε θα καρποφορήσουν; Σημειώστε: 

Για τα σπαράγγια, η σπορά ξεκινά τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, ενώ βγαίνουν Απρίλιο με Ιούνιο. Τα παντζάρια, σπείρονται Μάρτιο με Ιούλιο και είναι έτοιμα Ιούνιο με Οκτώβριο. Το μπρόκολο Απρίλιο με Ιούνιο και είναι έτοιμο Ιούλιο με Αύγουστο. Το λάχανο Φεβρουάριο με Ιούνιο και Ιούνιο με Οκτώβριο, τα καρότα μπορείτε να τα φυτέψετε Φεβρουάριο με Αύγουστο και να είναι έτοιμα Ιούνιο με Οκτώβριο, το Σέλερι Φεβρουάριο με Μάιο για να βγει Ιούλιο με Νοέμβριο, οι τομάτες Νοέμβριο με Μάρτιο και βγαίνουν Αύγουστο με Οκτώβριο και, τέλος, τα αγγουράκια Φεβρουάριο με Απρίλιο και είναι έτοιμα Απρίλιο με Ιούλιο. 

* Λαχανικά χωρίς… ήλιο
Το μποστάνι σας βρίσκεται σε σκιερό μέρος και δεν απολαμβάνει τις ακτίνες του ήλιο για αρκετή ώρα; Και πάλι μπορείτε να φυτέψετε συγκεκριμένα λαχανικά, τα οποία δε χρειάζονται πολύ ήλιο. Για πέντε ώρες ηλιοφάνεια ανά ημέρα, καλές επιλογές είναι το μπρόκολο, τα λαχανάκια βρυξελλών, το λάχανο και το κουνουπίδι. Για 4-5 ώρες, τα καρότα, τα φασολάκια και το σέλερι και για 3-4 ώρες το αγριολάχανο (kale) και το σπανάκι. Γνωστά όλα τα παραπάνω και ως λαχανικά «της σκιάς». 

* Μελίγκρα; Ακάρεα; Οι μη χημικές λύσεις
Τα έντομα που μπορούν να ταλαιπωρήσουν τα φυτά είναι δεκάδες. Το ίδιο και οι τρόποι για να τα αντιμετωπίσετε. Για τη μελίγκρα, διαλύστε μία κουταλιά της σούπας κοφτό πράσινο σαπούνι τριμμένο, ένα λεμόνι (τη φλούδα του) και δύο νεροπότηρα ζεστό νερό στο μπλέντερ. Τα σουρώνετε σ᾿ ένα φίλτρο καφέ και ραντίζετε πρωί ή απόγευμα.

Για περονόσπορο, αναμείξτε 1 κουταλιά φυσικό ξύδι σε 1 λίτρο νερό. Ψεκάστε με το διάλυμα στις άρρωστες περιοχές των φυτών νωρίς το πρωί ή το βράδυ, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές. 

Για πάσης φύσεως παράσιτα, βράστε 2 με 3 καυτερές πιπεριές τσίλι μαζί με μισό κρεμμύδι και μια σκελίδα σκόρδο. Αφήστε τα για 2 μέρες και στραγγίστε από τους χυμούς τους. Ψεκάστε με το μείγμα τα φυτά σας. 

* Τα εργαλεία ενός καλού κηπουρού
Λίγα και… καλά, τα εργαλεία που χρειάζεστε αρχικά για να έχετε ένα πλήρες σετ κηπουρικής είναι συγκεκριμένα. Φροντίστε λοιπόν να προμηθευτείτε ένα φτυάρι για σκάψιμο, μια τσουγκράνα, κλαδευτήρια με μικρές και μακριές χειρολαβές, λάστιχο ποτίσματος, μικρό φτυαράκι για τις μεταφυτεύσεις, άδεια μπουκάλια σπρέι για τα φυτοφάρμακα και – προφανώς – ένα λάστιχο ποτίσματος ανάλογου μήκους με τον κήπο – βεράντα σας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v