12 πράγματα που δεν ξέρατε για τον Garfield

Ο πιο αγαπημένος χοντρός γάτος του κόσμου κλείνει φέτος τα 36, κι εμείς το γιορτάζουμε συγκεντρώνοντας όσα δεν ξέρατε για τον Γκάρφιλντ.
12 πράγματα που δεν ξέρατε για τον Garfield
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο πιο αγαπημένος χοντρός γάτος του κόσμου γιόρτασε φέτος τα 36 του χρόνια. Με αφορμή την κυκλοφορία ενός επετειακού DVD στις ΗΠΑ, το Mental Floss συγκέντρωσε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες που δεν ξέρατε για τον Garfield.

Ο Jim Davis, ο δημιουργός του Garfield, είχε αρχικά στο μυαλό του για πρωταγωνιστή του κόμιξ τον Jon –είχε μάλιστα δώσει και το όνομά του στα αρχικά σχέδια που έστειλε στην τοπική εφημερίδα. Ο T. K. Ryan, επικεφαλής σχεδιαστής στην Tumbleweeds για την οποία δούλευε τότε ο Davis, του ζήτησε να επικεντρωθεί στον γάτο.

Η δουλειά του Jon Arbuckle, του ιδιοκτήτη του Garfield, είναι σχεδιαστής κόμιξ. Δεν αναφέρεται, όμως, παρά μόνο μία φορά, στο πρώτο κόμιξ.



Ο Garfield πήρε το όνομά του από τον παππού του Jim Davis, James A. Garfield Davis. Ο οποίος ναι, είχε πάρει το όνομά του από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, James A. Garfield.

Ο Garfield, ο Jon και οι φίλοι τους ζουν στο Muncie της Indiana, εκεί που μένει και ο σχεδιαστής τους. Και αυτό, όμως, δεν αναφέρεται σχεδόν ποτέ. «Ήθελα οι αναγνώστες στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας να πιστεύουν ότι ο Garfield μένει δίπλα τους» λέει ο Jim Davis. «Να είναι ένας χαρακτήρας ‘παγκόσμιος’, χωρίς φυλή ή εθνικότητα, ούτε νέος ούτε γέρος –απλώς ένας γάτος που αγαπά το φαγητό και τον ύπνο».

Ο σχεδιασμός του Garfield έχει αλλάξει πολύ με το πέρασμα του χρόνου, όπως φαίνεται στα παρακάτω σκίτσα.



Ο Jim Davis έχει τον έλεγχο του τελικού προϊόντος, και βέβαια τα πνευματικά δικαιώματα, αλλά δεν σχεδιάζει πια το καθημερινό κόμιξ του Garfield. Επιβλέπει μια ομάδα σχεδιαστών, των οποίων τα σχέδια είναι αδύνατον να ξεχωρίσεις μεταξύ τους, όπως λέει ο ίδιος.

Το merchandise του Garfield (παιχνίδια, μπλουζάκια, αντικείμενα, ταινίες και πάει λέγοντας) αποφέρει συνολικά από 750 εκατομμύρια έως 1 δισεκατομμύριο δολάρια κάθε χρόνο.

Ο Garfield κατέχει το Ρεκόρ Γκίνες για το κόμικ που δημοσιεύεται ταυτόχρονα στα περισσότερα έντυπα του κόσμου (most syndicated comic strip, αν το προτιμάτε αγγλιστί). Οι ιστορίες του «παίζουν» ταυτόχρονα σε 2.500 εφημερίδες και περιοδικά ανά τον κόσμο.

Υπάρχουν τρεις χώρες στον κόσμο όπου ο Garfield δεν λέγεται Garfield: Στη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Φιλανδία τον ξέρουν ως Gustav.

Ο Steven Spielberg και ο Stephen King είναι δύο από τους πολλούς διάσημους που έχουν στην κατοχή τους αυθεντικά σχέδια του Garfield.



Ο Garfield μπορεί να είναι τεράστια διασημότητα παγκοσμίως, ο δημιουργός του όμως παραμένει σχετικά άγνωστος για τον περισσότερο κόσμο. «Πάρε μισή ντουζίνα από τους διασημότερους καρτουνίστες του κόσμου, και βαλ’ τους να περπατήσουν σε έναν οποιονδήποτε δρόμο. Κανείς δεν θα τους αναγνωρίσει –όλοι ξέρουν μόνο τους χαρακτήρες τους. Έτσι κι εγώ, κρύβομαι πίσω από τον Garfield» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Mental Floss.

Το αγαπημένο κόμιξ του πατέρα του Jim Davis δεν είναι ο Garfield. Είναι το Beetle Bailey. «Κανείς δεν το ήξερε αυτό μέχρι σήμερα» είπε ο Jim Davis κλείνοντας εκείνη τη συνέντευξη στο Mental Floss.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v