Σεμινάρια κινηματογράφου: Η 7η τέχνη στην Αθήνα

Οκτώ σεμινάρια κινηματογράφου καλούν τους επίδοξους σκηνοθέτες της Αθήνας να μάθουν τα μυστικά του filmmaking και να φτιάξουν τις δικές τους μικρού μήκους ταινίες.
Σεμινάρια κινηματογράφου: Η 7η τέχνη στην Αθήνα
του Γιώργου Κόκουβα

έλετε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στην τέχνη του σινεμά, αλλά τα πολυετή προγράμματα σπουδών των σχετικών Σχολών σας φαίνονται βουνό; Οκτώ σεμινάρια λίγων μηνών που διοργανώνονται αυτόν τον χειμώνα στην Αθήνα δίνουν τη λύση, προσφέροντας συμπυκνωμένη γνώση και ευκαιρίες πρακτικής εξάσκησης με γνώστες της έβδομης τέχνης, σε τιμές από μερικές εκατοντάδες ευρώ μέχρι και δωρεάν.

Σχολείο του Σινεμά
Η νέα σεζόν ξεκινά στο «Σχολείο του Σινεμά» κάθε Οκτώβριο και διαρκεί 3 μήνες (24 συναντήσεις 72 ωρών συνολικά). Φέτος, το σεμινάριο ονομάζεται «Κάντο Όπως ο Μπέργκμαν» και οι συμμετέχοντες θα μάθουν να χειρίζονται τα εκφραστικά μέσα του κινηματογράφου, με θεωρητικές γνώσεις αλλά και πρακτικές κατευθύνσεις. Θα αναλυθούν η μορφή και το ύφος ταινιών, οι βασικές αρχές σκηνοθεσίας και ως το τέλος θα υπάρξει γύρισμα ταινίας μικρού μήκους, καθώς και masterclasses για την παραγωγή, το σενάριο, την υποκριτική, τη φωτογραφία, τη σκηνογραφία και την ηχοληψία. Διατίθεται επίσης δανειστική βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη.
Info: Το κόστος για όλο το τρίμηνο είναι 260€ (240€ για φοιτητές, 220€ για ανέργους, 200€ για σπουδαστές παλαιότερων ετών). Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων - Πληροφορίες στο 2130159816, ώρες 9.00-15.00. 

FilmSchool 
Η Art Syndicate σε συνεργασία με το FilmSchool διοργανώνει ένα σεμινάριο έξι εβδομάδων στο Booze Cooperativa (Κολοκοτρώνη 57), στο οποίο εννέα σύγχρονοι έλληνες κινηματογραφιστές θα παραδώσουν από ένα τρίωρο masterclass Σκηνοθεσίας και Κινηματογράφου. Σε κάθε συμμετέχοντα θα δοθεί κασετίνα με την φιλμογραφία των δημιουργών, ενώ κατά την διάρκεια των συναντήσεων θα αποδομηθούν οι ταινίες των διδασκόντων, καθώς και μια ξενόγλωσση ταινία και θα ακολουθήσει συζήτηση και ερωταπαντήσεις. Τα ζητήματα που θα προσεγγιστούν περιλαμβάνουν την σκηνοθεσία ηθοποιών, τη σύνθεση του κάδρου, το στήσιμο πλάνου, την κίνηση της κάμερας, όλα τα στάδια μιας παραγωγής, τα φεστιβάλ και τις διαδικασίες διανομής, την σκηνοθετική ταυτότητα και τον πειραματισμό. Οι διδάσκοντες θα είναι οι εξής: Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Νίκος Γραμματικός, Γιώργος Ζώης, Γιάννης Οικονομίδης, Πέννυ Παναγιωτοπούλου, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Σύλλας Τζουμέρκας, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Άγγελος Φραντζής, Χρήστος Πυθαράς.
Info: Το σεμινάριο ξεκινά την 1η Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 7 Δεκεμβρίου – συναντήσεις κάθε Σάββατο και Κυριακή 15.00-18.00. Το κόστος είναι 200€ -περισσότερες πληροφορίες εδώ.  

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης 
Σεμινάριο με θέμα «Πρακτικά Σεμινάρια Φωτογραφίας-Κινηματογράφου για την Αισθητική της Εικόνας» παρουσιάζει το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννη, με εισηγητή τον διευθυντή Φωτογραφίας Προκόπη Δάφνο. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται σε διαφορετικούς εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους κάθε φορά, μέρα ή νύχτα, για να διδάσκονται οι αντίστοιχες τεχνικές των γυρισμάτων μιας ταινίας. Οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν ή να γράφουν μικρά σενάρια και να δημιουργούν ταινίες μικρού μήκους. Θα διδάσκονται οι χρήσεις και τεχνικές όλων των διαφορετικών φωτισμών που απαιτούνται για τη δημιουργία ατμόσφαιρας και το στυλ μιας ταινίας, η χρήση των φίλτρων και τα αποτελέσματά τους, η χρήση των φακών, των ζελατίνων και των διαφόρων αξεσουάρ που κρίνονται απαραίτητα για να "στηθεί " σωστά μια ταινία.
Info: Η πρώτη συνάντηση θα γίνει στο Ίδρυμα Κακογιάννη την Τετάρτη 5/11 ώρα 19.00. Η διάρκεια του σεμιναρίου είναι 4 μήνες, για 4 ώρες την εβδομάδα (συνολικά 60 ώρες) με μηνιαίο κόστος 120€. Περισσότερες πληροφορίες στο 6945743772. 

92 Art 
Σεμινάριο δύο τρίμηνων κύκλων παρουσιάζει ο χώρος τέχνης 92 Art για αυτόν τον χειμώνα. Στο σεμινάριο αυτό σκοπός είναι να συνδυαστεί η θεωρία με την πρακτική του κινηματογράφου. Οι μαθητές μετά από μια σειρά προβολών, ασκήσεων και masterclasses, καλούνται να κατασκευάσουν μια μικρού μήκους ταινία αντιμετωπίζοντας όλες τις αντιξοότητες αλλά απολαμβάνοντας παράλληλα τη χαρά της τελικής δημιουργίας. Πριν από την προετοιμασία για το γύρισμα των ταινιών, θα γίνουν εισαγωγικά μαθήματα με τις βασικές αρχές του κινηματογράφου, προβολές και ανάλυση σημαντικών φιλμ στην ιστορία του σινεμά, ασκήσεις σκηνοθεσίας και σεναρίου καθώς και παρουσιάσεις με διάφορους καλεσμένους από τον χώρο του σινεμά. Το σεμινάριο θα περιλαμβάνει τουλάχιστον από ένα masterclass που θα αφορά τη Διεύθυνση Φωτογραφίας, το Μοντάζ και την Υποκριτική από επαγγελματίες του χώρου – αλλά δεν θα ασχοληθεί με τις τεχνικές της κάμερας και του μοντάζ. Τους τρεις πρώτους μήνες θα προσεγγιστούν θεωρητικά ζητήματα (κάστινγκ, ηθοποιοί, χαρακτήρες, σενάριο) και τους τρεις επόμενους πιο πρακτικά (τελική γραφή, ντεκουπάζ, preproduction, γύρισμα, post production, προβολή).
Info: Τα μαθήματα ξεκινούν τον Οκτώβριο σε μέρες και ώρες κατόπιν συνεννόησης με τον διδάσκοντα Δημήτρη Μπαβέλλα. Το κόστος είναι 55€ κάθε μήνα – ο χώρος διεξαγωγής είναι το 92 Art (Αρτέμωνος 92, Δάφνη). Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ: 6944446690 και 6932906691. 

Μικρό Πολυτεχνείο 
Στις 3 Νοεμβρίου εγκαινιάζει την κινηματογραφική σεζόν το Μικρό Πολυτεχνείο, με το σεμινάριο «Handmade Cinema για Παραγωγή Ταινίας Μικρού Μήκους» που θα ολοκληρωθεί σε 10 συναντήσεις. Εισηγητές θα είναι οι Μ. Κωνσταντάτος (Σκηνοθεσία), Γ. Φώτου (Εικονοληψία) και Χ. Παπαδόπουλος (Ηχοληψία), οι οποίοι θα καλύψουν τα βασικά ζητήματα των τριών αυτών τομέων. Οι συναντήσεις θα ολοκληρωθούν με μία τελική πολύωρη συνάντηση μετά τις γιορτές όπου θα εξεταστούν οι ασκήσεις των σπουδαστών και θα τεθούν οι βάσεις και από τους 3 εισηγητές για μια δημιουργική συνέχεια με ατομικά ταινιάκια από κάθε σπουδαστή. Σημειώστε ότι «τρέχει» παράλληλα σεμινάριο Αισθητικής Κινηματογράφου με τον Μάκη Μωραΐτη, το οποίο οι συμμετέχοντες του πρώτου σεμιναρίου μπορούν να παρακολουθήσουν στη μισή τιμή.
Info: Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα 18.30-21.00 στο Μικρό Πολυτεχνείο (Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 7, Θησείο, τηλ: 2103243306, 2103252998) και το κόστος ολόκληρου του σεμιναρίου είναι 270€ (+50% για να εγγραφείτε μέλη του Μικρού Πολυτεχνείου, εφόσον δεν είστε ήδη). 

Ashinart 
Εργαστήρι κινηματογράφου πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη στον φιλόξενο χώρο του Ashinart. Σε αυτό, προσεγγίζονται η γλώσσα του σινεμά, η ιστορία του κινηματογράφου, το σενάριο από την ιδέα ως το θέμα, η σκηνοθεσία, το γύρισμα και το μοντάζ. Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο θα τεθούν οι θεωρητικές βάσεις σχετικά με τα κινηματογραφικά είδη και τις ειδικότητες, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο θα δουλευτούν τα σενάρια των σπουδαστών, με τελικό σκοπό την προετοιμασία μιας μικρού μήκους ταινίας. Οι σπουδαστικές ταινίες παρουσιάζονται σε ένα φεστιβάλ που οργανώνεται στο τέλος κάθε έτους.
Info: Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο Ashinart (Hρακλέους 10 & Καλλιρρόης, Συγγρού-Φιξ) κάθε Τετάρτη 20.00-21.30 με τον σκηνοθέτη Μιχάλη Αναστασίου και μια ομάδα στελεχών και νέων ηθοποιών. Με 60€ το μήνα, μπορείτε να παρακολουθήσετε όχι μόνο αυτό άλλα και οποιοδήποτε άλλο από τα μαθήματα διδάσκονται – μάθετε περισσότερα εδώ και όλες τις εναλλακτικές πληρωμής του σεμιναρίου στο 210-9216890. 

Αυτοδιαχειριζόμενο Ωδείο 
Ένα δωρεάν σεμινάριο για το ντοκιμαντέρ ξεκινά στο πλαίσιο της λειτουργίας του Αυτοδιαχειριζόμενου Ωδείου με τον δάσκαλο φωτογραφίας και σκηνοθέτη Ανδρέα Κατσικούδη. Το σεμινάριο θα έχει κυρίως πρακτικό χαρακτήρα με στόχο να ετοιμαστεί ένα ντοκιμαντέρ, διαδικασία μέσω της οποίας θα διδαχθούν οι βασικές κινηματογραφικές τεχνικές.
Info: Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη 19.00-20.30 στο Πάρκο Ασυρμάτου (Άγιος Δημήτριος, Αθήνα) και η συμμετοχή, όπως ήδη αναφέραμε, είναι δωρεάν. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 15/10. 

SAE 
Ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς εκπαιδευτικούς φορείς που δραστηριοποιείται στον τομέα των Creative Media και των Νέων τεχνολογιών προσφέρει κάθε χρόνο –πέρα από ολοκληρωμένους κύκλους σπουδών- και σεμινάρια για μοντάζ (χρήση Final Cut Pro X User), 2D Animation, DSLR film making και Μαθήματα ανάπτυξης και προώθησης κινηματογραφικού project. Για φέτος, δεν έχουν οριστεί ακόμη ημερομηνίες, διάρκεια και κόστος των σεμιναριών – πιθανότατα θα ξεκινήσουν στο β’ μισό της χρονιάς. Μπορείτε να ελέγξετε εν καιρώ τα νέα της SAE εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v