Μοντελισμός: Ένα δημιουργικό χόμπι… κλίμακας

Φιγούρες, τανκς, οχήματα, αεροπλάνα και… βαπόρια σε portable διαστάσεις και 100% do it yourself. Τα είδη, η διαδικασία και οι διευθύνσεις για ένα καλλιτεχνίζον χόμπι.
Μοντελισμός: Ένα δημιουργικό χόμπι… κλίμακας
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μεράκι, υπομονή, τέχνη, δεκάδες ώρες δημιουργικής απασχόλησης και ένα τελικό αποτέλεσμα που σε κάνει να νοιώθεις… περήφανος. Μέχρι να ξεκινήσεις το επόμενο project. Ο μοντελισμός, αντίθετα με το τι μπορεί να πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, δεν είναι «μόνο για παιδάκια» (όμως είναι και για εκείνα), δεν είναι «παλιμπαιδισμός» (όμως έχει την γοητεία και την ομορφιά των χρόνων της νιότης) και σίγουρα δεν είναι παράλογη σπατάλη χρόνου και χρημάτων (αλλά προϋποθέτει και τα δύο).

«Μοντελάκι είσαι!»

Πρόκειται για ένα εθιστικό και άκρως δημιουργικό χόμπι, το οποίο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες – ανεξαρτήτως φύλου, αν και είναι περισσότερο διαδεδομένο σε… αγοράκια – και χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: στον στατικό και στον τηλεκατευθυνόμενο. Ο στατικός μοντελισμός πλέον απασχολεί ολοένα και περισσότερο κόσμο ανεξαρτήτως αν παλαιότερα, όπως μας πληροφορούν οι λάτρεις του χόμπι, αφορούσε κατά κύριο λόγο πιτσιρίκια. «Είναι αρκετά απαιτητικός σε χρόνο, χώρο και χρήμα, τα… τρία Χ δηλαδή. Ένα μοντέλο μέσης κλίμακας, για παράδειγμα, μπορεί να ξεκινήσει από 10€ και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 250€. Υπάρχουν βέβαια και πιο ακριβά μοντέλα, φτιαγμένα από ξύλο ή ρητίνη, συνήθως μεγάλα πλοία, τα οποία μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 600€», λέει ο Αλέξανδρος, φανατικός λάτρης του ιδιαίτερου αυτού… σπορ.

«Υπάρχουν μοντέλα τα οποία τα συναρμολογείς ή τα αγοράζεις έτοιμα και τα βάφεις και άλλα με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, στα οποία πρέπει να πηγαίνεις σταδιακά. Δηλαδή πρώτα το εσωτερικό, μετά το εξωτερικό. Επίσης, υπάρχουν μεταλλικά σετ βελτίωσης, τα οποία μπορούν να αναδείξουν ένα πλαστικό μοντέλο, για παράδειγμα σε ένα πλοίο μπορείς να βάλεις μεταλλικές αντένες οι οποίες είναι πολύ πιο αληθοφανείς σε σχέση με τις έτοιμες που σου δίνει το κιτ», προσθέτει ο ίδιος.

Στον στατικό μοντελισμό, ανήκει η ιδιαίτερα δημοφιλής υποκατηγορία του war gaming. Παιχνίδια, δηλαδή, με φιγούρες τα οποία αφορούν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και μυθικές μάχες από fantasy games (π.χ. Άρχοντας των Δαχτυλιδιών). H ενασχόληση με αυτού του είδους τον μοντελισμό είναι αρκετά απαιτητική όσον αφορά το βάψιμο, καθώς οι φιγούρες είναι σχετικά μικρές και η ακρίβεια στην απόδοση των στόλων στο χέρι έχει μεγάλη σημασία. «Είναι πολύ απαιτητικές φιγούρες σε λεπτομέρεια, αφού μπορείς να τις βάψεις μόνο με πινέλο και το πράγμα πάει περισσότερο προς το καλλιτεχνικό», λέει σχετικά ο Αλέξανδρος. Στο εμπόριο υπάρχουν τριών ειδών τέτοιες φιγούρες: οι πλαστικές «του εμπορίου», οι ρητίνης που απευθύνονται περισσότερου στους «ψαγμένους» και οι μεταλλικές. Συνήθως το πακέτο περιλαμβάνει επτά κομμάτια, τα οποία τα συναρμολογείτε και τα βάφετε σύμφωνα με τις οδηγίες. Οι κλίμακες είναι συνήθως ένα προς 72 ή ένα προς 35.

Στην ίδια υποκατηγορία ανήκουν και τα diecast μοντέλα, τα οποία τα αγοράζει κανείς βαμμένα και έτοιμα από την εταιρεία. Αφορούν συνήθως άρματα μάχης, πολεμικά αεροπλάνα, ελικόπτερα κτλ. Σε γενικές γραμμές ένα άβαφο μοντέλο αυτής της υποκατηγορίας κοστίζει 10 με 15 ευρώ, ενώ τα diecast ξεκινούν από 35€ το κομμάτι.

Ο μηχανοκίνητος μοντελισμός τώρα, έχει αρκετά κοινά σημεία με τον στατικό όσον αφορά την συναρμολόγηση και το βάψιμο των μοντέλων ή την αγορά τους σε έτοιμη κατάσταση, με τη διαφορά ότι αφορά και τον παράγοντα «μηχανή». «Συνήθως παίρνεις έτοιμο από τις εταιρείες τον μηχανισμό και τον βελτιώνεις μηχανικά εφ΄όσον θέλεις ή μπορείς να αλλάξεις το σασί, να το βάψεις και να το τροποποιήσεις ανάλογα με τα γούστα σου», λέει ο Αλέξανδρος. Ενώ ο στατικός μοντελισμός περιλαμβάνει οτιδήποτε μπορεί να φτιαχτεί σε μινιατούρα (φιγούρες, αυτοκίνητα, πλοία, αεροπλάνα), ο μηχανοκίνητος αφορά κατά κύριο λόγο αυτοκίνητα, πλοία αεροπλάνα και ελικόπτερα, τα οποία αφού κατασκευαστούν ή παραγγελθούν έτοιμα χρησιμοποιούνται συνήθως σε μεγάλα πρωταθλήματα σε εθνικό ή παγκόσμιο επίπεδο, με ηλεκτροκίνητα ή βενζινοκίνητα μοντέλα. Το κόστος για να ασχοληθεί κανείς με τον μηχανοκίνητο μοντελισμό είναι σαφέστατα μεγαλύτερο, αφού μπαίνουν στην μέση και άλλοι παράγοντες, όπως η συντήρηση και η βελτίωση της μηχανής.

Έτσι το κόστος αγοράς ενός μηχανοκίνητου μοντέλου, μπορεί να ξεκινά από 200€ και να αυξάνεται κατακόρυφα ανάλογα με την ισχύ του κινητήρα, το σύστημα κατεύθυνσης και την εμβέλεια που «πιάνει» το τηλεχειριστήριο κατεύθυνσης.

«Μια ζωγραφιά!»

Σημαντικό κομμάτι του μοντελισμού (στατικού ή μη) είναι το βάψιμο. Είναι αυτό που προσδίδει στο χόμπι τον καλλιτεχνικό χαρακτήρα και σε βάζει αυτόματα στην θέση του ζωγράφου ο οποίος με το καβαλέτο του (ή για την ακρίβεια το πινέλο ή τον αερογράφο) δημιουργεί ένα αντικείμενο τέχνης.

Με ποιον τρόπο βάφονται τα μοντέλα; Κατ’ αρχήν ο πιο συνηθισμένος είναι το πινέλο, σε διάφορες διαστάσεις ανάλογα με την κλίμακα του μοντέλου. Εξίσου διαδεδομένος είναι και ο αερογράφος, ένα μικρό πιστόλι βαφής το οποίο πετάει το χρώμα σε δέσμη πάνω στο συγκεκριμένο σημείο που θέλετε να βάψετε. Και εδώ, οι διαστάσεις της δέσμης αυτής ποικίλουν ανάλογα με το μέγεθος του μοντέλου και την λεπτομέρεια που θέλετε. Οι αερογράφοι ξεκινούν από 15€ (μονής χρήσης) και μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 150€ (διπλής χρήσης με σκανδάλη η οποία ελέγχει τη δέσμη του χρώματος με ακρίβεια χιλιοστού)

Ένα δημιουργικό χόμπι για όλους

Ο μοντελισμός, πέρα από την γοητεία που αποπνέει η συλλογή κομματιών, είναι μια πολύ καλή αφορμή για να έρθει κάποιος σε επαφή με την ιστορία των μοντέλων που αγοράζει ή δημιουργεί. Παράλληλα, αποτελεί μια ιδανική μορφή καλλιτεχνικής… αφύπνισης για μικρά και μεγάλα παιδιά, ακόμα και δεν «πιάνει» το χέρι τους.

«Προϋποθέτει ηρεμία, υπομονή και αναπτύσσει καλλιτεχνικές δεξιότητες μέσα από μια άκρως δημιουργική ενασχόληση», λέει ο Αλέξανδρος και συνιστά… ψυχραιμία σε όσους έχουν ξεκινήσει να ασχολούνται με το συγκεκριμένο χόμπι. «Δεν θα πρέπει να απογοητευτεί κάποιος αν δεν του βγει με την πρώτη φορά ένα καλό κομμάτι. Χρειάζεται εξάσκηση, ανταλλαγή απόψεων με άλλους, πιο έμπειρους μοντελιστές και αν το πρώτο αποτέλεσμα δεν είναι το ιδανικό δεν θα πρέπει να το βάλεις κάτω. Είναι σαν να φτιάχνεις ένα τρισδιάστατο παζλ, με τη διαφορά ότι βλέπεις στο τέλος κάτι ολοκληρωμένο, κάτι πραγματικό το οποίο το έχεις φτιάξει εσύ. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση», λέει χαρακτηριστικά.

Οι διευθύνσεις για να μπείτε στο παιχνίδι

Τα καταστήματα με είδη μοντελισμού είναι δεκάδες και σίγουρα θα βρείτε κάποιο κοντά σας για να πάρετε μια πρώτη γεύση. Στην Αθήνα, η σχετική "πιάτσα" είναι στην Ιπποκράτους. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές διευθύνσεις για τα πρώτα σας… μοντέλα:

* Καλφάκης, Ιπποκράτους 63, Αθήνα, Τηλ. 210-3642889
Ιπποκράτους 69, Αθήνα, Τηλ. 210-3633341
Πρωτοπαπαδάκη 67, Γαλάτσι, Τηλ. 210-6468220, 6411708
* Plastimodellismo, Ιπποκράτους 59, Αθήνα, Τηλ. 210-3613011
* Fasma models, Ιπποκράτους 52 & Βαλτετσίου, Αθήνα, Τηλ. 210-3606804
Υψηλάντους 174 (Οπισθεν Carefour), Πειραιάς, Τηλ. 210-4297840
* Διόραμα, Ιπποκράτους 75, Αθήνα, Τηλ. 210-3617594
* G.E. Hobbies, Δωδεκανήσου 29, Αργυρούπολη, Τηλ. 210-9916178
* Modelling Centre, Ομήρου 2, Νέα Σμύρνη, Τηλ. 210-9323665
Ιπποκράτους 52-54, Αθήνα Τηλ. 210-3631106
* Model One, Βασ.Σοφίας 89, Μαρούσι, Τηλ. 210-8051289

Τέλος, αν χρειάζεστε τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές, αν έχετε οποιαδήποτε απορία για το πώς θα ξεκινήσετε ή οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικά με το μοντέλο σας, το forum modelclub.gr έχει δεκάδες threads για κάθε ενδιαφερόμενο και κάθε είδος μοντέλου. Εγγράφεστε και συμμετέχετε στις συζητήσεις και – γιατί όχι- στις συναντήσεις των απανταχού φαν.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v