Η Εθνική Βιβλιοθήκη παραδίδει… μαθήματα Ιστορίας

Δωρεάν μαθήματα παγκόσμιας Ιστορίας για όλους φιλοξενεί στον υπέροχο χώρο της η Εθνική Βιβλιοθήκη, κάθε Παρασκευή και Σάββατο.
Η Εθνική Βιβλιοθήκη παραδίδει… μαθήματα Ιστορίας
της Ηρώς Κουνάδη

Μια κοινή παραδοχή μεταξύ ενηλίκων λέει ότι, απ’ όλα τα μαθήματα του σχολείου, η Ιστορία ήταν πιθανότατα το πιο παρεξηγημένο –αυτό που θα θέλαμε τώρα να είχαμε διαβάσει. Ο αντίλογος εδώ λέει ότι κανείς δεν σε εμποδίζει να διαβάσεις Ιστορία μόνος σου, «τώρα που μεγάλωσες». Κι ο αντίλογος του αντιλόγου απαντά ότι το πρόβλημα με την Ιστορία –και μάλλον και ο λόγος για τον οποίο ήταν παρεξηγημένη τότε στα μαθητικά μας χρόνια– είναι πως δύσκολα μπορεί να αποτυπωθεί στο χαρτί σαν ενδιαφέρον ανάγνωσμα. Πόσο ωραία θα ήταν να είχες κάποιον να σου τη διηγηθεί, αφήνοντας απέξω τα βαρετά σημεία, και χωρίς να περιμένει από εσένα να αποστηθίσεις ημερομηνίες και ονόματα!

Αν συμφωνείτε με όλα τα παραπάνω, σας έχουμε καλά νέα: Η Εθνική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνει έναν κύκλο μαθημάτων Παγκόσμιας Ιστορίας με τίτλο «Δεκαέξι μικρά μαθήματα για έναν μεγάλο κόσμο». Τα μαθήματα προσφέρονται από την κ. Μαρία Ευθυμίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στον υπέροχο χώρο του Κεντρικού Αναγνωστηρίου και απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο, ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου γνώσεων.

Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι δωρεάν. Τα μαθήματα ξεκινούν από την Παρασκευή 19 Απριλίου 2013 και θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή 15.30-18.30 και Σάββατο 14.00-17.00 στον χώρο του Κεντρικού Αναγνωστηρίου, Πανεπιστημίου 32. Ο κύκλος των μαθημάτων περιλαμβάνει συνολικά δεκαέξι τρίωρα, και στο τέλος του δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης –για την οποία είναι υποχρεωτική η παρακολούθηση όλων των μαθημάτων, οπότε μην ελπίζετε ότι μπορείτε να πηγαίνετε μόνο τα Σάββατα που δεν έχετε άλλες δουλειές.

Όσο για το ποιες περίοδοι καλύπτονται; Να ξεκινήσουμε από τις εξαιρέσεις: Δεν καλύπτονται η Αρχαία και η Νεότερη Ελληνική, η Ρωμαϊκή και η Βυζαντινή Ιστορία, τις οποίες έχουμε… φάει με τα κουτάλια στα ελληνικά σχολεία και Πανεπιστήμια. Οι διαλέξεις ξεκινούν από τις πρώτες κατακτήσεις του ανθρώπου και τους πρώιμους πολιτισμούς (Σουμέριοι, Ασσύριοι, Βαβυλώνιοι, Πέρσες κ.ά.) συνεχίζονται με τις θρησκείες και τους φορείς τους, πριν περάσουν στα κύρια χαρακτηριστικά της Ιστορίας κομβικών περιοχών της Γης (Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία, Ευρώπη, Αμερική).

Για περισσότερες λεπτομέρειες, κατεβάστε από την δεξιά στήλη, Σχετικά Documents τις αναλυτικές σημειώσεις των διαλέξεων της διδάσκουσας.

Για τη συμμετοχή στα μαθήματα, είναι απαραίτητη η υποβολή αίτησης στο e-mail: [email protected] ή τηλεφωνικά στο: 210 3382528, 210 3382582

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v