10 ελληνικές κινηματογραφικές ιστοσελίδες για σινεφίλ

Μάθετε ποιες είναι οι καλύτερες και πληρέστερες ελληνικές ιστοσελίδες για τους φίλους του σινεμά που θέλουν να γνωρίζουν τα πάντα για την έβδομη τέχνη.
10 ελληνικές κινηματογραφικές ιστοσελίδες για σινεφίλ
του Γιώργου Κόκουβα

Στην κινηματογραφική στήλη του in2life, κάθε Τετάρτη σας περιμένει η κριτική της –κατά της γνώμης μας- ταινίας της εβδομάδας διά χειρός του κινηματογραφικού μας συντάκτη Λουκά Τσουκνίδα, καθώς και χρηστικότατο εργαλείο προβολών ταινιών στις αθηναϊκές αίθουσες.

Αν αναζητάτε ωστόσο κάτι πιο εξειδικευμένο (όπως κινηματογραφικά νέα, αφιερώματα, κριτικές για όλες τις ταινίες, διαγωνισμούς και φεστιβαλικές εξελίξεις), συνεχίστε να διαβάζετε. Παρακάτω θα βρείτε δέκα ελληνικές διευθύνσεις του ελληνικού διαδικτύου, όπου «συνωστίζονται» όλοι οι σινεφίλ αναγνώστες της χώρας.

*Reel.gr
«Φρέσκια» άφιξη στο ελληνικό διαδίκτυο, το Reel.gr μετρά έναν χρόνο και κάτι στον αέρα, και διαθέτει όλα όσα θέλετε να μάθετε για τις ελληνικές και διεθνείς κινηματογραφικές εξελίξεις: Κριτικές για τις νέες κυκλοφορίες κάθε Πέμπτη, τα πιο ενδιαφέροντα κινηματογραφικά νέα και trailer, αφιερώματα, ενδιαφέρουσες στήλες, ταινιοθήκη με μικρού μήκους διαμαντάκια και κάλυψη κάθε μεγάλου κινηματογραφικού φεστιβάλ.
Δυνατά σημεία: Η online «εφαρμογή» Movie Night, η οποία μέσα από εικονίδια και tags ανιχνεύει την διάθεσή σας και σας προτείνει ποια ταινία να δείτε ανάλογα με τα… κέφια σας. Θα βρείτε επίσης και ειδική στήλη Filmmaking με tips για επίδοξους κινηματογραφιστές, καθώς και την… καυτή στήλη Cinerotica, με σέξι φωτογραφίσεις των ηθοποιών που απασχολούν την επικαιρότητα κάθε εβδομάδα.

*Flix.gr 
“Flicks” στην αργκό του σινεμά αποκαλούνταν οι ταινίες, ή και το ίδιο το σινεμά, όρος που προήλθε από το «flickering light», το φως που τρεμοπαίζει καθώς βγαίνει από τον προβολέα. Κάπως έτσι πήρε το όνομά του το πληρέστερο ίσως ελληνικό κινηματογραφικό site, στο οποίο θα βρείτε κριτικές, νέα, συνεντεύξεις, ρεπορτάζ και charts-αφιερώματα για κάθε κινηματογραφική σας «αδυναμία».
Δυνατά σημεία: Αφενός το minimal μοντέρνο layout της ιστοσελίδας, και αφετέρου, τα «μεγάλα ονόματα» του χώρου της κινηματογραφικής ενημέρωσης που συγκεντρώθηκαν κάτω από την στέγη του (Πόλυ Λυκούργου, Γιώργος Κρασσακόπουλος, Μανώλης Κρανάκης, Λήδα Γαλανού κ.α.), οι γνωριμίες των οποίων εξασφαλίζουν λαχταριστές αποκλειστικότητες (θέλει κανείς να διαβάσει αποκλειστικές συνεντεύξεις με τους πρωταγωνιστές του Game of Thrones;)

*Cinemag.gr 
Η αρχή όλων. Το μοναδικό κινηματογραφικό περιοδικό εν Ελλάδι, το ΣΙΝΕΜΑ, τα τελευταία χρόνια καταφθάνει στα περίπτερα κάθε τρεις μήνες, επομένως δεν… χορταίνει τα κινηματογραφικά μας ένστικτα, γι’ αυτό και ήταν απαραίτητη η δημιουργία της αντίστοιχης ιστοσελίδας, με συχνότερη ενημέρωση.
Δυνατά σημεία: Η βαθιά γνώση των συντακτών του περιοδικού, που ξεχωρίζουν από μακριά τις σημαντικές ειδήσεις και τις καλές ταινίες (τα «αστεράκια» μπροστά από τις κριτικές τους είναι συνήθως εγγύηση), και φυσικά το γεγονός ότι συνδιοργανώνει τις «Νύχτες Πρεμιέρας», διαθέτοντας έτσι ειδήσεις, διαγωνισμούς και αποκλειστικότητες για το κορυφαίο ετήσιο ραντεβού των αθηναίων σινεφίλ.

*FreeCinema.gr 
Άλλη μια σχετικά πρόσφατη άφιξη, το Freecinema.gr αποτελεί το πόνημα του γνωστού και μη εξαιρετέου Ηλία Φραγκούλη (τον θυμάστε από τις ιδιαίτερες κριτικές του στην τηλεοπτική συχνότητα του MAD), ο οποίος μετέφερε στο διαδίκτυο όλη του την τρέλα για τον κινηματογράφο, με ιδιαίτερη αδυναμία στην καλτ πλευρά του.
Δυνατά σημεία: Η ιδιαιτερότητα της «ελεύθερης» γραφής που παίζει με τα όρια της αργκό, τα εβδομαδιαία videos «Όλος ο Φραγκούλης σε 3’» αν… βαριέστε να διαβάζετε και την δυνατότητα να κατεβάσετε όλες τις κριτικές κάθε εβδομάδας σε PDF αν δεν βαριέστε να διαβάζετε.

*MoveitMag
Συστήνεται ως «το μοναδικό δωρεάν μηνιαίο περιοδικό για τον κινηματογράφο» και δεν λέει ψέματα. Παρ’ ότι υπάρχει καθημερινή ενημέρωση στην ιστοσελίδα και στα δραστήρια social media του MoveitMagg, η αίσθηση ότι διαβάζεις ένα δομημένο περιοδικό, από την αρχή ως το τέλος, είναι πολύ διαφορετική.
Δυνατό σημείο: Αυτό ακριβώς. Το ότι πάνω-πάνω, θα βρείτε την επιλογή «διαβάστε το περιοδικό online». Πατήστε την επιλογή και θα έχετε την ευκαιρία να «ξεφυλλίσετε», έστω και εικονικά, τις σελίδες του Move it και να ενημερωθείτε για την έβδομη τέχνη. 

*Camera Stylo Online 
Παρ’ ότι το layout δεν μας «εμπνέει» για μαραθώνιους ανάγνωσης, η ουσία του CameraStylo μας αποζημιώνει με την ποιότητα των αναρτήσεων: Ενημέρωση για φεστιβάλ, ειδικές προβολές, αφιερώματα και κινηματογραφικά σεμινάρια (καθώς και θέματα που αφορούν άλλες τέχνες) περιλαμβάνονται σε αυτό το blog που έχει δημιουργήσει το δικό του κοινό στο ελληνικό διαδίκτυο, συγκινώντας περισσότερο τους σινεφίλ.
Δυνατό σημείο: Οι σινεφίλ καταβολές του και η καθημερινή του συνήθεια να μας ενημερώνει για τις καλύτερες κινηματογραφικές ταινίες που προβάλλονται στην ελληνική τηλεόραση, ιδιαίτερα χρηστικές αναρτήσεις για όσους αναζητούν τι να δουν ανάμεσα στον σωρό των σκουπιδιών.

Δείτε επίσης:
*CinemaNews.gr: Κινηματογραφική ενημέρωση, με «πυρήνα» τις κριτικές των νέων ταινιών ανά εβδομάδα εδώ και 13 χρόνια. 
*MovieBox.gr: Νέα διαδικτυακή προσπάθεια με φρέσκια γραφή και ειδική κατηγορία «Geekbox» για τους geek και τα fanboys.
*SevenArt.gr: Εξαιρετικά ενημερωμένο portal με συνοπτικές κριτικές για τις νέες ταινίες και πλούσια αφιερώματα σε πιο «ψαγμένες» κατηγορίες ταινιών (cinema verite, cult, junkyard) 
*MyFilm.gr: HD trailers και φωτογραφίες ταινιών, κριτικές, νέα, sneak previews, νέες κυκλοφορίες DVD, σε ένα πλήρες σε οπτικό υλικό site αλλά μάλλον «δυσανάγνωστο» 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v