Κουκλοθέατρο: Γιορτάζοντας την τέχνη του ονείρου

Για δεύτερη χρονιά, η Τεχνόπολη πλημμυρίζει από το υλικό των παραμυθιών. Η διήμερη Γιορτή Κουκλοθεάτρου επιστρέφει, και οι διοργανωτές της εξηγούν στο in2life τι ακριβώς θα δούμε και γιατί το κουκλοθέατρο είναι μια τέχνη… με τα όλα της (και) για ενήλικες.
Κουκλοθέατρο: Γιορτάζοντας την τέχνη του ονείρου
της Ηρώς Κουνάδη

Τα φώτα της αίθουσας Δ στην Τεχνόπολη χαμηλώνουν. Μια πολύχρωμη πολιτεία από φελιζόλ ζωντανεύει, με τα κιτρινωπά φωτάκια των σπιτιών της να ανάβουν ένα-ένα. Οι φωνές των πιτσιρικών που πλημμύριζαν την αίθουσα μέχρι πριν από ένα λεπτό, ξαφνικά δεν ακούγονται καθόλου. Ένα κοριτσάκι κάνει ποδήλατο μπροστά από τα σπίτια της φωτισμένης πόλης. Για μερικά δευτερόλεπτα, σχεδόν δεν προσέχεις ότι είναι κούκλα. «Αυτή είναι η μαγεία του κουκλοθεάτρου», μου έλεγε πέρυσι λίγες μέρες πριν την Παγκόσμια Μέρα Κουκλοθεάτρου η κουκλοπαίκτρια Δήμητρα Κωνσταντινίδου, «η εμψύχωση αντικειμένου, που είναι και όλη η ουσία του: Το να δώσεις ζωή, μέσα από την κίνηση και την έκφραση, σε ένα αντικείμενο».

Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου: Η 2η Γιορτή στην Τεχνόπολη

Το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Μαρτίου, το Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθεάτρου Unima γιορτάζει στην Τεχνόπολη την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου, με περισσότερα από χίλια λεπτά κουκλοθεάτρου και πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους. «Η Παγκόσμια Μέρα Κουκλοθεάτρου γιορτάζεται εδώ και αρκετά χρόνια στην Ελλάδα» λέει ο Κωνσταντής Μιζάρας, μέλος της οργανωτικής ομάδας, και κουκλοπαίκτης στην Ομάδα Φτουξελευτερία. «Πέρυσι δοκιμάσαμε για πρώτη φορά να αναμετρηθούμε με την δυνατότητα να κάνουμε κάτι μεγαλύτερο, πηγαίνοντας για πρώτη φορά στην Τεχνόπολη, και να γεμίσουμε δύο ολόκληρες μέρες με παραστάσεις και εκδηλώσεις.

»Η πρώτη Γιορτή Κουκλοθεάτρου πήγε πάρα πολύ καλά, με την έννοια ότι πέρασε καλά ο κόσμος. Η είσοδος, άλλωστε, ήταν ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις, οπότε το ότι θα είχαμε κόσμο ήταν το μόνο σίγουρο. Το στοίχημα ήταν να τους αρέσει, να μείνουν για ώρες, να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις, να συμμετάσχουν στα εργαστήρια κατασκευής κούκλας και στα σεμινάρια, για παιδιά και ενηλίκους.



»Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε φέτος είναι να βρούμε τρόπο να λειτουργήσει καλύτερα, να δει ο κάθε επισκέπτης όσο περισσότερα πράγματα γίνεται. Γι’ αυτό, καθιερώσαμε ένα σύστημα με κουπόνια προτεραιότητας, πάντα δωρεάν βεβαίως, και θέσαμε ένα όριο εκατόν πενήντα ατόμων για κάθε παράσταση. Οι παραστάσεις του κουκλοθεάτρου εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να δεχτούν πάρα πολύ κόσμο, και ακριβώς επειδή η είσοδος είναι ελεύθερη, από ένα σημείο και μετά πέρυσι η κατάσταση γινόταν αγχωτική. Ένα παιδάκι να θέλει να πάει στην τουαλέτα στη μέση της παράστασης, όταν πρέπει να περάσει από διακόσια άτομα, χαλάει όλη η παράσταση. Το μεγάλο μας στοίχημα για φέτος είναι να περάσει ακόμα καλύτερα ο κόσμος».

Δεν έχω πιτσιρίκια. Να πάω, παρ’ όλα αυτά;

Αν δεν έχεις παρακολουθήσει ποτέ κουκλοθεατρική παράσταση, δεν έχεις συνειδητοποιήσει πόσο ενδιαφέρον (ναι, και για ενήλικες) είναι το κουκλοθέατρο. Φέτος, μάλιστα, στο φεστιβάλ θα υπάρχουν και παραστάσεις ενηλίκων, και έκθεση θεατρικής μάσκας, και σεμινάρια και workshops για ενήλικες, και πολλά άλλα ενδιαφέροντα.

«Θέλουμε να αυξηθεί η αίσθηση ότι το κουκλοθέατρο αφορά πολύ περισσότερο κόσμο, ότι δεν είναι ένα θέατρο μόνο για παιδιά» λέει ο κ. Μιζάρας. «Είναι μια τέχνη που έχει κάθε λόγο να διεκδικεί το δικαίωμα να λέγεται τέχνη. Έχει, άλλωστε, πολύ στενή σχέση με τις άλλες τέχνες, με το θέατρο, με τη μουσική, με τα εικαστικά. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει άνθιση στον χώρο του κουκλοθεάτρου στην Ελλάδα, υπάρχουν όλο και περισσότεροι θίασοι και καλλιτέχνες που ασχολούνται επαγγελματικά, και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Δεν ασχολούνται, βέβαια, αποκλειστικά με το κουκλοθέατρο, μακάρι να μπορούσαν να το κάνουν αποκλειστικά και να ζουν από αυτό».



Τι έχει το πρόγραμμα;

Δύο μέρες γεμάτες χρώμα, φαντασία, παραμύθι, κούκλες όμορφες και άσχημες, ιστορίες για μικρούς και μεγάλους, αντικείμενα που μιλάνε και παιδιά που πετάνε. Θέλετε περισσότερα; Ορίστε: Παραστάσεις μεγάλης διάρκειας σε δύο θεατρικές σκηνές, υπαίθριες παραστάσεις δρόμου, εργαστήρια για παιδιά (κατασκευή και εμψύχωση κούκλας) καθώς και υπαίθρια παιχνίδια, εργαστήριο κατασκευής και εμψύχωσης μεγάλης κούκλας για ενήλικες, εικαστικές παρεμβάσεις και δρώμενα, εκθέσεις, προβολές και μουσικές συναυλίες.

Κατεβάστε από την δεξιά στήλη, Σχετικά Documents, το αναλυτικό ωρολόγιο πρόγραμμα του διημέρου.

Σημειώστε επίσης…

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κουκλοθεάτρου, ο διεθνούς φήμης κουκλοπαίκτης Roberto White από την Αργεντινή καταφτάνει στο Θέατρο Εργαστήριο Μαιρηβή για να μας συστήσει τα «Ιδιαίτερα Πλάσματά» του, μία πραγματικά ιδιαίτερη παράσταση θεάτρου κούκλας που συνδυάζει την γλώσσα της μιμικής με θέατρο αντικειμένων χωρίς λόγια σε επτά ανεξάρτητες, ποιητικές και κωμικές ιστορίες. Οι κούκλες αποτελούνται από απλά αντικείμενα όπως μπαλόνια, μπαλάκια και πλαστικές σακούλες που συνδέονται στο σώμα του κουκλοπαίκτη συνθέτοντας φανταστικά πλάσματα και τον κόσμο τους.



Οι παραστάσεις του θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 20/3 στις 21.00, την Πέμπτη 21/3 επίσης στις 21.00 και την Παρασκευή 22/3 στις 20.00, στο Θέατρο Εργαστήριο Μαιρηβή (Σαχτούρη 4 & Σαρρή, Ψυρρή). Τα εισιτήρια κοστίζουν 8€.











Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v