Σεμινάρια χειροτεχνίας: Μάθε, παιδί μου, πλέξιμο!

Τι είναι αυτή η μόδα που μας ήρθε από τη Νέα Υόρκη και μας θύμισε τα χόμπι των γιαγιάδων μας; Πού θα μάθετε να... πλέκετε, να ράβετε ή να φτιάχνετε κοσμήματα σαν επαγγελματίες, πόσο θα σας στοιχίσει και –κυρίως– γιατί να το κάνετε;
Σεμινάρια χειροτεχνίας: Μάθε, παιδί μου, πλέξιμο!
της Ηρώς Κουνάδη  

Ξεκίνησε ως μόδα από τη Νέα Υόρκη, με το εύγλωττο όνομα Stitch’n’Bitch: ένα διεθνές κίνημα για την κοινωνική δικτύωση γυναικών, αλλά και ανδρών, που πλέκουν, κεντούν και υφαίνουν σε δημόσιους χώρους. Επεκτάθηκε γρήγορα σε κάθε άλλη μορφή «χειροτεχνίας», από την κηροπλαστική μέχρι την κατασκευή σαπουνιών και την μεταποίηση ρούχων και αντικειμένων, κι έφτασε να πλημμυρίζει κάθε μεγάλη πόλη, της Αθήνας περιλαμβανομένης, με ανακοινώσεις για παντός τύπου συναντήσεις, σεμινάρια και workshops. Γιατί, άραγε, επιστρέφουμε στα χόμπι των μαμάδων μας;

«Είναι μια εναλλακτική μορφή ψυχοθεραπείας, αλλά και μέσο κοινωνικοποίησης» λέει η Τζένη Γρίβα, ιδιοκτήτρια του χώρου Κύκλοι, εξηγώντας την τάση. «Υπάρχει, επίσης, ως τάση η επιστροφή στις home based επιχειρήσεις. Πολλές άνεργες γυναίκες έρχονται στα workshops για να μάθουν την τέχνη, την οποία εν συνεχεία κάνουν δουλειά. Έχουμε, όμως, και πολλές φοιτήτριες, νέα κορίτσια, που το βλέπουν καθαρά σαν χόμπι. Kι εγώ εξεπλάγην αρχικά, φανταζόμουν πως η πλειοψηφία των συμμετεχόντων θα ήταν μεγαλύτερης ηλικίας. Έρχονται εδώ, γνωρίζουν κόσμο, περνούν καλά, και σε πέντε ώρες έχουν φτιάξει μια ωραιότατη καινούρια φούστα, που τους έχει στοιχίσει μόλις 5€».

Συναντήσεις Stitch’n’Bitch διοργανώνονται τακτικά και με ελεύθερη είσοδο στο Café Merlin του Ιδρύματος Θεοχαράκη. Όσο για σεμινάρια και workshops; Όρεξη και χρόνο να έχετε, και μπορείτε να μάθετε τα πάντα: από το να ράβετε μέχρι να φτιάχνετε σαπούνια. Ξεχωρίσαμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μαθήματα που διοργανώνονται αυτές τις μέρες στην Αθήνα.

Κύκλοι Δημιουργικής Έκφρασης
Ηρακλειδών 43 και Δημοφώντος 11, Κεραμεικός, τηλ.: 2110137698

Μεταποίηση ρούχων, επίπλων και αντικειμένων, κεραμική, κατασκευή κοσμήματος, κηροπλαστική, μαγειρική, ζαχαροπλαστική, πλέξιμο, ραπτική, κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών, felting και ένα σωρό ακόμα πράγματα μπορείτε να μάθετε στον ολοκαίνουριο χώρο Κύκλοι, που άνοιξε τις πόρτες του τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Μεταξουργείο. Νέοι κύκλοι μαθημάτων ξεκινούν συνεχώς, και διαρκούν ένα μήνα. Κατά κανόνα ολοκληρώνονται σε τέσσερις εβδομαδιαίες συναντήσεις. Υπάρχουν, επίσης, και workshops της μίας φοράς, που υπόσχονται να σας μάθουν σε λίγες ώρες πολλά μικρά μυστικά του αντικειμένου που σας ενδιαφέρει. Οι τιμές ξεκινούν από 60€ για τα μηνιαία workshops και από 25€ για τις μεμονωμένες συναντήσεις. Σημειώστε, τέλος, τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές συναντήσεις που οργανώνονται ειδικά για τις μαμάδες και τα πιτσιρίκια τους. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα σεμινάρια και τις υπόλοιπες δραστηριότητες στο blog των Κύκλων

Ash in Art
Hρακλέους 10 & Λαχούρη 1, N. Κόσμος, τηλ.: 210 9216890
Ήταν από τους πρώτους που έβαλαν τα διασκεδαστικά σεμινάρια στα απογεύματά μας, αλλά δεν επαναπαύεται: μεγαλώνει και εξελίσσεται διαρκώς, με νέες ιδέες και καινούρια χόμπι για να δοκιμάσετε κάθε τόσο. Εδώ τα μαθήματα… καλά κρατούν όλον τον χρόνο, πράγμα που σημαίνει πως μπορείτε να γραφτείτε όποτε θέλετε, και να επιλέξετε επίσης να παρακολουθήσετε όσα μαθήματα θέλετε, μόνο με 60€ τον μήνα. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον εβδομαδιαίο πρόγραμμα, που μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ http://www.ashinart.com/, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κατασκευή κοσμήματος από πολλά και διαφορετικά υλικά, κηροπλαστική, fashion design, κατασκευή χειροποίητων σαπουνιών, ιαπωνική ζωγραφική και decoupage. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα, και είναι όλα απογευματινά –πολλά, δε, από αυτά ξεκινούν στη φιλική για τον εργαζόμενο ώρα 21.00.
 
Kangaroo Craft 
Ευαγγελιστρίας 22 (Εντός Στοάς), Σύνταγμα, τηλ.: 210 3234939

Δωρεάν σεμινάρια και workshops διοργανώνει άλλος ένας νέος, πολλά υποσχόμενος χώρος στο Σύνταγμα. Τσάντες, πασμίνες και εσάρπες πλεκτές ή όχι, λουλούδια από ολόμαλλο ύφασμα felt, πλεκτά κασκόλ και μεταξωτά κολιέ είναι μερικά μόνο από όσα θα μάθετε να φτιάχνετε στα δωρεάν workshops του Δεκεμβρίου. Εσείς το μόνο που θα χρειαστεί να φέρετε είναι τα υλικά –τα οποία, αν δεν έχετε, μπορείτε να αγοράσετε από το κατάστημα του Kangaroo Craft, σε τιμές που θα δείτε αναλυτικά στην περιγραφή του κάθε workshop.

Πέρα, όμως, από τα δωρεάν workshop, υπάρχουν και κύκλοι σεμιναρίων για να «εμβαθύνετε» στην τεχνική που θα σας ενθουσιάσει περισσότερο: πλέξιμο με βελόνες, patchwork με ραπτομηχανή, felting και εικαστικό κόσμημα. Οι νέοι κύκλοι των σεμιναρίων ξεκινούν τον Ιανουάριο, ολοκληρώνονται σε δέκα δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις και ξεκινούν από 120€. Υπάρχουν, τέλος, και ταχύρρυθμα σεμινάρια felting, βενετσιάνικης τσάντας, και φουρκέτας, που ολοκληρώνονται σε 4-5 ώρες και ξεκινούν από 40€. Νέα τμήματα ξεκινούν επίσης τον Ιανουάριο.

Craft Studio
Αγ. Γεωργίου 51, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6838765  
Θέλετε να φτιάξετε μόνοι τα χριστουγεννιάτικα στολίδια σας; Να μάθετε τα μυστικά του στολίσματος για το γιορτινό τραπέζι; Να συνθέσετε τα δικά σας, μοναδικά κοσμήματα με χάντρες και άλλες τεχνικές; Να μάθετε, επιτέλους, γιατί μιλάει πια όλος ο κόσμος για το decoupage; Τότε στο χαλανδριώτικο Craft Studio θα βρείτε το δεύτερο σπίτι σας. Κάθε συνάντηση εδώ είναι «αυτοτελής», σας μαθαίνει δηλαδή κάτι συγκεκριμένο χωρίς να χρειάζεται να δεσμευτείτε για έναν κύκλο μαθημάτων. Οι τιμές ξεκινούν από 20€ και περιλαμβάνουν και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε. Οι συναντήσεις είναι πρωινές και απογευματινές –δείτε αναλυτικές λεπτομέρειες στο μηνιαίο πρόγραμμα εδώ

Modistroula.gr 
Κολοκοτρώνη 44, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3244079

Η... μοντέρνα μοδίστρα, Δήμητρα Σταμπουλίδου, διοργανώνει στο πολύχρωμο εργαστήριό της στην Κολοκοτρώνη μαθήματα express για όσες και όσους έχουν πάθος με τη ραπτική. Νέα πενταμελή τμήματα ξεκινούν κάθε Δευτέρα, ενώ οι δίωρες συναντήσεις πραγματοποιούνται Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Όταν ολοκληρώσετε το σεμινάριο, θα έχετε μάθει να ράβετε κουμπιά, κόπιτσες, σούστες, να κάνετε ποδόγυρο στο χέρι, να παίρνετε μέτρα και να σχεδιάζετε το δικό σας πατρόν για pencil φούστα.

Φεύγοντας, παίρνετε το πατρόν σας σε χαρτοϋφασμα και επιστρέφετε οποιοδήποτε Σάββατο θέλετε, από τις 13.00 μέχρι τις 16.00 για να λύσετε τυχόν απορίες ή να συζητήσετε την πρόοδό σας –δωρεάν, φυσικά– στο happy hour. Αν θέλετε και συνέχεια, υπάρχει το «προχωρημένο» σεμινάριο κατασκευής φορέματος που πραγματοποιείται κάθε Τρίτη και Πέμπτη. Το κόστος του πρώτου σεμιναρίου, για την pencil φούστα, είναι 60€ συν 20€ για να κάνετε εξάσκηση στη ραπτομηχανή πριν ξεκινήσετε, ενώ του δεύτερου σεμιναρίου, για το φόρεμα, είναι 50€.

Craftit
Γρηγορίου Ε 23, Νέα Ερυθραία, τηλ.: 210 6254614

Τρία χρόνια λειτουργίας μετρά το Craftit της Δώρας Χαραλαμπάκη και της Χαράς Καραμιχάλη στη Νέα Ερυθραία, που έχει κερδίσει το δικό του, φανατικό κοινό. Νέα τμήματα ταχύρρυθμων και μη σεμιναρίων ξεκινούν όλο τον χρόνο, και περιλαμβάνουν έντεκα διαφορετικά σεμινάρια για κόσμημα, χωρισμένα ανάλογα με την τεχνική και τα υλικά που χρησιμοποιούνται, τέσερα διαφορετικά σεμινάρια κεραμικής και επτά θεωρητικά σεμινάρια. Τα ταχύρρυθμα μαθήματα περιλαμβάνουν felting, κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών, κοσμήματα από αλπακά και χάντρες, κέντημα και διακόσμηση μπισκότου με ζαχαρόπαστα μεταξύ άλλων, και ολοκληρώνονται σε μία ή δύο συναντήσεις, που διαρκούν συνολικά από τρεις έως έξι ώρες. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα σεμινάρια στο site του Craftit.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v