RPG video games: Τι ρόλο(υς) βαράνε;

Ξεκίνησαν από τα… τραπέζια, αλλά δεν άργησαν να κατακτήσουν τους Η/Υ και αργότερα τις κονσόλες. Όσα χρειάζεται να ξέρετε για τα RPG Video Games και πέντε σύγχρονοι τίτλοι που θα σας βάλουν αμέσως στον φανταστικό τους κόσμο.
RPG video games: Τι ρόλο(υς) βαράνε;
του Νικόλα Γεωργιακώδη 

Χαρακτήρες βγαλμένοι από φανταστικούς κόσμους, ο καθένας με τις δικές του ξεχωριστές ικανότητες, εντυπωσιακές μάχες, δράκοι, διαβολικοί μάγοι, ικανότητες που αναβαθμίζονται σταδιακά με την πρόοδο του παιχνιδιού, επικές αναζητήσεις (quests). Τα παιχνίδια ρόλων ή εν συντομία RPG ξεκίνησαν από ένα τραπέζι με ζάρια, κάρτες και ταμπλώ (τα λεγόμενα pen and paper), αλλά δεν άργησαν να… μετακομίσουν στις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών και στις κονσόλες «βυθίζοντας» στην μαγεία τους εκατομμύρια παίκτες από όλον τον κόσμο.

H… εξέλιξη των ειδών
Αν και τα πρώτα ηλεκτρονικά RPGs που κυκλοφόρησαν παρέμειναν «πιστά» στα επιτραπέζια παιχνίδια ρόλων όσων αφορά τα περιβάλλοντα και τους μηχανισμούς τους (π.χ. οι ιστορικές σειρές Might and Magic και Ultima), με την πάροδο των χρόνων λίγο η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, λίγο οι διαρκώς αυξανόμενες… απαιτήσεις των gamers οδήγησαν στην «γέννηση» νέων ειδών RPG.

Έτσι, με πρωτοπόρο το The Legend of Zelda το 1986 δημιουργήθηκαν τα Action RPGs στα οποία ο κάθε παίκτης χειρίζεται άμεσα έναν χαρακτήρα σε πραγματικό χρόνο δίνοντας περισσότερη σημασία στις μάχες και όχι τόσο στην αλληλεπίδραση μεταξύ των χαρακτήρων. Αντίστοιχα παραδείγματα αυτού του είδους ήταν το Diablo (1996), το Deus Ex (2000) και αργότερα τα Dungeon Siege (2002) και Hellgate London (2007).

Αδιαμφισβήτητα όμως, η πιο δημοφιλής «εξέλιξη» των κλασσικών RPG δεν είναι άλλη από τα MMORPGs (Massively multiplayer online role-playing games), τα οποία κάνουν… θραύση στις μέρες μας και στην ουσία αποτελούν παιχνίδια ρόλων με συμμετοχή και αλληλεπίδραση πολλών παικτών σε έναν εικονικό online κόσμο. Την αρχή σε αυτό το είδος έκανε το Ultima online, το οποίο όταν κυκλοφόρησε το 1997 προσέλκυσε εκατοντάδες χιλιάδες συνδρομητές και υπήρξε καθοριστικό για την ωρίμανση και εξάπλωση των MMORPGs.  Κατά καιρούς βέβαια, τα MMORPGs κατηγορήθηκαν από τους σκληροπυρηνικούς λάτρεις των παραδοσιακών RPGs ότι καταστρέφουν την «επική» τους ατμόσφαιρα επιτρέποντας την συμμετοχή χιλιάδων παικτών σε ένα είδος το οποίο θα έπρεπε να έχει μόνο έναν ήρωα.

Λίγο απασχολούν όμως αυτοί οι ισχυρισμοί τους σύγχρονους gamers, οι οποίοι όπως δείχνουν οι πωλήσεις και οι συνδρομές στα MMORPGs δεν παύουν να στηρίζουν ενεργά οτιδήποτε μπορεί να τους προσφέρει ατελείωτες ώρες εθιστικού gameplay, έχοντας για συντροφιά φίλους – διαδικτυακούς ή μη – από όλον τον κόσμο.

Αν λοιπόν και εσείς θέλετε να ζήσετε λίγη από την μαγεία των σύγχρονων και εξελιγμένων RPGs παιχνιδιών, τότε δεν έχετε παρά να «δοκιμάσετε» κάποιες από τις παρακάτω άκρως εθιστικές κυκλοφορίες. Ορισμένες από αυτές όπως το WoW και το Star Wars χρειάζονται συνδρομή για να μπορέσετε να απολαύσετε το online μεγαλείο τους, άλλες δεν υποστηρίζουν multiplayer (Skyrim, Zelda), ενώ το League of Legends είναι μια καλή - και δωρεάν - ευκαιρία για όσους αναζητούν ένα παιχνίδι για να τους "βάλει" στον κόσμο των online RPG με όσο το δυνατόν λιγότερα έξοδα.

League of Legends
Πλατφόρμα: PC
Τιμή: Δωρεάν

Γνωστό και με τη συντομογραφία LoL, το παιχνίδι της εταιρείας Riot Games αποτελεί ένα real time strategy game με αρκετά στοιχεία από RPG το οποίο σύμφωνα με εταιρεία παραγωγής του φιλοξενεί τέσσερα εκατομμύρια παικτες καθημερινά στους servers του, ενώ η βάση των εγεγγραμμένων χρηστών έχει ξεπεράσει τα τριάντα εκατομμύρια. Το γεγονός ότι είναι δωρεάν σίγουρα έχει συμβάλλει στην επιτυχία του, αλλά και ως παιχνίδι αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να πάρουν μια πρώτη γεύση από τον κόσμο των online strategy - rpg games. Η διαδικασία είναι απλή: κατεβάζετε τον client από εδώ, δημιουργείτε έναν λογαριασμό και παίζετε online χωρίς να πληρώσετε τίποτα.

Αφού επιλέξετε τον ήρωα σας, μπορείτε να παίξετε σε αγώνες τουλάχιστον είκοσι λεπτών με τη συμμετοχή έξι ή δέκα παικτών (3 vs. 3 και 5 vs. 5). Ο κάθε παίκτης ελέγχει και από έναν ήρωα (τον "Champion" όπως ονομάζεται στο παιχνίδι), ενώ οι δύο ομάδες ξεκινούν από τις βάσεις τους, τις Nexus, έχοντας ως στόχο να καταστρέψουν τη βάση της αντίπαλης ομάδας ή να την αναγκάσουν να παραδοθεί. Ο χαρακτήρας σας κερδίζει πόντους XP (εμπειρίας) σκοτώνοντας τους αντίπαλους Champions και έτσι μπορεί να τελειοποιήσει τον εξοπλισμό του. Αξίζει να αναφέρουμε βέβαια, ότι τα XP που κερδίζετε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού διαρκούν μόνο για την εκάστοτε παρτίδα. Από το επόμενο παιχνίδι δηλαδή, ξεκινάτε από το... μηδέν. Όπως και να' χει το LoL είναι ένα εθιστικό, καλοφτιαγμένο και το κυριότερο δωρεάν παιχνίδι για ατελείωτες ώρες online διασκέδασης.





World of Warcraft
Πλατφόρμα: PC
Τιμή: Από 10€ για το παιχνίδι, 22€ για μια prepaid κάρτα δύο μηνών

Το παιχνίδι που ξεκίνησε την… μανία γύρω από τα MMORPG και βύθισε εκατομμύρια χρηστών παγκοσμίως στα άδυτα του μαγικού του κόσμου δεν είναι άλλο από το WOW. Με περισσότερους από 11 εκατομμύρια συνδρομητές, το World of Warcraft ήταν μέχρι πρότινος το μεγαλύτερο MMORPG στον κόσμο σε αριθμό συνδρομητών και κάτοχος του ρεκόρ Γκίνες για το πιο δημοφιλές MMORPG. Και λέμε μέχρι πρότινος γιατί πρόσφατα η δημιουργός του, η εταιρεία Blizzard δήλωσε ότι ο αριθμός των παικτών έχει πέσει κάτω από τους 600.000 τους τελευταίους επτά μήνες. Ο λόγος; Η ανακοίνωση της εταιρείας ενός free to play μοντέλου του παιχνιδιού, όπου οι παίκτες μπορούν να παίξουν για απεριόριστο χρονικό διάστημα δωρεάν μέχρι ο χαρακτήρας τους να φτάσει σε level 20.

Σε κάθε περίπτωση, το παιχνίδι είναι ιδανικό για όσους θέλουν να πάρουν μια πρώτη… γεύση από τον ψηφιακό κόσμο των MMORPG. Στο WOW λοιπόν, υπάρχουν 2 αντίπαλες παρατάξεις (τα λεγόμενα factions), η Horde και η Αlliance. Στην Horde ανήκουν οι εξής φυλές: Orcs, Trolls, Undeads (ή αλλιώς Forsakens), Blood Elves και Taurens, ενώ στην Alliance ανήκουν οι φυλές Humans, Dwarves, Gnomes, Night Elves και Draenei. Η επιλογή της φυλής από τον παίκτη καθορίζει την παράταξη στην οποία ανήκει ο χαρακτήρας του και την περιοχή στην οποία ξεκινούν οι περιπέτειες του. Από την πρώτη κυκλοφορία του παιχνιδιού βέβαια το 2004, έχουν κυκλοφορήσει ουκ ολίγες αναβαθμίσεις του με ακόμα περισσότερες διαθέσιμες φυλές και χαρακτήρες.

Star Wars: The Old Republic
Πλατφόρμα: Pc
Τιμή: 56,90 € (προπαραγγελία μόνο προς το παρόν). Επίσης, όσοι αγοράσουν το παιχνίδι θα έχουν δωρεάν τον πρώτο μήνα, ενώ τα τρία πρώτα αρχικά είδη πληρωμής για online gaming θα είναι: 14.99$ ο μήνας για έναν μήνα, 13.99$ ο μήνας για πακέτο τριών μηνών και 12.99$ ο μήνας για πακέτο έξι μηνών.

MMORPG παιχνίδι βασισμένο στην μυθολογία του Star Wars; Ετοιμάστε τα φωτόσπαθά σας, γιατί οι μάχες αναμένονται επικές. Λίγες μέρες έχουν μείνει για την επίσημη κυκλοφορία του παιχνιδιού της EA (22 Δεκεμβρίου 2011) και αν κρίνουμε από την ανταπόκριση χιλιάδων online gamers παγκοσμίως στην beta (δοκιμαστική) έκδοση του παιχνιδιού το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ένα είναι σίγουρο: Ο θρόνος του World of Warcraft έχει ήδη αρχίσει να τρέμει. Τα πρώτα σχόλια για το παιχνίδι ήταν διθυραμβικά, η δουλειά τόσο σε επίπεδο γραφικών όσο και gameplay που έχει γίνει από την εταιρεία προγραμματισμού του παιχνιδιού (Bioware) είναι εκπληκτική, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι οι online servers του παιχνιδιού γέμισαν σε κλάσματα δευτερολέπτου αφήνοντας με την… όρεξη χιλιάδες gamers.

Στο παιχνίδι έχετε να διαλέξετε τον χαρακτήρα σας από δύο βασικές φυλές, την Galactic Republic και την Sith Empire, η καθεμία από τις οποίες θα έχει από τέσσερις κλάσεις. Η Galactic Republic θα έχει τους Trooper και Smuggler, καθώς και δύο διαφορετικές κλάσεις Jedi, τους Knights και τους Consulars. Οι «σκοτεινοί» Sith θα έχουν τους Bounty Hunter, Imperial Agent, Sith Warrior και Sith Inquisitor. Ο Bounty Hunter θα χρησιμοποιεί οπλισμό, ο Imperial Agent stealth και όπλα όπως Rifles και Snipers, ενώ οι Sith Warrior και Sith Inquisitor τα lightsabers, όπως ακριβώς και οι αντίπαλοι Jedi. Όλοι οι χαρακτήρες στο Old Republic μπορούν να έχουν το δικό τους διαστημόπλοιο, το οποίο λειτουργεί ως ορμητήριο, αλλά και ως μέσο μετακίνησης στους πραγματικά αχανείς χάρτες. May the Force be with us λοιπόν μέχρι την επίσημη κυκλοφορία του – αλλά και μετά από αυτήν.

Δείτε το εντυπωσιακό trailer:
 


The Elder Scrolls V: Skyrim
Πλατφόρμα: PC CD/DVD, Playstation3, Xbox 360
Τιμή: Από 40€ για PC

O «βασιλιάς» των Action RPG επιστρέφει στον θρόνο του. Η δημιουργός εταιρεία πίσω από το Skyrim, η Bethesda κάνει για ακόμα μια φορά το θαύμα της κυκλοφορώντας ένα «επικό» από κάθε άποψη παιχνίδι το οποίο μπορεί να μην υποστηρίζει multiplayer μάχες με άλλους χρήστες, το σεναριακό του βάθος όμως και η γιγαντιαία έκταση των χαρτών του το καθιστούν κυριολεκτικά αχανές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του στην Ελλάδα στις 11 Νοεμβρίου, παρουσίασε… έλλειψη, γεγονός που ανάγκασε την εταιρεία που το εισάγει στην χώρα μας να αποστείλει δελτίο τύπου στο οποίο ανέφερε ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε και θα έχουν παραληφθεί περισσότερα αντίτυπα του παιχνιδιού.

Ο ήρωας σας περιπλανιέται ελεύθερα στο αχανές παγωμένο Skyrim των 41 στρεμμάτων μιας εξαιρετικά λεπτομερούς χώρας με πέντε μεγάλες πόλεις, εκατοντάδες χωριά, οροσειρές, σπήλαια και ποτάμια, όπου συναντά χιλιάδες διαφορετικά πλάσματα και φυσικά άφθονους… δράκους. Ο χαρακτήρας μπορεί να χρησιμοποιήσει όπλα κοντινού και μακρινού βεληνεκούς, μαγεία και άλλες δευτερεύουσες ικανότητες (περίπου είκοσι με δυνατότητα αναβάθμισης από 15-20 φορές η καθεμία) η οποίες αναπτύσσονται βαθμιαία για να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους, η δυσκολία των οποίων προσαρμόζεται πλήρως στις ικανότητες του.

Απολαύστε το:



The Legend of Zelda: Skyward Sword
Πλατφόρμα: Wii
Τιμή: 50€

Συμπληρώνοντας 25 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου τίτλου της σειράς, η νέα περιπέτεια του συμπαθούς ξανθομπάμπουρα Link εξιστορεί τα γεγονότα που προηγήθηκαν του πολυβραβευμένου Ocarina of Time και εξιστορεί τη δημιουργία του θρυλικού master sword. Πολλοί ήταν εκείνοι βιάστηκαν να κρίνουν αρνητικά το παιχνίδι όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στην περυσινή έκθεση E3, στηρίζοντας τα σχόλιά τους στον έντονο ανταγωνισμό που υπάρχει στον χώρο των RPG. Όπως αναμενόταν, η επίσημη κυκλοφορία του Skyward Sword για το Wii δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης.

Μια ακόμα κλασική λοιπόν περιπέτεια Zelda, το Skyward Sword εξελίσσεται τόσο στο έδαφος, όσο και στους αιθέρες πάνω από το βασίλειο της Hyrule, καθώς ο Link μπορεί πλέον να πετά πάνω από τα σύννεφα στη πλάτη ενός μεγαλόπρεπου πτηνού. Επίσης, με την βοήθεια της τεχνολογίας Wii MotionPlus ο παίκτης έχει πλέον τον απόλυτο έλεγχο του ήρωα με πρωτοφανή ακρίβεια, καθώς ακόμα και η παραμικρή του κίνηση μεταφέρεται στον τρόπο που ο Link κραδαίνει το σπαθί του ή χρησιμοποιεί τα αντικείμενά του παιχνιδιού. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι πρώτες παρτίδες του παιχνιδιού περιλαμβάνουν δώρο μουσικό CD με κομμάτια από την σειρά, όπως αυτά εκτελέστηκαν ζωντανά στα πλαίσια του The Legend of Zelda 25th Anniversary Symphony Concert Tour στο Λονδίνο.

Πάρτε μια γεύση από το παιχνίδι:



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v