Μαθήματα ζωγραφικής: Δαμάζοντας… τα χρώματα

Πού θα κάνετε τις πρώτες σας πινελιές; Υπάρχουν δωρεάν μαθήματα ζωγραφικής; Μπορείτε να μάθετε τα μυστικά των τέχνης χωρίς να βγείτε από το σπίτι σας; Μάθετε πώς θα μυηθείτε στον «καμβά» των ενήλικων ή παιδικών χρωμάτων και… εμπνευστείτε.
Μαθήματα ζωγραφικής: Δαμάζοντας… τα χρώματα
του Γιώργου Κόκουβα

Το χρώμα είναι αναμφισβήτητα στο DNA μας. Οι πρώτες απόπειρες ζωγραφικής έκφρασης στα τοιχώματα προϊστορικών σπηλιών αποδεικνύει πως ο άνθρωπος έχει την εξής απλή ανάγκη: Ό,τι δεν μπορεί να το πει, να το… ζωγραφίσει. Πόσο μάλλον σήμερα, που η καθημερινότητα δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια για έκφραση και επικοινωνία.

Δεν χρειάζεται περισσότερη σκέψη: Αν κι εσείς θέλετε να εκτονωθείτε πάνω σε λευκό καμβά ή διαβλέπετε έναν μικρό Πικάσο να γεννιέται μέσα στο παιδί σας, δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να καλλιεργήσετε αυτό το ταλέντο, μέσω μαθημάτων, φυσικών ή ηλεκτρονικών, δωρεάν ή μη. 

Ash In Art (Λαχούρη 1 και Ηρακλέους 10, τηλ: 210 9216890)
Πιστό στο ετήσιο ραντεβού του με κάθε λογής δραστηριότητα και χόμπι, το Ash in Art προσφέρει και αυτή τη σαιζόν μαθήματα ζωγραφικής, ξεκινώντας με αυτό του ελεύθερου σχεδίου. Η λογική είναι η εξής: ο πρώτος κύκλος μαθημάτων αφορά ελεύθερο σχέδιο με μολύβι και κάρβουνο, το οποίο θα σας βοηθήσει να μάθετε περί φωτοσκίασης, τόνων και κλίμακας. Διαθέτοντας αυτές τις βάσεις, θα συνεχίσετε με ζωγραφική χρώματος, κατά την οποία διδάσκονται οι χρωματικές ιδιότητες αλλά και η ρεαλιστική αναπαράσταση ως εργαλείο.

Εισηγητής των μαθημάτων είναι ο Αλέξανδρος Λάιος, ενώ το κόστος παραμένει στα γνωστά επίπεδα του Ash in Art (60 ευρώ τον μήνα για να παρακολουθήσετε όχι μόνο τα μαθήματα ζωγραφικής, άλλα όποια άλλα θέλετε από την πλούσια φετινή λίστα). Περισσότερες πληροφορίες για τις εγγραφές αλλά και για τα υλικά που θα χρειαστείτε θα βρείτε εδώ

Έναντι συμβολικής τιμής
Η ενασχόληση με ένα χόμπι ή μια τέχνη δεν είναι απαραίτητο να μας στοιχίζει πολύ ακριβά. Ανακαλύψαμε τρεις κύκλους μαθημάτων ζωγραφικής για ενήλικους σε δημοτικά πολιτιστικά κέντρα στην καρδιά της Αθήνας που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα, γίνονται δύο φορές εβδομαδιαίως το απόγευμα και σε τιμή συμβολικότατη: 10 ευρώ μηνιαίως. Τα τρία πολιτιστικά κέντρα είναι τα εξής: Νέου Κόσμου (Σωστράτου 5, τηλ. 210 9247036), Κυψέλης (Ευελπίδων 18, τηλ: 210 8840520) και Γκράβας (Ταϋγέτου 60, τηλ: 210 2011151). 

Μικρό Πολυτεχνείο (Πλ. Αγίων Ασωμάτων 7, Θησείο, τηλ: 210 3243306) 
Θεωρία και πράξη. Εξάσκηση και μελέτη του έργου μεγάλων ζωγράφων. Τεχνοτροπίες, συνθέσεις, δομή και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να έχετε μια πρώτη σαφή άποψη για τον κόσμο της ζωγραφικής διδάσκονται στο Μικρό Πολυτεχνείο, στο πλαίσιο του ζωγραφικού εργαστηρίου «Σπουδή στο χρώμα» (α’ κύκλος). Ο κύκλος διαρκεί 3 μήνες (κάθε Τετάρτη 18.00-20.30 από 28 Σεπτεμβρίου), συντονιστής του εργαστηρίου είναι ο Αλέξανδρος Μάγκος και το κόστος ανέρχεται στα 380 ευρώ

ArtGraphica.net 
Πώς θα σας φαινόταν να έχετε ζωγραφίσει την διπλανή ελαιογραφία; Ακόμα καλύτερα, πώς θα σας φαινόταν να σας βοηθούσε κάποιος ειδικός δωρεάν, χωρίς να ξεμυτίσετε από το σαλόνι σας; Η ιστοσελίδα ArtGraphica προσφέρει δωρεάν online tutorials ζωγραφικής (στα αγγλικά) ακόμη και για τους πιο προχωρημένους, καθώς κάθε επιδέξιος καλλιτέχνης που συμμετέχει στην ιστοσελίδα έχει την δική του «στήλη-μάθημα», από σχέδιο με μολύβι, μέχρι βήμα προς βήμα οδηγίες για ελαιογραφίες ή ζωγραφική με μελάνι, κάρβουνο, παστέλ και ακρυλικά χρώματα. Απλώς επιλέγετε την κατηγορία που σας ενδιαφέρει, διαλέγετε έναν «πίνακα» και μέσω εικόνων καθοδηγείστε για να ακολουθήσετε τα βήματα του δημιουργού. Έξτρα συν του ArtGraphica, οι στήλες που προτείνουν δωρεάν e-books για την ζωγραφική και την τέχνη, καθώς και blogs για να ενημερωθείτε περαιτέρω.

Η ζωγραφική πάει… YouTube
Online μαθήματα προσφέρουν απλόχερα και πολλοί ενεργοί χρήστες του YouTube, που θέλουν να μοιραστούν την τέχνη του πινέλου και του μολυβιού με τον υπόλοιπο κόσμο και ανεβάζουν τα κατατοπιστικότατα videos τους στην δημοφιλή ιστοσελίδα. Ξεκινήστε την περιήγησή σας στα YouTube tutorials από παλαιότερο δημοσίευμα του in2life για τα βασικά σημεία σχεδίου και με μερικά clicks θα βρείτε… τον δρόμο σας. 

Τα παιδία ζωγραφίζει στο Μουσείο Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο, τηλ: 210 3461981)
Ο πρώτος κύκλος μαθημάτων ζωγραφικής για παιδιά δημοτικού (8-12 ετών) στο γοητευτικό μουσείο του Θησείου ξεκινά στις 2 Οκτωβρίου, ξετυλίγεται σε τέσσερις Κυριακές (11.30-13.30) και περιλαμβάνει 4 ενότητες: Πρώτον, ξενάγηση στην έκθεση και εισαγωγή στην έννοια των χρωμάτων, δεύτερον, μελέτη του έργου του Sol LeWitt με μελάνι και λαδοπαστέλ, τρίτον, μάθημα με γκουάς και τέταρτον με μαύρο μελάνι και τις τελικές προσωπικές δημιουργίες των παιδιών. Το κόστος συμμετοχής σε κάθε ενότητα είναι 20 ευρώ, ενώ χρέη διδασκάλου έχει αναλάβει η Pascaline Bossu. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.  

Παιχνιδαγωγείο (25ης Μαρτίου 61, Νέο Ψυχικό, τηλ. 210 6724288)
Ο «παιχνιδιάρικος» χώρος για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας κρύβει αρκετές ζωγραφικές –και όχι μόνο- εκπλήξεις για τους λιλιπούτειους πειραματιστές. Για παιδιά δημοτικού, τα εργαστήρια «Πειραματίσου» και «Φτιάξ’το όπως θες» βασίζονται στην ζωγραφική –σε συνδυασμό με κατασκευές και φυσικούς πειραματισμούς) ενώ για παιδιά 3-6 ετών υπάρχουν εργαστήρια εικαστικού πειραματισμού με τίτλο «Αυτοσχεδιάζω». Πληροφορίες για τις ώρες και το περιεχόμενο των εργαστηρίων θα βρείτε εδώ ενώ το κόστος κυμαίνεται στα 15 ευρώ/ώρα ή 45-85 ευρώ/μήνα, ανάλογα με τις ώρες που θα παρακολουθεί το παιδί σας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v