Σεμινάρια ενηλίκων: Νέα σεζόν… δημιουργική

Δημιουργική γραφή, χειροποίητα κοσμήματα, καλλιτεχνικές αναζητήσεις, γλωσσομάθεια, επιστήμες… Ό,τι μπορείτε να φανταστείτε –και ό,τι πάντα φανταζόσασταν τον εαυτό σας να κάνει, αλλά δεν σας είχε δοθεί η ευκαιρία- θα το βρείτε στα φθινοπωρινά σεμινάρια της φρέσκιας σεζόν.
Σεμινάρια ενηλίκων: Νέα σεζόν… δημιουργική
του Γιώργου Κόκουβα

Η αρχή του έτους δεν είναι η Πρωτοχρονιά. Όπως θα σας επιβεβαιώσει κάθε μαθητής ή κάθε εργαζόμενος με αυγουστιάτικη άδεια, η αδιαμφισβήτητη αρχή του «νέου έτους» είναι ο Σεπτέμβριος. Γιατί λοιπόν να μονοπωλεί τις «υποσχέσεις της νέας χρονιάς» -ελληνιστί resolutions- ο Ιανουάριος; Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, χρειαζόμαστε στόχους και δημιουργική απασχόληση για να μην πέσουμε στην μελαγχολία του φθινοπώρου. Και αυτή ακριβώς την ευκαιρία μας δίνουν τα φρέσκα σεμινάρια της νέας σεζόν που ξεκινούν αυτό τον μήνα και υπόσχονται να μας μάθουν τέχνες –που σε τέτοιους καιρούς, καλό είναι να μην τις αφήνουμε- με μαθήματα που απευθύνονται σε όλα τα γούστα και σε όλες τις τσέπες. Διαβάστε, διαλέξτε, επιμορφωθείτε.

Ash in Art (Λαχούρη 1 και Ηρακλέους 10, τηλ: 210 9216890)
Το πιο… «ασυνάρτητο» στέκι τεχνών και επιμόρφωσης αποτελεί για άλλη μια σεζόν πόλο έλξης για τους θιασώτες της σχολής «αεί διδασκόμενος», καθώς για την νέα σεζόν προσφέρονται περισσότερα μαθήματα από ποτέ. Ο παρακάτω κατάλογος είναι ενδεικτικός: Κολλάζ, ντεκουπάζ, σκηνοθετικά, φωτογραφικά και video arts τμήματα, θεατρικό παιχνίδι, οικολογικό κόσμημα, σχέδιο μόδας, χορούς από φλαμένκο μέχρι… χορό της κοιλιάς, βιτρό, κεραμική, yoga, κρουστά μουσικά όργανα, σκίτσο, μέχρι και σκάκι περιέχει ο νέος κύκλος σεμιναρίων. Το καλύτερο; Μπορείτε με 60 ευρώ το μήνα (και ετήσια εγγραφή 20 ευρώ) να παρακολουθήσετε όσα από τα παραπάνω τμήματα επιθυμείτε. Τα μαθήματα ξεκινούν από την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Μάθετε περισσότερες πληροφορίες και πραγματοποιήστε την εγγραφή σας εδώ.  

Μικρό Πολυτεχνείο (Πλ. Αγίων Ασωμάτων 7, Θησείο, τηλ: 210 3243306)
Το μίνι πολυτεχνείο του Θησείου προσφέρει δεκάδες ενδιαφέροντα σεμινάρια, μεταξύ των οποίων τα δημοφιλέστατα τμήματα ήχου και εικόνας. Θέλετε να παρακολουθήσετε μαθήματα φωτογραφίας; Ο Γιάννης Βουλγαράκης θα σας μυήσει στον ψηφιακό κόσμο του φωτός. Προτιμάτε την κινηματογραφική έκφραση; Μία ομάδα σημαντικών σκηνοθετών, μοντέρ, εικονοληπτών και θεωρητικών της έβδομης τέχνης αναλαμβάνουν να σας εμπνεύσουν. Εξίσου φημισμένο είναι και το τμήμα του Pocket Theatre στο οποίο οι συμμετέχοντες προετοιμάζουν την δική τους θεατρική παράσταση, ενώ προσφέρονται και μαθήματα δημιουργικής γραφής, κατασκευής κόμικ και κινουμένων σχεδίων. Περισσότερες πληροφορίες για το κόστος –το οποίο εξαρτάται από την διάρκεια και το είδος των μαθημάτων- θα μάθετε εδώ αλλά και στην ειδική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 5/9 (20.00-22.30) στην ταράτσα του Μικρού Πολυτεχνείου, όπου θα παρουσιαστούν όλες οι δράσεις του δημιουργικού φθινοπώρου. 

ΕΚΕΒΙ 
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου εγκαινιάζει το 8ο έτος λειτουργίας του Εργαστηρίου Βιβλίου, στο οποίο περιλαμβάνονται τμήματα δημιουργικής γραφής (για κάθε πτυχή της λογοτεχνίας), δημιουργικής ανάγνωσης, διόρθωσης και επιμέλειας κειμένων, και εργαστήριο τέχνης του βιβλίου. Το κύρος του ΕΚΕΒΙ αλλά και των αξιόλογων εισηγητών των μαθημάτων (δείτε τους αναλυτικά εδώ) εγγυώνται να φέρουν την λογοτεχνική σας έμπνευση στο φως, όπως άλλωστε έχει ήδη γίνει με 62 από τους παλαιότερους συμμετέχοντες οι οποίοι είδαν βιβλία τους να εκδίδονται. Μάλιστα, εκτός από τα μαθήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (κόστους 380 ευρώ για τις δέκα τρίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις από Οκτώβριο ως Δεκέμβριο), τα σεμινάρια γίνονται πλέον και με την μέθοδο e-learning χωρίς να χρειαστεί να παραστείτε, σε μειωμένη τιμή (320 ευρώ). Για τους φοιτητές ισχύει επιπλέον έκπτωση 10%.

*Chef In Love (Εστίας 10, Αμπελόκηποι)
Το βιβλιοπωλείο-εργαστήρι μαγειρικής του Τόνι Καβαλιέρου στους Αμπελόκηπους κάτι ψήνει… και αυτό το χειμώνα. Από σεμινάρια για αρχάριους μέχρι λαχταριστά μαθήματα μπάρμπεκιου ή υψηλής γαστρονομίας, ο μικρός χώρος που αγαπήθηκε τόσο από το κοινό ώστε καθιερώθηκε ως κέντρο μαγειρικής επιμόρφωσης ετοιμάζει τα νέα του σχέδια και θα τα ανακοινώσει μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του ή από το Facebook page εντός των ημερών, γι’ αυτό… μείνετε συντονισμένοι εδώ και εδώ


*Μουσείο Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο, τηλ: 210 3461981)
Το μουσείο του όμορφου πεζόδρομου του Θησείου φιλοξενεί για άλλη μια χρονιά στους γοητευτικούς χώρους του σεμινάρια δημιουργικής γραφής με καταξιωμένους Έλληνες συγγραφείς. Ο Χρήστος Χωμενίδης, η Λένα Διβάνη, ο Αλέξης Σταμάτης, η Αμάντα Μιχαλοπούλου και ο Πέτρος Τατσόπουλος θα μυήσουν τους συμμετέχοντες στα μυστικά της τέχνης τους από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο, κάθε Παρασκευή απόγευμα. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν στο site του Μουσείου, ενώ μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους υπεύθυνους στο παραπάνω τηλέφωνο.

Επιπλέον:
*Άκρως ενδιαφέροντα σεμινάρια κάθε χρόνο πραγματοποιεί το Μουσείο Μπενάκη, που περιλαμβάνουν εκμάθηση της τέχνης της αγιογραφίας, του κοσμήματος, της χειροποίητης κούκλας, του ψηφιδωτού, της εγκαυστικής και πολλών ακόμη χειροτεχνιών. Το φετινό τους πρόγραμμα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, γι’ αυτό αν ενδιαφέρεστε δεν έχετε παρά να ελέγχετε το tab «Εκπαίδευση» στην ιστοσελίδα του Μουσείου.

Όσο ζω μαθαίνω… στην Θεσσαλονίκη

*ΧΑΝΘ (Γερμανού 1, πλατεία ΧΑΝΘ, τηλ: 2310 241007)
Εικαστικές τέχνες, θέατρο, όποιο μουσικό όργανο μπορείτε να φανταστείτε, σκίτσο, κόμικ και μαθήματα πληροφορικής για κάθε ηλικία προσφέρονται καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου στην ΧΑΝΘ της Θεσσαλονίκης. Τα τμήματα κατά κανόνα διαρκούν από τον Οκτώβριο ως τον Απρίλιο και το κόστος αφορά όλη την σεζόν: Ενδεικτικά, το θεατρικό εργαστήρι για ενήλικες στοιχίζει 480 ευρώ ετησίως, ενώ το εργαστήρι ζωγραφικής απαιτεί μόνον 50 ευρώ μηνιαίως, ποσό που αντιστοιχεί στα έξοδα των υλικών. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο site της ΧΑΝΘ

*Αμερικανική Γεωργική Σχολή
Δεν είναι γνωστή μόνο για το… καλό γάλα που παράγει, αλλά και για τα προγράμματα διά βίου μάθησης που προσφέρει κάθε χρόνο στο ενήλικο κοινό της Θεσσαλονίκης. Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή αυτό το φθινόπωρο εισάγει μαθήματα μελισσοκομίας (56 ώρες, 420 ευρώ), οινοτεχνίας (24 ωρών, 220 ευρώ), παραγωγής μπύρας και δημιουργίας μεσογειακού κελαριού (28 ωρών έκαστο, 260 και 220 ευρώ αντίστοιχα), κεραμικής, ξυλογλυπτικής, ψηφιακής φωτογραφίας (28 ώρες και 220 ευρώ έκαστο) και πολλές ακόμη χειρωνακτικές τέχνες που κινδυνεύουν να… ξεχαστούν. Μάθετε περισσότερα εδώ ή στο τηλέφωνο 2310-492-700. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v