Φωτογραφικές λέσχες: Έρωτας με το πρώτο… κλικ

Το πιο φωτογενές hobby βρίσκει καταφύγιο σε πέντε φωτογραφικές λέσχες και εξελίσσεται σε έρωτα μέσα από ενδιαφέροντα σεμινάρια σε όλη την χώρα. Δείτε ποιες ομάδες συγκεντρώνουν όλα τα… φλας πάνω τους – ή έστω μπροστά τους και πείτε «τσιζ» μαζί τους.
Φωτογραφικές λέσχες: Έρωτας με το πρώτο… κλικ
του Γιώργου Κόκουβα

Η γοητεία του να παγώνεις τον χρόνο με το πάτημα ενός κουμπιού. Η ανάγκη να κλείσεις όλη την έκφραση της αισθητικής σου σε ένα μόνο κάδρο. Η μαγεία των αναμνήσεων, των τοπίων, των εικόνων, σε ένα γοητευτικό παιχνίδι με το φως. Να μερικοί λόγοι για να μπείτε στην παρέα όσων αγαπούν την… φωτογραφική τους μηχανή και μπορούν να σας κάνουν να αγαπήσετε –και να αξιοποιήσετε- ακόμη περισσότερο την δική σας.

Οι λάτρεις της φωτογραφίας βρίσκονται παντού και είναι οργανωμένοι. Η παλιότερη οργάνωση της Ελλάδας, η πιο «καλλιτεχνίζουσα» ομάδα της Αθήνας, μια λέσχη που στεγάζεται στο… μικρό σπίτι στο λιβάδι και σύνδεσμοι που συνδυάζουν τις λήψεις τους με την φυσιολατρία και τα ταξίδια βρίσκονται κάπου γύρω σας. Εμείς τους «ξετρυπώσαμε», ενώ εντοπίσαμε και τα πιο ενδιαφέροντα μαθήματα φωτογραφίας για τα πρώτα σας ασφαλή βήματα προς τα επαγγελματικά κλικ. 

Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία 
Στοά Μπρόντγουαιη, Πατησίων και Αγ. Μελετίου 61, τηλ: 210 8228131
Το παλαιότερο φωτογραφικό σωματείο της χώρας μας μετρά 59 χρόνια ιστορίας και έχει σαν αποστολή την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής φωτογραφίας μέσα από μαθήματα, διαλέξεις, εργαστήρια και διοργανώσεις φωτογραφικών εκθέσεων και προβολών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Πώς θα γίνετε μέλος: Μέλος μπορεί να γίνει ο καθένας που αγαπά την φωτογραφία, συμπληρώνοντας την αίτηση που θα βρείτε εδώ. Το κόστος εγγραφής είναι 15 ευρώ και η συνδρομή στοιχίζει 60 ευρώ ετησίως για τους κατοίκους της Αθήνας και 30 ευρώ για τους κατοίκους της περιφέρειας.
Δράσεις: Μπορείτε να δείτε την agenda της ΕΦΕ εδώ, η οποία περιλαμβάνει για το επόμενο διάστημα εκθέσεις, φωτογραφική εξόρμηση στην Κόρινθο και την Νεμέα και ενημέρωση για τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό φωτογραφίας. Επίσης, γίνονται εγγραφές για τα πολυσχιδή σεμινάρια της ΕΦΕ που στοιχίζουν 300 ευρώ ή 250 για τους φοιτητές (περισσότερες πληροφορίες στο 210 8228131). 

Club Εννέα 
Θεμιστοκλέους 49, τηλ: 210 3304060
Το φωτογραφικό και πολιτισμικό σωματείο «9» ξεκίνησε το 2001 στην Δάφνη ως μία απλή παρέα εννέα ατόμων που μοιράζονταν το ίδιο πάθος για τον φωτογραφικό φακό. Σταδιακά, εξελίχθηκε σε ένα πολύ μεγαλύτερο group εραστών του φωτογραφικού λόγου, που δεν διαχωρίζονται μεταξύ τους ως επαγγελματίες ή ερασιτέχνες, αντιπαθούν τις ταμπέλες και έχουν ως στόχο την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, γι’ αυτό και θεωρούνται από τις πιο «artistic» ομάδες της Αθήνας.
Πώς θα γίνετε μέλος: Δεν υπάρχει καμία απαραίτητη προϋπόθεση, όπως ηλικία ή φωτογραφικές γνώσεις, παρά μόνο το ενδιαφέρον σας για το αντικείμενο και η αποδοχή του καταστατικού του σωματείου.
Δράσεις: Από τις 27/4 μέχρι 1/6, στην έδρα του «Εννέα» θα λαμβάνει χώρα κάθε Τετάρτη σεμινάριο γνωριμίας με την καλλιτεχνική φωτογραφία, με κόστος 350 ευρώ (περισσότερες πληροφορίες στο 210 3304060). 

Φωτογραφικός Κύκλος 
Τσακάλωφ 44, τηλ: 210 3645577
Από το 1988 έχει «τετραγωνιστεί» στο φιλμ ο «Κύκλος», όταν ο καθηγητής φωτογραφίας Πλάτων Ριβέλλης ίδρυσε το ομώνυμο σωματείο, με στόχο να προωθηθεί η τέχνη της φωτογραφίας και να καλλιεργηθεί το φωτογραφικό κοινό της Ελλάδας. Πλέον, τα 200 περίπου μέλη του απολαμβάνουν εκθέσεις, προβολές, σεμινάρια και τον πλούτο γνώσεων της βιβλιοθήκης του Κύκλου, που δωρίστηκε στο Μουσείο Μπενάκη.
Πώς θα γίνετε μέλος: Αρκεί η πραγματική αγάπη για την φωτογραφία και η καταβολή 200 ευρώ για την ετήσια συνδρομή.
Δράσεις: Φωτογραφικά σεμινάρια διοργανώνονται τακτικά στον Φωτογραφικό Κύκλο – κρατηθείτε ενήμεροι για τα επόμενα εδώ, ενώ ως αναπόσπαστο κομμάτι του κινηματογράφου, η φωτογραφία προσεγγίζονται και μέσα από την ματιά σκηνοθετών, με συχνές προβολές ταινιών (δείτε τις προσεχείς εκδηλώσεις εδώ). 

Βριλησσός 
Πάρνηθος 78, πάρκο Τρίτση, Βριλήσσια, τηλ: 210 8105665
Πριν από 10 χρόνια ιδρύθηκε στα Βριλήσσια μία ομάδα με… φυσιολατρικές και ορειβατικές καταβολές. Οι φίλοι του Βριλησσού ενδιαφέρονται για εξορμήσεις, αναρριχήσεις, windsurfing, εθελοντισμό και φυσικά, για την φωτογραφία που συνοδεύει και αποτυπώνει όλες τις παραπάνω δράσεις τους. Έτσι, έχει αναπτυχθεί και μία φωτογραφική ομάδα στους κόλπους του Βριλησσού, το Photo Group Therapy. Ο δήμος Βριλησσίων παραχώρησε στην ομάδα ένα σπιτάκι μέσα στο πάρκο της πλατείας Τρίτση, μέρος που οι ίδιοι ονομάζουν «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι» και στεγάζει τις ενδιαφέρουσες συναντήσεις τους.
Πώς θα γίνετε μέλη: Η ετήσια συνδρομή ανέρχεται στα 30 ευρώ. Με αυτή, αποκτάτε έκπτωση στις δράσεις του συλλόγου και γίνεστε δόκιμο μέλος για ένα εξάμηνο, στο οποίο θα πρέπει να συμμετάσχετε ενεργά στις δράσεις για να γίνετε τακτικό μέλος.
Δράσεις: Το «Photo Group Therapy» ασχολείται με κάθε πτυχή της φωτογραφίας, είτε αυτή λέγεται αναμνηστική είτε φωτορεπορτάζ, τοπίου, διαφημιστική, αρχιτεκτονική κλπ. Από τις 14/4 και μέχρι την Πρωτομαγιά, η ομάδα παρουσιάζει έκθεση φωτογραφίας στον καινούριο πολυχώρο του Χοροστάσιου Club (Σκουλενίου 2, πλ. Κλαυθμώνος), όπου 16 φωτογράφοι μας μεταφέρουν εικόνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στις οποίες συνυπάρχουν η φύση και ο άνθρωπος (είσοδος ελεύθερη). Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση θα βρείτε εδώ.  

ΣΥΜΟΦΕ (Σύνδεσμος Μοτοσυκλετιστικής και Φωτογραφικής Εξερεύνησης) 
Νάκου 3 και Καλλιρόης, τηλ: 210 9245210
Ο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Σύνδεσμος Μοτοσυκλετιστικής και Φωτογραφικής Εξερεύνησης, αφού αποτέλεσε «όαση» για τους Έλληνες φίλους των Enduro από την δεκαετία του ’80 ακόμη, φρόντισε να εστιάσει στην εξερεύνηση πανέμορφων αλλά ξεχασμένων περιοχών της πατρίδας μας μέσα από δύσβατες διαδρομές, με οδηγούς… δύο ρόδες κι έναν φακό.
Πώς θα γίνετε μέλη: Αν αγαπάτε κι εσείς τις μηχανές (δίκυκλες και φωτογραφικές), επικοινωνήστε με τον ΣΥΜΟΦΕ στο τηλ. 2109245210 για να ενημερωθείτε σχετικά με το πρόγραμμα της λέσχης.
Δράσεις: Κάθε μήνα κάτι ενδιαφέρον υπάρχει στην agenda του ΣΥΜΟΦΕ. Αυτό τον μήνα, ο Σύνδεσμος θα πραγματοποιήσει πασχαλινή εξόρμηση στην Μενδενίτσα Φθιώτιδας (22-25/4), ενώ στα μέσα Μαϊου θα πραγματοποιηθεί το περίφημο Gatoulis Camp, κατασκήνωση των απανταχού μοτοσυκλετιστών όπου τα σεμινάρια, οι εκθέσεις φωτογραφίας, οι προβολές, οι βόλτες και η καλή παρέα είναι ο κανόνας.

Φωτογραφικά σεμινάρια
Πέρα από τα σεμινάρια που διοργανώνουν οι σύλλογοι και οι λέσχες που αναφέρθηκαν πιο πάνω, μπορείτε να μάθετε την «τέχνη του φωτός» παρακολουθώντας τα παρακάτω μαθήματα –τα περισσότερα χειμερινά τμήματα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, αλλά αξίζει να κρατηθείτε ενήμεροι για τους επόμενους κύκλους:

*Ο Πειραϊκός Σύνδεσμος (Καραϊσκου 104, Πειραιάς, τηλ: 210 4178159) διοργανώνει δύο κύκλους φωτογραφικών σεμιναρίων κάθε χρόνο, με καθηγητή τον κ. Κίμωνα Αξαόπουλο. Στο πλαίσιο των μαθημάτων λειτουργούν τα εξής τμήματα: μόντελινγκ, πορτρέτο, κολλάζ και σύνθεσης. Ο πρόσφατος κύκλος ξεκίνησε πριν από έναν περίπου μήνα και ο επόμενος είναι προγραμματισμένος για τον Οκτώβριο, με διάρκεια εννέα μηνών (εγγραφή 30 ευρώ και δίδακτρα 100 ευρώ/μήνα). Σε όσους παρακολουθούν περισσότερα μαθήματα στις ενδιαφέρουσες «σχολές» του Συνδέσμου παρέχεται έκπτωση.

*Το Μικρό Πολυτεχνείο (πλ. Αγίων Ασωμάτων 7, Θησείο, τηλ: 210 3243306) διαθέτει τμήμα φωτογραφικού σεμιναρίου που διαρκεί τρεις μήνες και μας εισάγει από τις βασικές αρχές του φακού μέχρι τα μυστικά του Photoshop. Το τρέχον σεμινάριο ολοκληρώνεται αυτό τον μήνα, αλλά είναι πιθανό να υπάρξει και ανάλογο «καλοκαιρινό» σεμινάριο τον Μάιο, γι αυτό κρατηθείτε ενήμεροι, τσεκάροντας την σχετική ιστοσελίδα εδώ

*Το «Σπίτι Ασυνάρτητων Υποθέσεων Τέχνης», το γνωστό μας Ashinart (Ηρακλέους 10, τηλ: 210 9216890) διαθέτει επίσης συχνά σεμινάρια φωτογραφίας. Αυτήν την εαρινή περίοδο «τρέχει» σεμινάριο σκοτεινού θαλάμου κάθε δεύτερο Σάββατο, με κόστος 10 ευρώ την ώρα. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Ashinart.

*Το Εικαστικό τμήμα του Δήμου Χαϊδαρίου (τηλ: 210 5821639) επενδύει επίσης στο φωτογραφικό ταλέντο των μαθητών του και διοργανώνει μαθήματα φωτογραφίας που ξεκινούν τον Σεπτέμβριο και διαρκούν όλη τη σεζόν (εγγραφή 10 ευρώ και δίδακτρα 15 ευρώ/μήνα).

Φωτογραφική ενημέρωση
Το φωτογραφικό κοινό της Ελλάδας δεν μένει παραπονεμένο, αφού ενεργές κοινότητες και πλήρως ενημερωμένα sites αναλαμβάνουν να κρατήσουν ψηλά το ενδιαφέρον για την τέχνη –και τις τεχνικές- της φωτογραφίας. Δύο από τα καλύτερα είναι τα fmag και dpgr. Το πρώτο είναι ένα φωτογραφικό περιοδικό με νέα, άρθρα και ενημερωμένη agenda για όλες τις εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα, ενώ το δεύτερα αποτελεί την καλύτερη διαδικτυακή πύλη διάδοσης της ψηφιακής φωτογραφίας, με ένα από τα πιο ενεργά forum του ελληνικού διαδικτύου.

Φυσικά, επειδή η φωτογραφική έμπνευση δεν ανήκει μόνο στην Αθήνα, αλλά ακόμη περισσότερο σε όλη την υπόλοιπη φωτογενή χώρα μας, όσοι από εσάς ζείτε εκτός Αττικής, μπορείτε να βρείτε τον φωτογραφικό σύλλογο της πόλης σας πατώντας εδώ και για τα σεμινάρια και τα μαθήματα σε κάθε περιοχή εδώ


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v