Sporting: Ο «Βασιλιάς» της σκοποβολής

Ο πανελλήνιος αγώνας σκοποβολής πήλινου στόχου που έγινε στις 9 και 10 Απριλίου στη Ρόδο δείχνει ότι το αγώνισμα που στο εξωτερικό είναι ευρύτατα διαδεδομένο, κερδίζει έδαφος και στην Ελλάδα. Μάθετε τα μυστικά του και ό,τι χρειάζεστε για το ξεκίνημα.
Sporting: Ο «Βασιλιάς» της σκοποβολής
του Δημήτρη Γλύστρα

Περιθωριοποιημένο επί χρόνια στην Ελλάδα– επειδή δεν είναι Ολυμπιακό Αθλημα- παρά την ευρύτατη διάδοση του στο εξωτερικό, το Sporting, ίσως το πιο ενδιαφέρον και «προκλητικό» από τα αγωνίσματα της σκοποβολής πήλινου στόχου, αυξάνει συνεχώς τη δημοφιλία του και στη χώρα μας.

Με τη συμμετοχή 24 σκοπευτών, κυρίως από τη Ρόδο και την Αθήνα, ολοκληρώθηκε το διήμερο 9 και 10 Απριλίου το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Compak Sporting στο σκοπευτήριο της Ρόδου. Ο αγώνας αυτός είχε και το ρόλο του test event για το διεθνή αγώνα Compak Sporting που θα διεξαχθεί το Μάιο στο ίδιο σκοπευτήριο, με την ονομασία "Grand Prix of Greece" Πρόκειται για αγώνα δύο ημερών που αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή αθλητών του αγωνίσματος από διάφορες χώρες, και ειδικά από την Κύπρο, η οποία θα συμμετάσχει με ιδιαίτερα πολυάριθμη αποστολή.

Τι είναι  και πως παίζεται το Compak Sporting

Το Compak Sporting, απαιτεί υψηλή ακρίβεια, απόλυτο συντονισμό, σωματικά αλλά και πνευματικά χαρίσματα όπως γρήγορη ανάλυση των γηπέδων και των στόχων, ευέλικτη στρατηγική, απόλυτη ικανότητα συγκέντρωσης, ηρεμία και ενεργοποίηση του υποσυνείδητου.

Υπάρχει μάλιστα μια παραλλαγή του, το FITASC Sporting, που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως «ο βασιλιάς των αγωνισμάτων της σκοποβολής» και αποκαλείται ενίοτε «γκόλφ με… όπλα», καθώς διεξάγεται εντελώς μέσα στη φύση σε μεγάλες αποστάσεις και με μεταβαλλόμενες συνθήκες που απαιτούν μεγάλα πνευματικά και φυσικά χαρίσματα, για την επίτευξη υψηλών σκορ.

Τα όπλα: Κυνηγετικά ή σκοπευτικά λειόκανα όπλα με δύο κάνες ( δίκανα) κυρίως σούπερ-ποζέ, αλλά και κυνηγετικές καραμπίνες με μάξιμουμ γέμισμα, δύο φυσίγγια ανά στόχο.

Η «πούλα»: Πρόκειται για το αντίστοιχο του «γύρου» σε άλλα αγωνίσματα. Συμμετέχουν συνήθως 5 ή 6 σκοπευτές και περιλαμβάνει την εκτόξευση 25 πήλινων δίσκων (αποκαλούνται συνήθως «πιάτα» στη χώρα μας) για κάθε σκοπευτή.

Τα «πιάτα»: Έχουν συνήθως διάμετρο 11 εκατοστών, εκτοξεύονται από ειδικές μηχανές με διαφορετικές τροχιές και ταχύτητες, προσομοιάζοντας κυνηγετικές βολές (για το λόγο αυτό και ορισμένα «πιάτα» ονομάζονται «λαγός», «παπί» κ.λ.π.) Υπάρχουν όμως και ειδικά πιάτα μεσαίου αλλά και μικρού (διάμετρος 5 εκατοστών) μεγέθους, καθώς επίσης και πιάτα που ακολουθούν καμπύλη τροχιά στον αέρα δυσκολεύοντας τη σκόπευση.

Τα φυσίγγια: Το sporting παίζεται με ελαφρά σκοπευτικά φυσίγγια των 28 γραμμαρίων, γομωμένα με σκάγια που είναι πιο μικρής ή μεγαλύτερης διαμέτρου ανάλογα με την απόσταση του στόχου και το είδος του. Οι βολές είναι συνήθως σε απόσταση από 12 έως 40-45 μέτρα από τους σκοπευτές.

Οι «βατήρες»: Οι σκοπευτές εναλλάσσονται σε πέντε διαφορετικούς βατήρες με απόσταση κάποιων μέτρων μεταξύ τους ώστε να αλλάζουν όχι μόνο οι βολές αλλά και οι γωνίες και η απόσταση από την οποία καλούνται να πετύχουν τους στόχους τους. Όταν είναι 6 σκοπευτές ο ένας δεν συμμετέχει για μια σειρά βολών και μετά παίρνει τη θέση του ο επόμενος.

Eξοπλισμός: Απαραίτητα για να συμμετάσχετε στο αγώνισμα ακόμη και σε επίπεδο γνωριμίας είναι οι ωτοασπίδες και ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου που θα προστατεύσουν τα μάτια σας. Στη συνέχεια, εφόσον ασχοληθείτε συστηματικά, θα σας φανεί χρήσιμο ένα σκοπευτικό γιλέκο που διευκολύνει την επώμιση και τη μεταφορά φυσιγγίων.

Σκοπευτικοί Σύλλογοι: Αν βρείτε το Sporting του γούστου σας, θα πρέπει στη συνέχεια να εγγραφείτε σε κάποιο σκοπευτικό σύλλογο (υπάρχουν πάρα πολλοί στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα) και να αποκτήσετε σκοπευτική ταυτότητα. Είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή σε αγώνες, αλλά και για την είσοδο σας στα stand χωρίς τη συνοδεία εκπαιδευτή. Σε πολλά σκοπευτήρια δεν επιτρέπονται οι βολές χωρίς την παρουσία εκπαιδευτή, όταν δεν υπάρχει σκοπευτική ταυτότητα, ανεξάρτητα του αν υπάρχει άδεια κατοχής όπλου και κυνηγετική άδεια.

Η μαγεία του Sporting

Η έλξη που ασκεί το Sporting βρίσκεται ακριβώς στο γεγονός ότι οι βολές αλλάζουν, λένε οι λάτρεις του σπορ. Δεν είναι ποτέ τυποποιημένες και κρατούν σε εγρήγορση τους σκοπευτές, ανεβάζοντας το επίπεδο της δυσκολίας, σε σχέση με άλλα αγωνίσματα της σκοποβολής, αλλά και το βαθμό ενδιαφέροντος, ακόμη και μετά από πολλά χρόνια. Όπως λένε πολλοί συμμετέχοντες, είναι σχετικά εύκολο να ασχοληθείς αλλά πολύ δύσκολο να το «κατακτήσεις» και να αποκτήσεις υψηλό επίπεδο.

Υπάρχουν χαμηλές βολές, υψηλές βολές, βολές σε πήλινους δίσκους που κυλούν στο έδαφος, συρτές, λίγο πάνω από το ύψος του εδάφους, εισερχόμενες και εξερχόμενες, ακόμη και βολές από πύργους που κινούνται σε ευθυτενή αλλά και σε κατηφορική τροχιά.

Οι ρίζες του συγκεκριμένου αγωνίσματος εντοπίζονται στην ανάγκη των κυνηγών να εξασκούνται. Σήμερα ωστόσο είναι ευρύτερα καθιερωμένο και απευθύνεται όχι μόνο σε κυνηγούς που θέλουν να εξασκηθούν και να γνωρίσουν τη σκοποβολή, αλλά και σε ανθρώπους που επιθυμούν να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αγωνίσματα σκοποβολής.

Οι πρώτοι στην Ελλάδα 

Στο πρόσφατο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, που διεξήχθηκε στις 9 και 10 Απριλίου 2011, νικητής στην κατηγορία ανδρών αναδείχτηκε ο Γεώργιος Ψυλλάκης (ΠΑΡΝΗΣ) με επίδοση 87/100. Δεύτερος ο Βασίλειος Σοφιανόπουλος (ΟΣΔΩΔ) με 86/100 και τρίτος ο Αθανάσιος Αδαμόπουλος (ΑΘΛΟΣ) με 77/100. Στην κατηγορία των βετεράνων, νικητής αναδείχτηκε ο Δημήτριος Πιστολάς με επίδοση (74/100) και στην κατηγορία εφήβων ο Ιωάννης Κανταρτζης (ΑΡΤ ΚΩ) από το νησί της Κω, με επίδοση με (51/100).

Στον αγώνα συμμετείχαν και οι προπονητές Μπάμπης Αιγινίτης και Λεωνίδας Μητσιάλης, εκτός συναγωνισμού, στα πλαίσια της προετοιμασίας των αθλητών τους για το Grand Prix.

Ο Πανελληνιονίκης Γιώργος Ψυλλάκης (φωτογραφία), πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας και kick boxing, ασχολείται με τη σκοποβολή μόλις δύο χρόνια, αλλά έχει ήδη αποσπάσει πολυάριθμες διακρίσεις.
 
Προπονείται με την αγωνιστική ομάδα sporting του Λεωνίδα Μητσιάλη.

Ο δεύτερος νικητής, Βασίλης Σοφιανόπουλος, είναι γνωστός ως αθλητής του Τραπ, επί χρόνια στην Α κατηγορία με πολλές διακρίσεις, τώρα και στο sporting.

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα τα οποία σημειώθηκαν κατά το πρόσφατο Πενελλήνιο Πρωτάθλημα.






























Πού μπορείτε να γνωρίσετε το Compak Sporting


Εντός Αττικής, στο σκοπευτήριο του Σχιστού ( http://www.sxistoshootingclub.gr ) και της Μαλακάσας. Εκτός Αττικής, υπάρχουν stand για Compak Sporting σε πολλά σκοπευτήρια, ανά την Ελλάδα.

(Τηλ: Σκοπευτηρίου Σχιστού: 210-4006327)
(Τηλ. Σκοπευτηρίου Μαλακάσας: 2295-098145)

* Οι φωτογραφίες του άρθρου είναι από το σκοπευτήριο Σχιστού -όπου διεξάγονται συχνά αγώνες sporting στο πλαίσιο τοπικού πρωταθλήματος- και το σκοπευτήριο της Ρόδου - όπου έγινε ο πρόσφατος πανελλήνιος αγώνας.

Εκπαίδευση: Κάποιοι σύλλογοι μαθαίνουν στους νέους σκοπευτές τα θεμελιώδη, ωστόσο, στην περιοχή της Αττικής υπάρχουν και ανεξάρτητοι προπονητές– δάσκαλοι σκοποβολής που αναλαμβάνουν από αρχαρίους έως αθλητές αγώνων, προσφέροντας θεωρητικά μαθήματα, αλλά και πρακτική εξάσκηση, ενώ δίνουν έμφαση, εφόσον ζητηθεί, και στην καθαρά κυνηγετική σκόπευση.

Σχολές εκπαίδευσης

Greek Shotgun Shooting School
Δ/νση: Ανοίξεως 11, τ.κ.14564, Ν.Κηφισιά.
Τηλ/φαξ: 210.8074.513, Κιν: 6932.079.139

Πληροφορίες: Μπάμπης Αιγινήτης
πρώην Τεχνικός Σύμβουλος Εθνικής Ομάδας Κυνηγετικού Όπλου
Διπλωματούχος Προπονητής Ακαδημίας της Διεθνούς Σκοπευτικής Ομοσπονδίας ISSF

E-mail: [email protected] 

Shooting Academy 
Πληροφορίες: Λεωνίδας Μητσιάλης

Απόφοιτος Σχολής Προπονητών Σκοποβολής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, και Ακαδημίας της Βρετανικής Ομοσπονδίας Σκοποβολής Πήλινου Στόχου

Τ.Θ. 1150 19009 Πικέρμι
Τηλ. 210 6668277 - 6947 406336
Σελίδα επικοινωνίας ( http://www.shootingacademy.gr/?page_id=18)

[Video με βολές του Μπάμπη Αιγινήτη στη διάρκεια του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος Compak Sporting 2009 στη Γαλλία]
  
 


 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v