Ελληνικά blogs που διαβάζουμε

Έξυπνα, αστεία, τρυφερά, ρομαντικά ή οργισμένα, επτά αγαπημένα ελληνικά blogs μας φτιάχνουν τη μέρα και μας δίνουν ελπίδες για το μέλλον της απαλλαγμένης από ταμπέλες κειμενογραφίας.
Ελληνικά blogs που διαβάζουμε
της Ηρώς Κουνάδη

Σχεδόν πέντε χρόνια από την δημοσίευση του πρώτου κειμένου για τα blogs στο in2life η λέξη «μπλογκόσφαιρα» τείνει, ευτυχώς, να καταργηθεί, τα ονόματα των περισσότερων Ελλήνων bloggers είναι αναγνωρίσιμα στο ευρύ κοινό σχεδόν όπως αυτά των διάσημων καλλιτεχνών/ συγγραφέων/ δημοσιογράφων και τα blogs δεν είναι πια αντικείμενο διένεξης, φαινόμενο προς διερεύνηση ή θέμα στη Βουλή –τουλάχιστον όχι σε τακτική βάση. Είναι αυτό που όλοι θα θέλαμε εξ αρχής να ήταν: ενδιαφέροντα καθημερινά αναγνώσματα.

Ως τέτοια παρουσιάζουμε τα επτά ελληνικά blogs που ακολουθούν, για να αποτίσουμε τον δέοντα φόρο τιμής στους bloggers που τα τελευταία χρόνια μας έχουν κάνει να γελάσουμε, να προβληματιστούμε, να συμφωνήσουμε, να διαφωνήσουμε κι εν τέλει να περιμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο post τους. 

Μάγισσα Κίρκη
«Όταν σου παίρνει το ραβδί η τράπεζα, ο Οδυσσέας ξυρίζει τα πόδια του και η Sirina κάνει τσόντες τότε η Ιθάκη δεν σε γέλασε, σε απέλασε. I need a χοίρο!» Διαβάζοντας τις δύο πρώτες γραμμές – καλωσόρισμα στο blog της Μάγισσας Κίρκης σχεδόν προετοιμάζεσαι για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Βιτριολικό χιούμορ που δεν αφήνει τίποτα όρθιο, και κανένα κακώς κείμενο της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας άθικτο, «πένα - ξυράφι» που λένε οι παλιοί, «λάσπες» κι αλληλοκατηγορίες όπως λέει η ίδια για τα post της. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καψιμί το βιβλίο της Μάγισσας με τον εύγλωττο τίτλο «Παρ’ τα μωρή Άνεργη». 

Φάε Ένα Μαλάκα
Ο Mikeius είναι ο συγγραφές εκείνου του e-mail που είχε κυκλοφορήσει πριν από μερικά χρόνια, κάνοντας γραφεία ολόκληρα να σείονται από τα γέλια. Πριν ανοίξετε το παραπάνω link οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε: την πρώτη φορά που το κάναμε εμείς, πέρασαν περίπου δύο ώρες μέχρι την στιγμή που κοιτάξαμε αλλού. Ο ορισμός του unpolitically correct, ασεβούς χιούμορ δεν αφήνει τίποτα άθικτο: από τους Έλληνες μεταλάδες και τους παλιούς συμμαθητές, μέχρι το σπίτι του παππού στο χωριό, τους άθεους και τους φαντάρους. Τα (πάντα σε τριψήφιο νούμερο) σχόλια είναι συχνά εξίσου αστεία με τα posts –αφού, όπως θα μαντέψατε, πολλοί από εκείνους που θίγει το εκάστοτε post… θίγονται.

Sheep Blogging
Αποσπάσματα ποιημάτων, μουσικά βίντεο, και συνεντεύξεις, κάποιες αληθινές –όπως αυτή με τα Κίτρινα Ποδήλατα– και κάποιες φανταστικές –όπως αυτή της Marilyn– σε ένα blog με σωστές δόσεις χιούμορ, ρομαντισμού και δημοσιογραφίας με την παραδοσιακή έννοια –αν αναρωτιέστε ποια είναι η παραδοσιακή έννοια, αναζητήστε διαφημίσεις στο blog: δεν θα τις βρείτε. 

Ο Άνθρωπος του Μετρό 
Ο blogger The Stranger γράφει «το ημερολόγιο ενός ανέργου» με το χιούμορ εκείνο που περισσότερο το αισθάνεσαι ανάμεσα στις γραμμές παρά το διαβάζεις και γελάς δυνατά –εν ολίγοις, αυτό που θα περιγράφαμε με μια λέξη ως «λεπτό». Βγάζει, επίσης ωραίες φωτογραφίες από τους τοίχους της Αθήνας. Το ημερολόγιο ενός ανέργου δεν θα μπορούσε, φυσικά, να είναι το απαύγασμα της αισιοδοξίας. Από την άλλη, όμως, πόσους αισιόδοξους ξέρετε που να γράφουν ενδιαφέροντα κείμενα;

Μικρή Κουζίνα
Ένα από τα πλέον παθιασμένα με την τέχνη της μαγειρικής blogs, το Μικρή Κουζίνα θα βρει μια θέση στα Favorites όσων ξοδεύουν ώρες στο ομώνυμο δωμάτιο του σπιτιού, και όχι μόνο. Συνταγές κατηγοριοποιημένες ανά εποχή, ανά περιοχή, ανά υλικό και ανά διάθεση –τα «γρήγορο» είναι από τα αγαπημένα των ολίγο τεμπέληδων– αλλά και όμορφες φωτογραφίες που ξεναγούν τον αναγνώστη στα άδυτα της μικρής κουζίνας. Οι συνταγές απέχουν έτη φωτός από το connoisseur ύφος των βιβλίων μαγειρικής, έτσι όπως θα σας τις έδινε γραμμένες η μαμά, με χαριτωμένα σχολιάκια τύπου «όσοι είναι κάτω από 1.60 και πάνω από 60 κιλά, ας σταματήσουν εδώ» να παρεμβάλλονται εδώ κι εκεί, μαζί με εξίσου χαριτωμένα smilies. 

Alecca Rox
Μία από τις αγαπημένες μας fashion bloggers, η Alecca Rox σπούδασε και δούλεψε στον χώρο της μόδας και έχει να πει πολλά για τα παρασκήνιά της, για όσα δεν θα μάθετε από αλλού και βέβαια την προσωπική της γνώμη. «Γράφω για το κομμάτι της μόδας που δεν έχει φωνή» έλεγε πριν από ένα χρόνο σεσυνέντευξη της στο in2life. Μέχρι σήμερα, συνεχίζει ακάθεκτη να γράφει αποκλειστικά στα αγγλικά –όπως άλλωστε οι περισσότεροι fashion bloggers– για οτιδήποτε απασχολεί τις fashionistas, δείχνοντας ιδιαίτερη αδυναμία στην ελληνική σκηνή της μόδας. 

Μεγάλες Αλήθειες
…Ειπωμένες με μεγάλες δόσεις χιούμορ. Ό,τι συμβαίνει στην Αθήνα ειδικότερα και τον κόσμο γενικότερα, γίνεται θέμα στο blog του Βαγγέλη –ναι, έτσι σκέτο– που τον βρίσκουμε και στο Twitter, με bio «κάποτε θα τα θυμόμαστε όλα αυτά και θα γελάμε». Ξεκινήστε από αυτό το post, που τιτλοφορείται «10+1 πράγματα που μπορεί να κάνει ο Νικήτας από 1η Ιανουαρίου και μετά», για παράδειγμα «να φτιάξει τους “Nikitistas”. Μια ομάδα που θα σβήνει τα ρεσώ των “Atenistas”».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v