10 sites για… πέντε λεπτά διάλειμμα

Εικονικά ταξίδια εντός κι εκτός γαλαξία, ενδιαφέρουσες ιστορίες γραμμένες σε είκοσι λέξεις, νέες γνώσεις συμπυκνωμένες σε ένα κλικ και όλη η ελληνική μυθολογία σε μία σελίδα. Η δουλειά μπορεί να περιμένει πέντε (;) λεπτά.
10 sites για… πέντε λεπτά διάλειμμα
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν έχει μόνο ο Αύγουστος χρόνο για γέμισμα. Όσο και αν ο Σεπτέμβριος είναι θεωρητικά ο μήνας των ξεκινημάτων, των νέων πλάνων, των στόχων και των προσπαθειών, στην πραγματικότητα κανείς δε γυρνά από τις διακοπές με «γεμάτες μπαταρίες», κατά το απεχθές κλισέ, και όρεξη για δουλειά. Οι περισσότεροι αδειούχοι του Αυγούστου επιστρέφουν με όρεξη για μερικά μπάνια ακόμη –με την πρώτη ευκαιρία– κι όσοι είχαν μείνει πίσω απλά διατηρούν την ταχύτητα της δουλειάς στο αυγουστιάτικο ρελαντί.

Καταλαβαίνουμε, βέβαια, ότι εσείς δεν είστε σαν τους άλλους. Εσείς αυτή τη στιγμή κάθεστε στο γραφείο σας με όρεξη και κέφι, κι ας έχετε ήδη δουλέψει χωρίς να σηκώσετε κεφάλι από την ώρα που μπήκατε. Απλά θέλετε ένα διαλειμματάκι μικρό, ίσα ίσα για να καθαρίσει το μυαλό, να ξεκουραστεί το βλέμμα, και να επιστρέψετε με ακόμη περισσότερη όρεξη και κέφι στη δουλειά σας. Ίσα ίσα. Πέντε λεπτά. Τόσο θα σας πάρουν μερικά κλικ στα sites που ακολουθούν. Αν την επόμενη φορά που κοιτάξετε το ρολόι έχουν περάσει πενήντα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε (στον εαυτό σας, κανείς άλλος δε σας βλέπει) τη δικαιολογία ότι ερευνάτε καινοτόμες ιδέες για δημιουργική έμπνευση.

Εικονική Καπέλα Σιξτίνα: Χρησιμοποιήστε το ποντίκι για να περιηγηθείτε στο εσωτερικό της Καπέλα Σιξτίνα, ζουμάρετε στις μεγαλειώδεις δημιουργίες του Μιχαήλ Άγγελου, του Ραφαήλ και του Sandro Botticelli και κάντε στροφή 180 μοιρών για να θαυμάσετε τον διάκοσμο του δαπέδου σαν να βρίσκεται όντως κάτω από τα πόδια σας. Η πλοήγηση είναι λίγο περίεργη, καθώς η κάμερα κινείται ανάποδα από την κίνηση του ποντικιού σας, αλλά θα σας πάρει λιγότερο από δύο λεπτά να τη συνηθίσετε.

Save the Words: Ξέρατε ότι υπάρχει στα αγγλικά η λέξη oporopolist, η οποία σημαίνει –όπως σωστά μαντέψατε– μανάβης; Το Save the Words, ένα υπέροχα σχεδιασμένο site, συγκεντρώνει τις λέξεις της αγγλικής γλώσσας που «απειλούνται με εξαφάνιση», γιατί κανείς δεν τις χρησιμοποιεί πια, μαζί με ερμηνείες και παραδείγματα, από το Oxford Dictionary. Δίνει, επίσης, τη δυνατότητα στους χρήστες του να… υιοθετήσουν μία λέξη, σώζοντάς την από την εξαφάνιση. Αξίζει να το επισκεφθείτε (και) για τον εξαιρετικό σχεδιασμό του, ακόμη και αν δεν ενδιαφέρεστε στο ελάχιστο για το αγγλικό λεξιλόγιο.

Wikisky: Και όχι whiskey, όπως πιθανότατα διαβάσατε. Το Wikisky είναι ένας online χάρτης του ουρανού, που σας επιτρέπει να βρίσκετε ουράνια σώματα όπως η Μεγάλη Άρκτος ή ο Ωρίωνας, πολύ ευκολότερα απ’ όσο το κάνετε ξαπλωμένοι σε κάποια παραλία μια νύχτα με ξαστεριά. Απλά πληκτρολογείτε το όνομα του σημείου που θέλετε να βρείτε –αστερισμού, γαλαξία, πλανήτη, οτιδήποτε– και το σύστημα σας «μεταφέρει» εκεί. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα να κάνετε zoom in και zoom out, για να δείτε τη θέση του πλανήτη που έχετε επιλέξει στο σύμπαν, ή να δείτε αν υπάρχουν πραγματικές φωτογραφίες τραβηγμένες από δορυφόρους, στις οποίες να φαίνεται το αστέρι σας.

This is Athens: Βαρεθήκατε να βλέπετε καμπάνιες και μπροσούρες για την Αθήνα που δείχνουν μόνο την Ακρόπολη; Δεν είστε οι μόνοι. Αυτό πρέπει να σκέφτηκαν και οι δημιουργοί του This is Athens, κι ανέβασαν πριν από λίγο καιρό στον παγκόσμιο ιστό, το μεγαλύτερο photo stream με φωτογραφίες της Αθήνας. Στην πρωτοβουλία μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε, φτάνει να έχει στην κατοχή του μία φωτογραφία της Αθήνας. Δε χρειάζεται να είναι κάτι grande –αυτά τα έχει αναλάβει το Υπουργείο Τουρισμού. Από ένα ανθισμένο μπαλκόνι μέχρι ένα graffiti σε ένα έρημο σοκάκι, κι από ένα παγκάκι μέχρι ένα νεοκλασικό, τα πάντα βρίσκουν τη θέση τους εδώ. Ακόμη, όμως, κι αν δε θέλετε να συμμετάσχετε, μπορείτε να χαζέψετε το πολύχρωμο μωσαϊκό φωτογραφιών, απλά πληκτρολογώντας τη διεύθυνση του site.

One Sentence: Αληθινές ιστορίες, ειπωμένες σε μία και μόνο πρόταση. Όσο απλό ακούγεται, τόσο εθιστικό είναι. Καθημερινές και συγκλονιστικές, μικρές και μεγάλες, αστείες και συγκινητικές, ανθρώπινες ιστορίες τις οποίες γράφουν καθημερινά οι χρήστες του site, ανώνυμα ή επώνυμα, και βαθμολογούν οι επισκέπτες, έτσι ώστε να δημιουργείται μια λίστα με τις πιο δημοφιλείς, από την οποία θα προτείναμε να ξεκινήσετε. Ναι, μοιάζει αρκετά με το πολύ διάσημο πλέον Post Secret (για την περίπτωση που δεν το έχετε συναντήσει, πρόκειται για το site του οποίου οι αναγνώστες γράφουν σε μια καρτ-ποστάλ ένα μυστικό τους και το στέλνουν ανώνυμα στον δημιουργό του, ο οποίος τα σκανάρει και τα ανεβάζει, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα arty blog). Δοκιμάστε να γράψετε κι εσείς μια ιστορία σε μία πρόταση. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται.

911 Writers Block: Θεωρητικά, το application απευθύνεται σε συγγραφείς οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με το ομώνυμο σύνδρομο. Θέλετε, ας πούμε, να ξεκινήσετε ένα μυθιστόρημα και έχετε κολλήσει στην εισαγωγή; Για δραματικές εισαγωγές, πατήστε το 3. Θέλετε να ξεφορτωθείτε από την ιστορία σας έναν χαρακτήρα που δε σας αρέσει πια τόσο όσο όταν τον δημιουργήσατε; Για να σκοτώσετε έναν χαρακτήρα, πατήστε το 8. Θέλετε διαλόγους; Πατήστε το 4. Θέλετε μια ευφάνταστη παραλλαγή του «ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα»; Το 9. Και πάει λέγοντας. Στην πράξη, η «βοήθεια» που προσφέρει είναι δυο-τρεις γραμμές ή μία φράση που κινείται στα όρια της ξεκαρδιστικής αφέλειας. Για παράδειγμα, παίρνουμε το 9 για «επιλόγους» και διαβάζουμε: «ρίχνεις το χρυσό ρολόι τσέπης σε μια υδρορροή. Δε σου έδωσε τίποτα, παρά μόνο πόνο». Και δεν έχετε δει τίποτα ακόμα…

Theoi.com: Ποιου κόρη ήταν η Αφροδίτη; Πόσες ήταν οι Ωκεανίδες; Ποιος είναι ο Βελλεροφόντης; Τι σχέση είχαν οι Γίγαντες με τους Τιτάνες; Ολόκληρη η ελληνική μυθολογία σε ένα site που θα έπρεπε να είχε φτιαχτεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά έστω κι έτσι, στα αγγλικά, μας φτάνει που υπάρχει. Κάθε λήμμα για κάθε πρόσωπο ή μυθικό πλάσμα συνοδεύεται από σελίδες επί σελίδων βιβλιογραφίας, που περιλαμβάνει από τη Θεογονία του Ησίοδου μέχρι ρωμαϊκά κείμενα, αναφορές του κάθε ήρωα σε συγκεκριμένα σημεία συγκεκριμένων έργων, γενεαλογικά δέντρα, φωτογραφίες από απεικονίσεις σε αγγεία και αγάλματα, και γενικώς… όρεξη και χρόνο να έχετε, να διαβάζετε.

Μαγνητικές λέξεις: Για extreme περιπτώσεις βαρεμάρας, το iSnoop σας δίνει μια οθόνη με ανακατεμένες λέξεις για να τις βάλετε σε τυχαία σειρά δημιουργώντας αυτό που θα μπορούσε να είναι ένα σύγχρονο ντανταϊστικό ποίημα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Τριστάν Τζαρά. Ή, αν πιστεύετε σε μεταφυσικά φαινόμενα, θα μπορούσε να είναι μια πρόβλεψη για το μέλλον σας. Ή απλά ένας τρόπος να περάσουν τα πέντε λεπτά μέχρι το meeting.

Earth Photography: Μια συλλογή υπέροχων φωτογραφιών, ταξινομημένων ανά χώρα, που υπόσχεται να σας ταξιδέψει νοερά, ή να σας βοηθήσει να αποφασίσετε πού θα πάτε το επόμενο ταξίδι σας. Εμπνευσμένες, καλλιτεχνικές, πολύχρωμες ή ασπρόμαυρες, όλες σχεδόν οι φωτογραφίες του site είναι αληθινά έργα τέχνης. Οι φωτογραφίες πωλούνται για προσωπική χρήση ή για δημοσίευση στον ταξιδιωτικό τύπο, αλλά αυτό δεν σας εμποδίζει να τις ξεφυλλίσετε ηλεκτρονικά.

Για fans του Τόλκιν: Μάθετε να γράφετε το όνομά σας –ή οτιδήποτε άλλο θέλετε– στο εντυπωσιακό αλφάβητο της γλώσσας των ξωτικών του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, ακολουθώντας τα απλά βήματα που θα βρείτε σε αυτήν την σελίδα. Η γλώσσα που δημιούργησε, όπως και πολλές άλλες, από το μηδέν ο καθηγητής γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και συγγραφέας μερικών εκ των δημοφιλέστερων βιβλίων του περασμένου αιώνα, όπως ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών, ακολουθεί στη γραφή της μία σειρά κανόνων, οι οποίοι είναι πολύ απλούστεροι απ’ όσο μπορεί να μοιάζουν.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v