Mountain Bike: Extreme ορθοπεταλιές

Μαγευτικές διαδρομές μέσα σε δάση, άφθονο πράσινο, περιπέτεια και βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Αυτόν τον χειμώνα επιλέγουμε να... πάρουμε τα βουνά παρέα με το αγαπημένο μας ποδήλατο. Μάθετε που και με πόσα μπορείτε να το κάνετε και εσείς.  
Mountain Bike: Extreme ορθοπεταλιές
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Αν το μάθημα spinning σας κίνησε το ενδιαφέρον και σας έκανε να σπέυσετε προςαγορά καινούργιου ποδηλάτου, τότε σίγουρα η ορεινή ποδηλασία θα σας ενθουσιάσει. Η επαφή με την φύση, οι όμορφες διαδρομές στα μονοπάτια των ελληνικών βουνών και φυσικά η βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της αντοχής, είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που ωθούν κάθε χρόνο χιλιάδες επίδοξους ποδηλάτες να... πάρουν τα βουνά. Δεν ξέρουμε αν η τρέλα πάει στα βουνά, η ποδηλασία όμως σίγουρα! Η εφεύρεση του ποδηλάτου βουνού,(mountain bike) έχει τις ρίζες της στα τέλη του 1974, όταν ομάδες Καλιφορνέζων νεαρών άρχισαν να διοργανώνουν αγώνες ελεύθερης κατάβασης με ποδήλατο στην κομητεία Μέριν, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ. Ο πρώτος αγώνας πραγματοποιήθηκε στο όρος Ταμαπάις της Καλιφόρνιας το 1976 και είχε νικητή τον Μπόμπ Μπάροουζ. Μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Βιγιάρ ντε Λανς της Γαλλίας τα 1967, η Διεθνής Ένωση Ποδηλάτου (UCI) αναγνώρισε το σπορ αναλαμβάνοντας τη διοργάνωση του το 1990 στο Πέργκατορι ταυ Κολοράντο, το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της ορεινής ποδηλασίας (στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα το 1996) το πήρε ο Ολλανδός Μπαρτ Γιαν Μπρέντγενς.

Όπως και τα περισσότερα αθλήματα, η ορεινή ποδηλασία έχει δύο πλευρές. Η αγωνιστική που αναφέραμε πιο πάνω σίγουρα ενδιαφέρει ένα μεγάλο αριθμό ατόμων που ασχολούνται με αυτήν. Πολλοί είναι εκείνοι όμως, που χρησιμοποιούν την ορεινή ποδηλασία καθαρά για λόγους αναψυχής. Πρόκειται για έναν ιδανικό συνδυασμό καρδιοαναπνευστικής άσκησης, μυικής ενδυνάμωσης και φυσικά ατελείωτης διασκέδασης. Σε αυτά προσθέστε και την μοναδική εμπειρία της γνήσιας επαφής με την φύση και έχετε μία ολοκληρωμένη σωματική και ψυχική άσκηση χειμώνα-καλοκαίρι. Στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολλά μονοπάτια (trails) όπου μπορείτε να χαρείτε την ποδηλασία στην φύση όλον τον χρόνο. Τέτοιες διαδρομές στην περιοχή της πρωτεύουσας υπάρχουν στην Πάρνηθα, στη Βαρυμπόμπη, στην Πεντέλη, και στο Διόνυσο. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε πάντως, είναι να επικοινωνήσετε με κάποιο από τα γραφεία που διοργανώνουν παρόμοιες εξορμήσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Πριν συμμετέχετε σε αυτές, φροντίστε να εξοπλιστείτε με τον κατάλληλο εξοπλισμό βουνού. Δηλαδή:

- Ελαφρά παπούτσια αθλητικά, περπατήματος (trekking) ή φυσικά πιο ειδικά παπούτσια ποδηλάτου.
- Κοντό παντελόνι ή Βερμούδα για τους καλοκαιρινούς μήνες και φόρμα γυμναστικής ή κολάν λεπτό fleece, ή ποδηλασίας, για τους πιο κρύους μήνες.
- Συνθετικό λεπτό κοντομάνικο μπλουζάκι για τους καλοκαιρινούς μήνες και μακρυμάνικο πιο χοντρό για τους πιο κρύους μήνες, πάλι συνθετικό για να στεγνώνει εύκολα και γρήγορα από τον ιδρώτα.
- Μικρό σάκο ημέρας για τα προσωπικά σας είδη (προαιρετικά).

* Η Trekking Hellas διοργανώνει ποδηλατικές διαδρομές στην Πάρνηθα, στην Λίμνη Πλαστήρα σε ειδικά διαμορφωμένο ποδηλατόδρομο στις όχθες της λίμνης, στο χωρίο Θεόπετρα Καλαμπάκας και στο Καρπενήσι σε δύο διαδρομές. Ο κάθε προορισμός έχει και τις δικές του απαιτήσεις αντοχής και διαφορετικό βαθμό δυσκολίας στις διαδρομές του. Οι τιμές κυμαίνονται από 20€-25€ ανάλογα με τον προορισμό και περιλαμβάνουν όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό καθώς και εκπαιδευμένο οδηγό ανά 8-10 άτομα. Δείτε τις αναλυτικά εδώ. Πληροφορίες: Τηλ: 210 3310323

* Η Ανάδραση μας προσκαλεί για μια αθόρυβη περιήγηση ποδηλατώντας στο δάσος. Στενά χωμάτινα μονοπάτια, πανύψηλα έλατα και τεράστιοι θάμνοι συμπληρώνουν το μαγευτικό τοπίο στο οποίο διοργανώνονται οι εξορμήσεις. Πιο συγκεκριμένα διεξάγεται ορεινή ποδηλασία στην Πάρνηθα διάρκειας τριών ωρών (κόστος 30€) και στον Ελικώνα διάρκειας επίσης τριών ωρών (κόστος 40€). Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ο απαραίτητος εξοπλισμός με αυτοκίνητο υποστήριξης ή συνοδό. Πληροφορίες τηλ: 210 2777607, 6976003199.

*
Η Eco Action διοργανώνει μονοήμερες και διήμερες εκδρομές με mountain bikes. Στις μονοήμερες περιλαμβάνεται:
- η διαδρομή στην Αρχαία Ολυμπία κλιμακωτής δυσκολίας, δίπλα στο ποτάμι στην "κοιλάδα των θεών". Οι δραστηριότητες ολοκληρώνονται με γεύμα στις ξύλινες εγκαταστάσεις. Το κόστος είναι 25€ και περιλαμβάνει: Ποδήλατα βουνού, κράνος, εξοπλισμό συνοδείας, έμπειρους συνοδούς, ασφάλιση και φπα.
- η διαδρομή στον κάμπο και την λίμνη Λάδωνα, σε κάμπους, δίπλα στην λίμνη, ακόμα και μέσα στο ποτάμι. Η διάρκεια είναι από 1:30 έως 2 ώρες ανάλογα την διαδρομή και την δυσκολία της, ενώ υπάρχουν διαφορετικής δυσκολίας διαδρομές ανάλογα την απόσταση και τις υψομετρικές διαφορές. Οι δραστηριότητες ολοκληρώνονται με πλήρες γεύμα BBQ. Κόστος 25€.
Οι διήμερες εκδρομές έχουν τους ίδιους προορισμούς (Ολυμπια, Λάδωνα), αυτήν την φορά όμως έχετε να επιλέξετε ανάμεσα στα παρεχόμενα ξενοδοχεία για την διαμονή σας. Οι τιμές και για τους δύο προορισμούς είναι 70€. Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδρομές μπορείτε να βρείτε εδώ. Πληροφορίες: 210 3317866.

*
Η περιοχή του Κισσάβου και του κάτω Ολύμπου προσφέρεται για κάτι παραπάνω από απλά ενδιαφέρουσες ποδηλατικές διαδρομές για όλες τις απαιτήσεις και προτιμήσεις. Ετσι, η Olympos Trek διοργανώνει διαδρομές με ποδήλατο βουνού στον Κίσσαβο, τον Όλυμπο και το Δέλτα Πηνειού. Στον Κίσσαβο υπάρχουν 5 διαδρομές: Αριόπρινο – Καρίτσα – Αριόπρινο. Β.Α. Κίσσαβος (35€), Τζαμιά – Πράσινη καλύβα – Κεχριά – Αριόπρινο (35€), Αριόπρινο – Σπηλιά – Μπουγάζι – Αριόπρινο (40€), Αριόπρινο – Μελιβοία – Αγιά. Ανατολικός Κίσσαβος (45€) και Τζαμιά – Κοιλάδα Μπελμά (Άνω Λιβάδι) –Ανατολή – Μεγαλόβρυσο – Αγιά (50€). Στον Όλυμπο θα έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε άλλες δύο (Καρυά – Καλιπεύκη – Αιγάνη ή Παλαιοί Πόροι και 940μ – Αγ.Ιωάννης – Μεταμόρφωση – Π. Παντελεήμονας – Παλ. Πόροι (40€ κοστίζει η καθεμία), ενώ η εξόρμηση στον Πηνείο περιλαμβάνει ποδηλατική περιήγηση στο δέλτα και στις εκβολές του ποταμού και κοστίζει 35€. Αν έχετε δικό σας ποδήλατο οι τιμές μειώνονται. Πληροφορίες τηλ: 6932545001.

*
Η Via Natura προτείνει επίσης αρκετές διαδρομές για να απολαύσετε την γοητεία της ορεινής ποδηλασίας. Με αφετηρία την βάση της στον Άραχθο ποταμό, θα περιπλανηθείτε μέσα από δασικούς δρόμους, χωματόδρομους και ρέματα, στα χωριά της περιοχής. Η διαδρομές περιλαμβάνουν πορεία από τα Τζουμέρκα προς τον Λόφο της Φανερωμένης (περίπου 2 ώρες, κόστος: 25€) σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, πορεία προς το χωρίο Μέγα Αμπέλια (διάρκεια 3 ώρες, κόστος 25€) και γύρο των Τζουμέρκων με αφετηρία την βάση στον Άραχθο (διάρκεια 5-6 ώρες, κόστος: 25€). Για όλες τις πορείες ελάχιστη συμμετοχή είναι τα έξι άτομα. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις: τηλ. 6972223574 και 6979419773.

* To Alpin Club
συνδυάζει διαδρομές mountain bike στον ποταμό Εύηνο, μαζί με rafting, τοξοβολία, αναρρίχηση, σκοποβολή κ.α. Οι δράσεις γίνονται τα Σαββατοκύριακα και κοστίζουν 148€. Στην τιμή περιλαμβάνονται δύο διανυκτερεύσεις, δύο πρωινά και ο απαραίτητος εξοπλισμός. Πληροφορίες: Τηλ: 210 6753514-515.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v