Paintball: "Πολύχρωμες" μάχες στο ύπαιθρο

Ατελείωτη δράση, τρέξιμο, ελκυστικά σενάρια, πλήθος στρατηγικών, ομαδικό πνεύμα, πολύς χαβαλές. Οι λέξεις που περιγράφουν το paintball δεν μπορούν να χωρέσουν σε μία παράγραφο. Ο καθένας το αντιλαμβάνεται και το αντιμετωπίζει διαφορετικά. Μήπως ήρθε η ώρα να το δοκιμάσετε και εσείς;
Paintball: Πολύχρωμες μάχες στο ύπαιθρο
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Σίγουρα θα το έχετε ακούσει από τους φίλους σας, πολύ πιθανό να το έχετε δοκιμάσει και εσείς. Το paintball ή χρωματοσφαίριση ελληνιστί, είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα x-treme sports παγκοσμίως, ξεπερνώντας σε δημοτικότητα το snowbard και πλησιάζοντας το σκι. Στην χώρα μας είναι εξίσου διαδεδομένο και χρόνο με τον χρόνο κερδίζει ολοένα και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές. Οι σύλλογοι που διοργανώνουν παιχνίδια αυξάνονται και πληθύνονται και πλέον ο ενδιαφερόμενος έχει μία ευρεία γκάμα επιλογών για να επιλέξει αυτή που του ταιριάζει περισσότερο. Οι αντιλήψεις περί πολεμικής ιδεολογίας και βίαιων αντιλήψεων που συνόδευαν παλαιότερα το εν λόγω άθλημα έχουν ξεπεραστεί προ πολλού και σήμερα φαντάζουν γραφικές. Αν και απευθύνεται σε ενήλικους, αποτελεί ένα πρώτης τάξης μάθημα ομαδικού πνεύματος και απόκτησης αυτοεκτίμησης. "Make paintball not war" εν ολίγοις και ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Εν αρχή ην...
Το paintball είναι ένα σχετικά νέο άθλημα. Ήταν το 1980 όταν η Δασική Υπηρεσία των ΗΠΑ επινόησε ένα πιστόλι για να μαρκάρει με χρώμα τα δέντρα. Η Ένωση Κτηνοτρόφων ΗΠΑ αποδέχθηκε την ιδέα του πιστολιού μαρκαρίσματος, και το πρότεινε στους κτηνοτρόφους σαν εναλλακτική λύση για το μαρκάρισμα των ζώων. Πιστεύεται ότι το πρώτο παιχνίδι paintball έγινε ανάμεσα σε δύο... βοσκούς αγελάδων  όταν ενώ καθόντουσαν γύρω από την φωτιά ένα βράδυ, αποφάσισαν να πυροβοληθούν με τα πιστόλια μαρκαρισμάτων των ζώων. Η αρχή έγινε και το paintball πλέον παίζεται σε περισσότερες από 40 χώρες από εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών και των κοινωνικών στρωμάτων.

Είναι ασφαλές;
Σίγουρα υπάρχει η περίπτωση τραυματισμού, όπως και σε όλα τα αθλήματα, αν δεν υπάρχει ο κατάλληλος προστατευτικός εξοπλισμός (κράνος, γάντια, στολή). Το σφαιρίδιο είναι αρκετά ελαφρύ (1γρ περίπου) και το χτύπημα δεν προκαλεί πόνο, εκτός και αν γίνει από πολύ κοντινή απόσταση. Οι παίκτες ΠΑΝΤΑ φοράνε τον απαραίτητο εξοπλισμό και έτσι οι τυχόν τραυματισμοί (μελανιές κτλ.) αποφεύγονται. 

Για να παίξω πρέπει να ανήκω σε ομάδα;
Όχι. Για να παίξει κάποιος δεν χρειάζεται να ανήκει σε σύλλογο ή ομάδα. Έπειτα από συνεννόηση με τα οργανωμένα κέντρα μπορεί μαζί με την παρέα του να συμμετέχει σε παιχνίδι. 

Πώς μπορώ να παίξω;
Υπάρχουν πολλά κέντρα που διοργανώνουν παιχνίδια και ενοικιάζουν εξοπλισμό (βλ. παρακάτω). Μαζεύετε την ομάδα σας (κατά προτίμηση από 20 άτομα και πάνω), πηγαίνετε στον χώρο και η... μάχη ξεκινάει. 

Ποιά πεδία υπάρχουν; 
Οι πιο διαδεδομένοι χώροι είναι το Rec Ball (εξομοίωση αληθινών περιστάσεων με urban στοιχεία καθώς και εμπόδια όπως παλέτες, καρούλια παλαιά αυτοκίνητα και πρόχειρα κτίσματα), το Hyperball (πρόκειται για παρόμοια κατάσταση με το Rec-ball αλλα με σωλήνες για εμπόδια. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα προς το παρόν), το Speedball (η αγωνιστική εκδοχή του paintball, τα πεδία είναι συνήθως στο μέγεθος 5x5 mundialito, με τάπητα ή γρασίδι) και τα πεδία Σεναρίου που είναι ιδανικά μαζί με τα Rec Ball για τους αρχάριους.

Χρειάζεται καλή φυσική κατάσταση;
Δεν είναι απαραίτητο αλλά θα σας βοηθήσει πολύ κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, μιας και θα χρειαστεί να είστε συνεχώς εν κινήσει. Κυρίως όμως, σε παιχνίδια πίστας (speedball, hyperball), η καλή φυσική κατάσταση και η ταχύτητα παίζουν πρωταρχικό ρόλο.

Από που μπορώ να αγοράσω εξοπλισμό;
Αν θέλετε να προμηθευτείτε τον δικό σας αποκλειστικό εξοπλισμό paintball τότε μπορείτε να επισκεφτείτε κάποιο από τα εξής ελληνικά online paintball stores: Μaxs-sport , Greek Paintball , Ε-paintball shop και Paintball online.

Τι πρέπει να προσέξω;
* Μην πυροβολείτε ζώα (αυτονόητο)
* Μην πυροβολείτε εκτός παιχνιδιού (εξίσου αυτονόητο)
* Ελέγξτε την μάσκα για τυχόν ρωγμές
* Σιγουρευτείτε ότι η μάσκα "κάθεται" καλά στο κεφάλι σας και δεν πρόκειται να βγει κατά την διάρκεια του παιχνιδιού
* Πάντα να θεωρείτε ότι το όπλο είναι γεμάτο, ανεξάρτητως αν είναι ή όχι
* Μάθετε τους κανόνες του παιχνιδιού και τηρήστε τους κατά γράμμα
* Ποτέ μην αφαιρείτε την μάσκα σας κατά την διάρκεια του παιχνιδιού
* Αν είστε κουρασμένοι αποφύγετε να παίξετε Painball. Οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν στο τέλος της ημέρας, όταν οι παίκτες είναι ξεθεωμένοι
* Ενημερώστε τους υπεύθυνους για οποιαδήποτε αλλεργία ή πάθηση αντιμετωπίζετε

Το paintball στην εκπομπή "Πρώτη Γραμμή":




Τώρα που μάθατε τα απαραίτητα μπορείτε να αρχίσετε να "ψάχνεστε" για να βρείτε το κατάλληλο χώρο που σας αρέσει. Ή απλώς να ρίξετε μια ματιά στους παρακάτω:

Bouncing Betty
To site μας καλωσορίζει με τον χαιρετισμό «Have fun, play safe, praise the Lord, fuck George Bush». Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον σε αυτό το πρωτότυπο πεδίο στην Κάντζα. 10 στρέμματα με 3 διαφορετικές πίστες, η μία από αυτές ιδιαίτερα μεγάλη για παρέες 40 ατόμων, όλες όμως κατάλληλα διαμορφωμένες για τις ανάγκες του παιχνιδιού, με αμμόλοφους και ειδικά προστατευτικά. Στις εγκαταστάσεις μάλιστα υπάρχει και αναψυκτήριο, όπου παρέχεται δωρεάν καφές, τσάι και εμφιαλωμένο νερό, για να χαλαρώσετε πριν ή μετά το παιχνίδι. Το κόστος συμμετοχής στο Bouncing Betty είναι 25 ευρώ το άτομο. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται ο πλήρης εξοπλισμός και 150 μπαλάκια, για ένα παιχνίδι 4 ωρών, ενώ για κάθε επιπλέον 100 μπαλάκια θα πληρώσετε 5 ευρώ. Υπάρχει, τέλος, η δυνατότητα παιχνιδιών μετά τις 12 το βράδυ, τα οποία θα σας κοστίσουν άλλα 5 ευρώ. Πληροφορίες και κρατήσεις στα τηλέφωνα: 6937267941 (Γιάννης) και 6942465207 (Σταμάτης).

Greek Paintball Parks
Η εταιρία διαθέτει 9 συνολικά γήπεδα σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Κόρινθος, Χαλκίδα, Πάτρα, Πύργος, Μυτιλήνη, Αλεξανδρούπολη, Ρόδος, Αμοργός). Το γήπεδο της Αθήνας βρίσκεται στο Μεγάλο Πεύκο, πάνω από την περιοχή Κανδήλι, σε υψόμετρο 850 μέτρων και είναι ιδανικό για «δυνατούς» παίχτες, αφού δημιουργήθηκε στο χώρο μιας πρώην Αμερικάνικης βάσης, όπου έχουν διατηρηθεί οι περισσότερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Αν, λοιπόν, νιώθετε πραγματικοί Ράμπο και επιλέξετε το συγκεκριμένο πεδίο, φροντίστε να πάρετε μαζί σας προμήθειες (νερό, καφέ κλπ.). Τα παιχνίδια εκεί πραγματοποιούνται σε δύο βάρδιες, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 και από τις 2:30 μέχρι τη δύση του ήλιου και στον κάθε αγώνα μπορούν να λάβουν μέρος μέχρι 18 άτομα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Greek Paintball Parks μπορεί να οργανώσει και ενδοεταιρικά παιχνίδια, τουρνουά σεναρίου, ενώ στο site της εταιρίας μπορείτε να βρείτε και να αγοράσετε προϊόντα (εξοπλισμό και ανταλλακτικά) που αφορούν του paintball. Το κόστος συμμετοχής στο Greek Paintball Park Μεγάλου Πεύκου είναι στα 30 ευρώ το άτομο συμπεριλαμβανομένων 100 σφαιριδίων και του εξοπλισμού (ημιαυτόματο marker, μπουκάλα CO2, μάσκα προσώπου, προστατευτικό λαιμού και περιβραχιόνια, ενώ η κάθε επιπλέον μπίλια στοιχίζει 0,06 ευρώ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 7290797 και 6945685270 (κ. Φλώρος).

Πάρνηθα Paintball Club
10 λεπτά από το κέντρο της Κηφισιάς βρίσκεται ένας από τους παλαιότερους αλλά και μεγαλύτερους συλλόγους Paintball της Αττικής. Πρόκειται για ένα τεχνητό χωριό που αποτελείται από 6 σπιτάκια, ένα ρέμα και δύο μικρές γέφυρες που μεταφέρουν το παιχνίδι την άλλη μεριά. Η πυκνή βλάστηση γύρω από το χωριό βοηθάει στις κρυψώνες και τον ανεφοδιασμό των παιχτών, οι οποίοι χωρίζονται σε ομάδες των 10 ή 15 ατόμων. Πρόσφατα, ωστόσο, δημιουργήθηκε και ένα ακόμα πεδίο με μεγάλα προστατευτικά σαν μπαλόνια, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει μικρότερες ομάδες (των 8 ή 10 ατόμων η κάθε μία). Προγραμματίστε την επίσκεψή σας στο πεδίο κατά τις 10 με 11 το πρωί. Ακολουθήστε τις οδηγίες των εκπαιδευτών και… πάρτε θέση! Ο κάθε γύρος παιχνιδιού διαρκεί περί τα 20 λεπτά, ενώ μπορείτε να ανεφοδιάζετε τα σφαιρίδιά σας και να συνεχίσετε το παιχνίδι σας μέχρι τις 5 το απόγευμα. Το κόστος της συμμετοχής συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού και 200 σφαιριδίων είναι 32 ευρώ το άτομο, ενώ για κάθε 100 επιπλέον σφαιρίδια πληρώνετε 5 ευρώ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 6207182 και 6932261467 (κ. Κουνάδης).

Greek Paintball (στο Adventure Park)
Μέσα στο χώρο του Adventure Park στη Μαλακάσα, θα βρείτε και τις εγκαταστάσεις του Greek Paintball. Σε ένα κτήμα 30 στρεμμάτων θα βρείτε πέντε διαφορετικές πίστες πραγματικής περιπέτειας, με δέντρα, χώμα και προστατευτικά λάστιχα σε ανώμαλο έδαφος. Στην κάθε μία παίζονται διαφορετικά παιχνίδια και σενάρια, ενώ ο minimum αριθμός παιχτών στην κάθε μία είναι 10 άτομα, τα οποία μπορούν να χωριστούν σε δύο ομάδες των 5. Θα πρέπει, ωστόσο, και εδώ να τηλεφωνήσετε μερικές ημέρες νωρίτερα για να κάνετε κράτηση. Στις εγκαταστάσεις του Greek Paintball υπάρχει καφετέρια όπου μπορείτε να χαλαρώσετε μετά των αγώνα. Το κόστος συμμετοχής είναι 24 ευρώ το άτομο, συμπεριλαμβανομένων 200 σφαιριδίων, προστατευτικής μάσκας προσώπου, marker, ειδικευμένος κριτής, αλλά και η ενοικίαση των πεδίων για 4 ώρες. Αν θέλετε επιπλέον σφαιρίδια, θα σας κοστίσουν 6 ευρώ τα 100. Διατίθενται, επίσης, φόρμες παραλλαγής προς ενοικίαση με 5 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 2018551 και 6977598616.

Sniper Club
Ένας πραγματικά extreme χώρος στην Παλλήνη, ειδικά διαμορφωμένος για «δυνατούς» παίχτες. Το Club λειτουργεί όλες τις ώρες της ημέρας, ενώ, μετά από κράτηση, αγώνες διεξάγονται και το βράδυ αφού υπάρχει επαγγελματικός φωτισμός. Εκεί, πέρα από τις εγκαταστάσεις του πεδίου, θα βρείτε γυναικεία και ανδρικά αποδυτήρια αλλά και καφετέρια. Το κόστος συμμετοχής είναι 20 ευρώ το άτομο. Στην τιμή περιλαμβάνονται 150 σφαιρίδια, πλήρης εξοπλισμός, απεριόριστη χρήση του γηπέδου, αλλά και αναψυκτικά ή νερά. Οι επιπλέον σφαίρες χρεώνονται 5 ευρώ ανά 100. Περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις στα τηλέφωνα: 210 6669665 και 6936815571.

Dynamite Paintball
Βρίσκεται στο Νέο Ρύσιο Θεσσαλονίκης και παρέχει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό καθώς και ειδικά σχεδιασμένες πίστες για paintball. Διαθέτει στεγασμένο χώρο παικτών, προβολεία για νυχτερινό παιχνίδι ύψους 10 μέτρων, αναψυκτήριο σε περίπτωση που διψάσετε (το μόνο σίγουρο), κατάστημα με είδη paintball, αποδυτήρια και τέλος, δικό του πάρκινγκ ακριβώς μπροστά από το γήπεδο. Διαθέτει 4 πίστες (Base 42, The hills have eyes, Guerilla wars, speedball και Reball) προσφέροντας μια μεγάλη ποικιλία σε στύλ παιχνιδιού. Κρυφτείτε σε στρατιωτικές αποθήκες, πυροβολήστε ανελέητα τους φίλους σας από τα αναχώματα, κρυφτείτε μέσα στους λόφους, παίξτε το δικό σας σενάριο, δοκιμάστε τις ικανότητες σας στο πιο ολοκληρωμένο πεδίο Speedball και προπονηθείτε στην σκοποβολή. Η τιμή για όσους δεν έχουν εξοπλισμό είναι 20 ευρώ το άτομο και περιλαμβάνει ενοικίαση σετ μαρκαδόρου, μάσκας, φιάλης, γεμιστήρα, εκατό μπίλιες και δωρεάν γέμισμα διοξειδίου ολόκληρη την ημέρα. Οι επιπλέον 100 μπίλιες κοστίζουν 5€, όπως και η ενοικίαση στολής. Η χρήση της πίστας χρεώνεται με 15€ το άτομο. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310.308.688 - 6946.955.731 – 6948.60.53.14 – 6946.565.266. Υπεύθυνος κρατήσεων. Μαλτάς Αθανάσιος.

Επίσης:
- Go wild
στο Λιβάδι Παρνασσού.  Τηλ: 22670 32303 - 6945918642. 
- Invader Paintball Park . Σε έναν ιδιόκτητο δασικό χώρο 100 στρεμμάτων στη Μαλακάσα. 25€/ άτομο. Τηλ: 6949229299.
- Military Simulation Field . Στην Ανατολική Αττική (κοντά στο Ελ. Βενιζέλος). Από 20€/ άτομο. Τηλ: 6937269741.
- Risk Paintball Battlefield . Στη Μάνδρα Αττικής. 25-30€ το άτομο ανάλογα την μέρα. Τηλ: 210 9854210 και 210 5551851.
- Paintkillers στην Ναύπακτο. 20€/ άτομο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v