Σκοποβολή: Η ψυχαγωγία στο... στόχαστρο

Αναγνωρισμένη ως άθλημα από το 19ο αιώνα, επίσημο ολυμπιακό αγώνισμα από τους πρώτους σύγχρονους ολυμπιακούς αγώνες, με φανατικούς φίλους και δεκάδες αθλητικούς ομίλους ανά την ελληνική επικράτεια, η σκοποβολή κερδίζει αργά αλλά σταθερά έδαφος, ακόμη και στις ”φιλήσυχες” περιοχές που μέχρι πρότινος την αντιμετώπιζαν με καχυποψία. Γνωρίστε το... παραγνωρισμένο άθλημα και μάθετε πού μπορείτε να κάνετε την πρώτη σας επαφή.
Σκοποβολή: Η ψυχαγωγία στο... στόχαστρο

Ως λαός μάλλον έχουμε κακή σχέση με τα όπλα και αυτό είναι πιθανότερο να συγκαταλέγεται στα θετικά παρά στα αρνητικά μας. Οι άδειες οπλοφορίας στην Ελλάδα είναι από τις λιγότερες στην Ευρώπη, η οποία ούτως ή άλλως εμφανίζει από τους χαμηλότερους σχετικούς δείκτες παγκοσμίως.

Λόγω αυτών το άθλημα της σκοποβολής αντιμετωπίζεται με καχυποψία ως μια κεκαλυμμένη προσπάθεια εκ μέρους των εραστών του πυροβολείν να ”ξεδώσουν”. Η αλήθεια είναι διαφορετική, αφού η σκοποβολή πέραν του ότι είναι ολυμπιακό αγώνισμα από τους πρώτους ”νέους Ολυμπιακούς Αγώνες”, απευθύνεται και στα δύο φύλα, ενώ ο μοναδικός τρόπος να επιδοθεί κανείς σε αυτή είναι οι εξουσιοδοτημένοι από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σύλλογοι.

Ετσι κι’ αλλιώς, όπως λένε όσοι ασχολούνται, ”δεν μπορούμε να εμποδίσουμε όποιον θέλει να φαντασιώνεται ότι αντί για τους ψεύτικους πυροβολεί αληθινούς στόχους από το να το κάνει, αλλά πιστεύουμε πως το ίδιο το κλίμα στα σκοπευτήρια δεν ”σηκώνει” για πολύ καιρό τέτοιες νοοτροπίες και τελικά τις αποβάλει από μόνο του”.

Η πρώτη επαφή με το άθλημα μπορεί να γίνει είτε σε ένα ιδιωτικό σκοπευτήριο, όπου παρέχεται η δυνατότητα ενοικίασης όπλου για να δοκιμάσετε τις ικανότητές σας, είτε με την εγγραφή σε κάποιο σωματείο ή σκοπευτικό όμιλο. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν εκατοντάδες σκοπευτικοί όμιλοι, που στοχεύουν στη διάδοση και την ανάπτυξη του αθλήματος.

Με την εγγραφή σε έναν όμιλο έχετε τη δυνατότητα να προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα για την εξάσκησή σας μέσα στο σκοπευτήριο, καθώς και να προπονηθείτε με τη βοήθεια ειδικά καταρτισμένων εκπαιδευτών. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί, ότι μπορείτε –σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την εγγραφή σας– να συμμετέχετε σε αγώνες διαφόρων επιπέδων που διοργανώνονται αρκετά συχνά.

Παρά τη γενική αντίληψη, η σκοποβολή δεν είναι ένα και μοναδικό άθλημα. Τα αθλήματά της χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με τον τύπο του όπλου, τον τύπο, το υλικό και τις αποστάσεις των στόχων από τη γραμμή βολής, το φύλο και την ηλικία του σκοπευτή κλπ.

Η Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος κατατάσσει τα αγωνίσματα της σκοποβολής σε δύο κύριες ενότητες, Σταθερού Στόχου, όπου ο στόχος είναι σταθερός ή κινείται με μικρή ταχύτητα, και Πήλινου Στόχου, όπου ο στόχος εκτοξεύεται από ειδικές μηχανές με μεγάλη ταχύτητα στον αέρα.

Από τα πιο διαδεδομένα αγωνίσματα αθλήματα σταθερού στόχου στην Ελλάδα είναι αυτά στα οποία χρησιμοποιείται Πιστόλι ή Τουφέκι ISSF: αεροβόλο, standard με πυροβόλα όπλα μικρού διαμετρήματος, ελεύθερο με πυροβόλα όπλα μικρού διαμετρήματος, ταχύτητος με πυροβόλα όπλα μικρού διαμετρήματος, sport με πυροβόλα όπλα μικρού διαμετρήματος, κεντρικής πυροδότησης με όπλα μεγάλου διαμετρήματος.

Στα αγωνίσματα Πήλινου Στόχου χρησιμοποιούνται λειόκανα τουφέκια όμοια με τα κυνηγετικά. Τα πιο διαδεδομένα αγωνίσματα σκοποβολής Πήλινου Στόχου είναι τα Trap, Skeet, Double Trap και Sporting.

Για την πρώτη σας επαφή με το άθλημα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος, στα τηλέφωνα 210 6454522-3, ή να συμβουλευτείτε τη δεξιά στήλη, ”σχετικοί σύνδεσμοι” για να εντοπίσετε τον πλησιέστερο σε εσάς σκοπευτικό όμιλο ή σωματείο.

Ιάσων Τάπας

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v