Μπιλιάρδο: Βόλτες στην πράσινη τσόχα της Αθήνας

Με ιστορία που χάνεται στα βάθη χιλιετιών, επιφανείς προσωπικότητες στο... fan club του και εκατομμύρια παικτών ανά τον κόσμο, το μπιλιάρδο απολαμβάνει τα τελευταία χρόνια ολοένα αυξανόμενη δημοτικότητα. Ή μήπως δεν την έχασε ποτέ; Γνωρίστε το στυλάτο σπορ, μέσα από μια σύντομη ανασκόπηση της ιστορίας του, και μάθετε πού μπορείτε να παίξετε μπιλιάρδο... επαγγελματικού επιπέδου στην Αθήνα.
Μπιλιάρδο: Βόλτες στην πράσινη τσόχα της Αθήνας

Ίσως το μοναδικό άθλημα που έχει συνδεθεί τόσο άμεσα με το στυλ και το ύφος των παικτών του, κυρίως λόγω της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας που επένδυσε στην εικόνα τους με ταινίες όπως το Hustler, το μπιλιάρδο απολάμβανε εξαιρετική δημοτικότητα πολύ πριν το Χόλιγουντ αποφασίσει να ασχοληθεί μαζί του. Και βέβαια, με μια ιστορία που χάνεται στα βάθη χιλιετιών, απέχει αρκετά από τη μονοδιάστατη εικόνα που πολύ συχνά του αποδίδεται.

Προσωπικότητες όπως ο Λουδοβίκος XIV, η Μαρία Αντουανέτα, ο Τζορτζ Ουάσινγκτον, ο Αβραάμ Λίνκολν, ο Μότσαρτ, ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ο Κάρολος Ντίκενς, ο Μαρκ Τουέην και ο Εμμανουήλ Καντ μοιράζονται το κοινό τους πάθος για ένα άθλημα που μετρά ήδη –στην εποχή του καθενός– μερικούς αιώνες ιστορίας.

Ξεκινώντας από την αρχαία Αθήνα γύρω στο 600 π.Χ. –οπότε και χρονολογείται η μαρμάρινη πλάκα που έφεραν στο φως οι αρχαιολογικές ανασκαφές και απεικονίζει παίκτη μπιλιάρδου– και εξελισσόμενο ανά τους αιώνες, από την πρωταρχική μορφή του που θύμιζε περισσότερο χόκεϊ επί χόρτου και παιζόταν σε εξωτερικούς χώρους μέχρι το σημερινό τραπέζι με την πράσινη τσόχα –που συμβολίζει το χορτάρι– που γνωρίζουμε σήμερα, το μπιλιάρδο στη σημερινή μορφή του καθιερώθηκε στους βασιλικούς κύκλους από το Λουδοβίκο XI για να περάσει στα χέρια του λαού περίπου το 1500 μ.Χ.

Στην Ελλάδα το μπιλιάρδο γνωρίζει εκ νέου μεγάλη επιτυχία σε μη αριστοκρατικούς κύκλους γύρω στο 1920, αλλά λίγα χρόνια αργότερα περιθωριοποιείται για να ανακτήσει τη χαμένη του αίγλη με την υποστήριξη πολιτικών προσωπικοτήτων και την ίδρυση του Ομίλου Σφαιριστών Αθήνας το 1959.

Με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, περισσότεροι από 350.000 Έλληνες ασχολούνται με το μπιλιάρδο σε εβδομαδιαία βάση, ενώ παγκοσμίως ο αριθμός ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια. Ιδιαίτερα μετά την καθιέρωσή του ως Ολυμπιακού Αθλήματος το 1996, το μπιλιάρδο απολαμβάνει ολοένα αυξανόμενη δημοτικότητα.

Πάνω από 20 σύλλογοι μόνο στην Αττική, και περίπου 40 σε όλη την Ελλάδα υποδέχονται κάθε χρόνο νέα μέλη, διαδίδουν τη φιλοσοφία του μπιλιάρδου, συμμετέχουν σε διεθνείς αγώνες και αναδεικνύουν νέους πρωταθλητές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δύο Έλληνες αθλητές βρίσκονται στις 16 πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης επαγγελματιών παικτών, ενώ η Εθνική Ομάδα κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ομάδων το 2003.

Για να κάνετε την πρώτη σας επαφή με το άθλημα, να τελειοποιήσετε την τεχνική σας, να κάνετε μαθήματα μπιλιάρδου, να παρακολουθήσετε τους επίδοξους πρωταθλητές ή απλά να προκαλέσετε τους φίλους σας σε μια παρτίδα αμερικάνικου χωρίς να χρειαστεί να καταφύγετε στα εφηβικά μπιλιαρδάδικα, απευθυνθείτε στους παρακάτω συλλόγους.

* Ακαδημία Μπιλιάρδου, Αχαρνών 131, Αγ. Παντελεήμων, τηλ.: 210 8237866

* Επίπεδο, Λ. Πεντέλης 126, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6845351

* Ζυγός, Αχαρνών 381, Αθήνα, τηλ.: 210 2017483

* Αθλητικός Όμιλος Μπιλιάρδου Κηφισιάς, Κηφισίας 265, Κηφισιά, τηλ.: 210 6230155

* Ποσειδών, Κουντουριώτου 118 – 122, Πειραιάς, τηλ.: 210 4130168

* Αμφιτρύων, Ελευθερίου Βενιζέλου 39, Αγ. Βαρβάρα, Αιγάλεω, τηλ.: 210 5610069, 210 5615329

* Αθλητικός Όμιλος Μπιλιάρδου Κολωνού, Επιδαύρου & Διστόμου 11, Κολωνός, τηλ.: 210 5132423

Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v