Οι καλύτερες αθηναϊκές βόλτες είναι στο Μετς

Οι ωραιότερες διαδρομές και οι καλύτερες διευθύνσεις για ποτό, φαγητό και λουκουμάδες στην πιο όμορφη γειτονιά της Αθήνας.
Οι καλύτερες αθηναϊκές βόλτες είναι στο Μετς
της Ηρώς Κουνάδη

Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε: Στην εντελώς υποκειμενική λίστα με τις αγαπημένες μας αθηναϊκές γειτονιές, το Μετς έρχεται πρώτο. Όχι μόνο για τα πλημμυρισμένα από χρωματιστά νεοκλασικά δρομάκια του, την αναπάντεχη θέα στην Ακρόπολη που κρύβεται πίσω από διάφορες γωνιές του και τα σκαλάκια που ανεβοκατεβαίνουν κάτω από φουντωτές νεραντζιές που –ειδικά αυτή την εποχή– μοσχομυρίζουν. Αλλά και για αυτή την αίσθηση ήσυχης γειτονιάς που το διατρέχει απ’ άκρη σε άκρη. Ταυτόχρονα λίγα βήματα και μερικά έτη φωτός μακριά από τη βοή του κέντρου.

Οι ωραιότερες βόλτες στα δρομάκια του Μετς

Δύο είναι οι βασικοί οδικοί άξονες που έχουν οι περισσότεροι Αθηναίοι στο μυαλό τους όταν μιλούν για το Μετς: Η αρχοντική Μάρκου Μουσούρου, με τα εντυπωσιακά νεοκλασικά της, και η πιο low profile, δεντροφυτεμένη Αναπαύσεως, το όνομα της οποίας προδίδει τον... προορισμό της: το Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών –που, αν δεν σας σκιάζουν οι προλήψεις, αποτελεί την ωραιότερη, υπαίθρια και δωρεάν, γλυπτοθήκη της πόλης, με έργα σαν την Κοιμωμένη του Χαλεπά να στολίζουν τα μνήματα.



Ανάμεσα στις δύο κεντρικές οδούς, ελίσσονται (πεζο)δρομάκια χάρμα οφθαλμών, που δεν χορταίνεις να περπατάς. Αν δεν σας πειράζει να στερηθείτε λίγη από την χαρά της τυχαίας περιπλάνησης, σημειώστε μερικούς από τους ωραιότερους: Την πεζοδρομημένη Νικηφόρου Θεοτόκη, τη Σορβόλου, τη Μελετίου Πήγα με τη φαντασμαγορική της θέα στην Ακρόπολη, τη γεμάτη φουντωτές νεραντζιές Λογγίνου και τον μικρό πεζόδρομο στο τέρμα της Ευγενίου Βουλγάρεως.

Διαβάστε περισσότερα - Μετς: Η Αθήνα... όπως παλιά

Οι διευθύνσεις που θα διακόψουν τις βόλτες σας

Στο Κάιν (Αναπαύσεως 22 και Τιμολέοντος, τηλ.: 210 9227616) για καφέ νωρίς και ποτό αργότερα: Χειροποίητα διακοσμητικά, vintage σιδερένια έπιπλα, art deco φωτιστικά και τραπεζάκια που απλώνονται έξω, μπροστά από τις μεγάλες τζαμαρίες που λούζουν στο φως το εσωτερικό του. Το Κάιν ανοίγει από νωρίς για να μας σερβίρει ωραίο καφεδάκι και λαχταριστά γλυκίσματα, υπό τους ήχους ακουσμάτων που συχνά παρεκκλίνουν από την πεπατημένη της funk-o-jazz προς πιο ροκ μονοπάτια, και συνεχίζει αργότερα με ωραία κοκτέιλ όπως το Canadian Fig με μαύρο ρούμι, σιρόπι σφένδαμου, τζίντζερ, μαρμελάδα σύκο και λεμόνι. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 8€.

Στο Metz (Μάρκου Μουσούρου 63, τηλ.: 210 7515557) για ποτό ή καφέ, υπό τους ήχους της τζαζ: Στο υπέροχα θεατράλε σκηνικό του εσωτερικού του χώρου, αλλά και στα τραπεζάκια που βγάζει έξω, τα αυτιά μας απολαμβάνουν τζαζ μουσικές και μαύρα ακούσματα που ταιριάζουν γάντι σε αυτήν εδώ τη γειτονιά. Το Metz ξεκινά από νωρίς με καφεδάκι, και συνεχίζει ως το επόμενο πρωί με καθαρά ποτά και ωραία κοκτέιλ (το Ζόμπι του είναι ένα αριστούργημα) οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 8€. Συχνά φιλοξενεί και live jazz βραδιές και παραστάσεις stand up comedy και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα που θα δείτε αναλυτικά στη σελίδα του στο Facebook



Στο Odeon (Μάρκου Μουσούρου 19, τηλ.: 210 9223414) για λίγη τζαζ ακόμα: Ένα από τα παλαιότερα –και πιο αγαπημένα μας– στέκια της γειτονιάς, το Odeon είναι ένα γλυκύτατο υβρίδιο καφενείου, café και μπαρ, ανοιχτό από νωρίς το πρωί ως αργά το βράδυ, που φιλοξενεί κατά καιρούς και live jazz βραδιές. Στα μαρμάρινα τραπεζάκια του απολαμβάνουμε ωραία καφεδάκια και καθαρά ποτά (στα 6-7€) χαζεύοντας τις ανθισμένες νεραντζιές της Μάρκου Μουσούρου από τις μεγάλες τζαμαρίες του.

Στο Colibraki (Αναπαύσεως 9, τηλ.: 210 9214277) για πίτσα και burger: Θέτει σταθερά εδώ και χρόνια σοβαρή υποψηφιότητα για τον τίτλο του καλύτερου burger της πόλης –και η πίτσα του όμως δεν πάει πίσω. Το Colibraki, το μικρότερο από τα τρία καταστήματα της αλυσίδας Colibri (τα άλλα δύο βρίσκονται στο Παγκράτι) σερβίρει στα λίγα και καλά τραπεζάκια του εξαίσιες δημιουργίες όπως το Yoggi B, με γιαούρτι, μπέικον, μπάρμπεκιου σως και καραμελωμένα κρεμμύδια, το Mild Curry, με κάρι, αγγούρι και μαγιονέζα και το Blue Burger, με blue cheese και μπάρμπεκιου σως. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 7€, μαζί με πατάτες.

Στην Αμερικάνα (Αναπαύσεως 15, τηλ. 210 9242966) για «λουκουμάδες»: Η πιο φρέσκια άφιξη της γειτονιάς, πλημμυρίζει τα δρομάκια γύρω της με αρώματα φρεσκοψημένης ζύμης κρόνατ. «Κρόνατ, τι είναι;» αναρωτιέστε; Είναι ζύμη κρουασάν κομμένη σαν ντόνατ, ιδέα ενός γάλλου σεφ στη Νέα Υόρκη. Και είναι η πεντανόστιμη σπεσιαλιτέ της Αμερικάνας που τα έφερε στο Μετς, μαζί με κάμποσα ακόμα λαχταριστά γλυκίσματα: Μους μαύρης σοκολάτας, απίθανο bannoffee με βάση από κρόνατ, φανταστικό ζελέ από φράουλες… Τα απολαμβάνουμε στα τραπεζάκια έξω από την ασβεστωμένη πρόσοψη που θυμίζει σπιτάκι στο χωριό, ή τα παίρνουμε στο χέρι για να συνεχίσουμε τις βόλτες μας.

Στο Ολύμπιον (Αναπαύσεως 11, τηλ.: 210 9244388) για πεντανόστιμα μαγειρευτά: Από τα λίγα μαγειρεία της παλιάς Αθήνας που αντέχουν στον χρόνο χωρίς να χάνουν τίποτα ούτε από το στυλ ούτε από την ποιότητά τους. Θα το βρείτε γεμάτο τα μεσημέρια του Σαββάτου, πλημμυρισμένο από τις μυρωδιές της κατσαρόλας και του φούρνου, και από τους ήχους των ζαριών επάνω στο ξύλινο τάβλι και τις πολιτικές συζητήσεις ανάμεσα στους μεγαλύτερους εκ των γειτόνων, που το έχουν για στέκι. Θα δοκιμάσετε οτιδήποτε έχει ο κατάλογος της ημέρας, και θα το βρείτε απολαυστικό –εμείς ορκιζόμαστε στο ρολό κοτόπουλο, γεμιστό με ζαμπόν και κόκκινη πιπεριά, στις πατάτες φούρνου και στο κοκκινιστό μοσχαράκι. Όσο και αν προσπαθήσετε, ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 10-12€ το άτομο, μαζί με το «δικό τους» κρασί που είναι συμπαθέστατο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v