Οι Αλκυονίδες είναι η καλύτερη αφορμή για βόλτα

Πέντε αθηναϊκές διαδρομές και στέκια για καφέ και φαγητό, για να είμαστε προετοιμασμένοι όταν… σκάσουν μύτη οι φετινές Αλκυονίδες.
Οι Αλκυονίδες είναι η καλύτερη αφορμή για βόλτα
Η ανοιξιάτικη αναλαμπή που πάντα έρχεται, μαζί με τις αλκυόνες, μέσα στους δύο πρώτους μήνες κάθε έτους, είναι το αγαπημένο μας κομμάτι του χειμώνα. Καλές οι γιορτές, καλά και τα χιονισμένα τοπία, αλλά σαν τις ηλιόλουστες βόλτες, τον καφέ στη λιακάδα, το «πού έχω βάλει τα γυαλιά ηλίου» που σκεφτόμαστε μετά από αρκετό καιρό μουντάδας, δεν έχει.

Όποτε κι αν μας κάνουν την τιμή φέτος οι Αλκυονίδες ημέρες, λοιπόν, είναι καλοδεχούμενες. Κι εμείς είμαστε προετοιμασμένοι: Ονειρευόμαστε ήδη και καταστρώνουμε σχέδια για τις καλύτερες αθηναϊκές βόλτες στη λιακάδα.

Στην Πλάκα
All time classic η βόλτα που ξεκινά από την Κυδαθηναίων, διακλαδώνεται στην Ανδριανού, την Τριπόδων και τη Λυσίου μέχρι να «αγκαλιάσει» τα Αναφιώτικα, με ένα σωρό πλακόστρωτα, νεοκλασικά, καφενεδάκια και μέρη με όμορφη θέα κάθε λίγα βήματα. Για καφεδάκι στη λιακάδα, πιάνουμε θέση στο Καφενείο Κυδαθηναίων (πλ. Φιλομούσου Εταιρίας 2), στην αυλή του Γλυκύ (Αγγ. Γέροντα 2) ή στην Κλεψύδρα (Θρασυβούλου και Κλεψύδρας) και απολαμβάνουμε ελληνικό καφεδάκι, λουκούμι ή σπιτικά γλυκά του κουταλιού. Στα ίδια μέρη, συνεχίζουμε με μπύρες και μεζεδάκια μέχρι να πέσει ο ήλιος.

Στο Θησείο
Από τη μία η Αποστόλου Παύλου με τους πλανόδιους πωλητές και τα φοιτητικά στέκια. Από την άλλη η Διονυσίου Αρεοπαγίτου και το Ηρώδειο. Και στη μέση, δρομάκια της παλιάς Αθήνας, όμορφα νεοκλασικά, κρυμμένα καφενεδάκια, κολεκτίβες, μουσεία και ο λόφος της Πνύκας με την απέραντη έκταση για άραγμα κάτω από τα δέντρα. Για στάσεις ανάκτησης δυνάμεων, επιλέγουμε το Underdog (Ηρακλειδών 8) με την πίσω αυλίτσα για brunch, το Πικάπ (Δημοφώντος 10) για φθηνά καφεδάκια και το Στέκι του Ηλία (Θεσσαλονίκης 7 και Επταχάλκου 5) για ζουμερά παϊδάκια και μεζεδάκια μετά ούζου.

Στο Φάληρο
Περίπατος με τα παιδιά στη Μαρίνα του Φλοίσβου για χάζι στη θάλασσα και καφεδάκι πλάι στα ιστιοπλοϊκά. Βόλτες στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για τρέξιμο στο πάρκο, άραγμα στο ξέφωτο, θέα από τον Φάρο και καφεδάκι στην καφετέρια πλάι στο κανάλι. Δύο εξαιρετικά σημεία του Φαλήρου για να… φωτοσυνθέσουμε, προτού πάρουμε τον δρόμο για το Booktalks (Αρτέμιδος 47), όπου θα καθίσουμε για να διαβάσουμε κάποιο καλό βιβλίο στη λιακάδα, κι έπειτα στην Παλιά Φάβα (Αχαιών 38) για μαγειρευτό φαγάκι στην σκεπαστή αυλή της.

Στην Πειραϊκή
Η διαδρομή από την Πειραϊκή ως την Καστέλλα είναι ένας από τους ωραιότερους τρόπους να εκμεταλλευτείτε τον ήλιο, περπατώντας με θέα τη θάλασσα και φόντο τα βράχια της Πειραϊκής, στη συνέχεια τα γιοτ της Μαρίνας και τα ταβερνάκια του Πασαλιμανιού, προτού φτάσετε στον λόφο του Προφήτη Ηλία. Για καφεδάκι στη θάλασσα πιάστε τραπεζάκι στον Ιστιοπλοϊκό (Ακτή Μικρολίμανου) ή για καφεδάκι με θέα τη θάλασσα στο Blow (Ίδης 6), πάνω στο λόφο. Για ουζάκι και μεζέδες, εγγυημένες επιλογές είναι το Ακρί και Τα Βράχια της Πειραϊκής (Ακτή Θεμιστοκλέους 298 και 300 αντίστοιχα).

Στην Καισαριανή
Καλή η θάλασσα, αλλά κάποιοι προτιμούμε το βουνό. Και συγκεκριμένα τον Υμηττό και το δάσος της Καισαριανής, στο οποίο απλώνονται πολλά μονοπάτια για περίπατο μέσα στη φύση. Τα… SOS σημεία είναι η Μονή της Καισαριανής και το αναψυκτήριο στη θέση Καλοπούλα, όπου αράζουμε για καφέδες και τσιμπολογήματα. Η διαδρομή μέχρι τον λόφο των Ταξιαρχών και το ερειπωμένο Φραγκομονάστηρο είναι εντυπωσιακή, με θέα που «πιάνει» ως Σαρωνικό. Για φαγητό, κατηφορίζουμε στη συνοικία της Καισαριανής και πιάνουμε τραπέζι στον Τσομπανάκο (Ανακρέοντος 2), ένα κλασικό ταβερνάκι με φοβερά και τρομερά παϊδάκια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v