Τα μυστικά του Μεταξουργείου

Η άγνωστη Ιστορία και τα πιο «ψαγμένα» στέκια για καφέ, ποτό και φαγητό σε μια πολύ ιδιαίτερη αθηναϊκή γειτονιά.
Τα μυστικά του Μεταξουργείου
της Ηρώς Κουνάδη

Θα το έχετε καταλάβει, χρόνια τώρα, πως το αγαπάμε πολύ το Μεταξουργείο. Μας αρέσουν τα μισοσκότεινα (πεζο)δρομάκια του, τα χαλαρά παρεΐστικα στέκια του που συνεχίζουν την παράδοση του αστικού καφενείου, τα φθαρμένα από τον χρόνο αρχοντικά του που παίρνουν σιγά σιγά νέα ζωή. Μας αρέσει ακόμα και η κακή του φήμη, που δεν αφήνει όσους φοβούνται την πόλη τους και τις κακές συνήθειές της να περάσουν τα σύνορά του. Αφήνοντάς το όλο στη διάθεση ημών των υπολοίπων, που εκτιμάμε τις ιστορίες, ακόμα κι όταν είναι σκοτεινές, περισσότερο από τα φώτα και την καλογυαλισμένη ομορφιά.

Λίγη Ιστορία για αρχή…

- Το νεοκλασικό στη γωνία των οδών Μυλέρου και Κεραμεικού, που στέγαζε κάποτε τη Βρετανική Πρεσβεία, έχει χαμηλά στους εξωτερικούς του τοίχους ακόμα τις σφαίρες από τα Δεκεμβριανά του 1944.

- Η ύπαρξη πολλών θεάτρων στη γειτονιά δεν είναι καινούρια: Το Μεταξουργείο ήταν κατεξοχήν «θεατρική» γειτονιά ήδη από τον Μεσοπόλεμο.

- Ήταν, επίσης, μία από τις πρώτες περιοχές εκτός ιστορικού κέντρου που άρχισαν να αναπτύσσονται στα μέσα του 19ου αιώνα. Η άλλη ήταν η Νεάπολη.

- Ούτε οι αυλές για τις οποίες φημίζονται τα μαγαζιά του είναι καινούριες: Τα σπίτια του ήταν σχεδόν στο σύνολό τους κτισμένα γύρω από εσωτερικές αυλές (αυτές που αργότερα, πολύ αργότερα θα μάθουμε να αποκαλούμε «των θαυμάτων») με μία οικογένεια πίσω από κάθε πόρτα.

- Το όνομά του το πήρε από το εργοστάσιο μεταξουργίας πάνω στην πλατεία Αυδή, που σήμερα στεγάζει την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.

- Το εργοστάσιο λειτούργησε από το 1854 έως το 1875. Αργότερα, χωρίστηκε σε μικρές κατοικίες για να παρέχει στέγη στους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους στον βομβαρδισμό του Πειραιά το ’44.

Τα στέκια που (ίσως) δεν ξέρεις



- Στο Latraac (Λεωνίδου 63-65, τηλ.: 213 0453377) θα πιείς τον καφέ σου και θα φας πεντανόστιμα σάντουιτς και all day brunch (μενού εδώ) παρακολουθώντας μερικούς από τους καλύτερους skaters της Αθήνας να κάνουν τα μαγικά τους πάνω στη ράμπα.

- Στο Big Kahuna (Σαλαμίνος 42, τηλ.: 210 524 4100) θα δοκιμάσεις –μάλλον για πρώτη φορά στη ζωή σου– burger με μπιφτέκι από φιλέτο κροκόδειλου, μοσχάρι kobe ή φιλέτο αστακού από την Τζαμάικα. Έχει και κλασικά, για τον φοβιτσιάρη της παρέας.

- Στην Πύλη 82 (Κεραμεικού 82, τηλ.: 698 564 6835) θα ακούσεις ωραία λαϊβάκια σε έναν υπέροχο χώρο με πέτρινους τοίχους και νοσταλγικά μωσαϊκά, και θα βρεις και σούπερ χειροποίητα δώρα για κάθε περίσταση.

- Επίσης κουλ «ψαγμένα» live θα ακούσεις στον Ορίζοντα Γεγονότων (Κεραμεικού 88, τηλ.: 697 668 9670) που φιλοξενεί και ενδιαφέρουσες εκθέσεις και άλλα πολλά και ωραία, απλωμένα στα δωμάτια και την εσωτερική αυλίτσα ενός ατμοσφαιρικού αρχοντικού.



- Στο Saorsa (Γιατράκου 2, τηλ.: 210 5235960) που σημαίνει ελευθερία στα κέλτικα, θα ακούσεις ωραίες μουσικές, θα πιείς κοκτέιλ όπως το το Poet’s Jasmine, με βότκα Russian Standard, γιασεμί και τζίντζερ, και το Bananajara με σοκολατένια τεκίλα και μπανάνα και θα ανυπομονείς να καλοκαιριάσει για να πιάσεις θέση στην κουκλίστικη αυλή.

- Στην Μπέμπα (Ακαδήμου 17, τηλ.: 211 406 1847) θα δοκιμάσεις «πειραγμένη» σπιτική κουζίνα (αρνίσιο κότσι με κυπριακά ραβιόλια, μοσχαράκι ραγού με χειροποίητες παπαρδέλες, συκώτι με ξινόμηλο και φάβα με χταποδάκι) πληρώνοντας γύρω στα 20€ το άτομο, αλκοόλ περιλαμβανομένου.



- Στο Κουζουλούμ (Πλαταιών 37, τηλ.: 210 3451245) θα δοκιμάσεις φανταστικά χειροποίητα γλυκά, σαν το carrot cake με γλάσο τυριού, τη μους με σοκολάτα γάλακτος και μαύρη σοκολάτα και την υπέροχη lemon pie. Συνοδεύουμε με μυρωδάτο ελληνικό καφέ και… σβήνουμε με ωραιότατα ρακόμελα.

- Στο Mentaleaty (Μεγάλου Αλεξάνδρου 114-118, τηλ.: 213 0405430) του Κοινωνικού Συνεταιρισμού «Αθηνά-Ελπίς» θα δοκιμάσεις λαχταριστή, υγιεινή ασιατική κουζίνα, με έμπνευση από τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη και την Πολυνησία, στηρίζοντας έμπρακτα τα άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα που απασχολούνται εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v