Μικρά μυστικά στις γειτονιές της Αθήνας

Δέκα γωνιές που κρύβουν τα πιο αναπάντεχα μυστικά για φαγητό, καφέ και καλλιτεχνικές αναζητήσεις στις γειτονιές της Αθήνας.
Μικρά μυστικά στις γειτονιές της Αθήνας
Στην Πλάκα θα βρείτε το παλιότερο σπίτι της Αθήνας

Είναι το Αρχοντικό Μπενιζέλων, βρίσκεται στο 96 της Αδριανού και χτίστηκε πιθανότατα στο πρώτο μισό του 18ου αιώνα. Αποτελεί μάλιστα το τελευταία σωζόμενο κονάκι στην Αθήνα, ένα από τα λίγα παραδείγματα ανάλογων προεπαναστατικών αρχοντικών που σώζονται στη νότια Ελλάδα. Η διώροφη κατασκευή διέθετε χαγιάτι, αυλή με πηγάδι και πίσω αυλή με ελαιοτριβείο, ενώ αποτέλεσε και προγονικό σπίτι της Αγίας Φιλοθέης – γνωστής και ως Ρηγούλα Μπενιζέλου. Πλέον αποτελεί διατηρητέο μνημείο – μάθετε περισσότερα εδώ.

Σε ένα στενό κοντά στην Αγία Ειρήνη θα δοκιμάσετε αυθεντικό λαχματζούν

Το Feyrouz είναι κρυμμένο στο 23 της οδού Καρόρη, κοντά στην Αιόλου και με τις γεύσεις του μας ταξιδεύει από την Αντιόχεια και τον Λίβανο μέχρι την Κύπρο και την Πόλη. Τα χιτ του μενού είναι τα «λαχματζούνια», όπως το Feyrouz με λεπτή χειροποίητη ζύμη με μοσχαρίσιο κιμά, κρεμμυδάκι και ψιλοκομμένα μυρωδικά, το λαχματζούν με οκτώ διαφορετικά λαχανικά εποχής και το Ζάαταρ με μείγμα μπαχαρικών, μυρωδικών και ξηρών καρπών – ξεχωρίζει το αγριοθύμαρο της Συρίας. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 3€.

Στου Ψυρρή θα βρείτε το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας

Το Μουσείο (Αγίου Δημητρίου 13) στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό του 19ου αιώνα, στις αίθουσές του φιλοξενεί θεματικές εκθέσεις για την τοπική και παγκόσμια κουζίνα, στην αυλίτσα του παραδίδει ιδιωτικά μαθήματα μαγειρικής και στον πάνω όροφο λειτουργεί καφέ-εστιατόριο, ιδανικό για εταιρικές εκδηλώσεις και θεματικές βραδιές.

Στο Μεταξουργείο θα καθίσετε για καφέ ανάμεσα σε ένα σπίτι του 1852 και ένα του Μεσοπολέμου

Το νέο στέκι της περιοχής λέγεται Saorsa, κρύβεται στο 2 της οδού Γιατράκου στην πλατεία Αυδή και πρόκειται για μια ήσυχη, ατμοσφαιρική αυλή ανάμεσα σε δύο αιωνόβια κτίρια. Σερβίρει από νωρίς καφεδάκια και αργότερα τσιμπολογήματα, απλά ποτά στα 7€ και πρωτότυπα κοκτέιλ που ξεκινούν από τα 8,50€. Δοκιμάστε το Lila Pause με μαστίχα, σοκολάτα γάλακτος και φράουλα ή το Surfing Vanilla με βότκα βανίλια, πράσινο μήλο και πεπόνι. 

Στο Αττικό Άλσος θα μάθετε για τα ελληνικά έθιμα

Το Zafiro του Γαλατσίου ίσως κάποιοι το γνωρίζατε ως ένα από τα μέρη με την ωραιότερη θέα στην Αθήνα. Αλλά εκτός από… θεαματικό καφέ, πλέον προσφέρει και εμπειρίες ελληνικής παράδοσης. Ως Zafiro Experience, διαθέτει πρόγραμμα περιήγησης σε χώρους αφιερωμένους σε ελληνικά προϊόντα, παλιά επαγγέλματα και ήθη και έθιμα του τόπου, κατάλληλα για επισκέπτες της πόλης αλλά και για ντόπιους που θέλουν να μάθουν… τις ρίζες τους. 

Στο Νέο Κόσμο θα φάτε το καλύτερο κεμπάπ

Στο 43 της οδού Σαρκουδίνου έχει στήσει το κεμπαμπτζίδικό του ο Τόμας, και μας προσφέρει αυθεντική αρμένικη γεύση. Το κεμπάπ του, από μοσχάρι ή κοτόπουλο, τυλίγεται σε πίτα μόνο με ψητή ντομάτα, κρεμμύδι και σως γιαουρτιού, για να απολαύσουμε ατόφια τη γεύση του. Αν πεινάμε, παραγγέλνουμε τη μερίδα γιαουρτλού με τέσσερα βαρβάτα κεμπάπ. Τα τυλιχτά κυμαίνονται στα 1,90€, οι μερίδες στα 7-8€. 

Στην Ηλιούπολη θα φάτε ιταλικό cookie burger

Ίσως το καλύτερο ιταλικό τζελάτο στην Αθήνα, αυτό το Le Arte del Gelato στην Ηλιούπολη, σερβίρεται με πρωτότυπους τρόπους, όπως αυτό το Cookie Burger της φωτογραφίας. Η σοκολάτα καρυκευμένη με θαλασσινό αλάτι και η Fantasia με χειροποίητη ρευστή καραμέλα από κόκκινο γλυκό κρασί αρωματισμένη με μπαχαρικά μας έχει κλέψει την καρδιά. Θα το βρείτε στο 135 της Ελευθερίου Βενιζέλου, ανοιχτό και για καφεδάκι από νωρίς το πρωί.

Σε μια στοά στην Ομόνοια θα φάτε λαχταριστά και οικονομικότατα μαγειρευτά

Το Bread and Roses βρίσκεται στη στοά, στο 64 της οδού Πανεπιστημίου και από τις 13.00 ως τις 18.00 σερβίρει πλήρες μενού με 6,20€, που περιλαμβάνει κυρίως, σαλάτα και συνοδευτικό. Μέχρι τα μεσάνυχτα, παραγγέλνουμε από το a la carte menu, που παραμένει οικονομικό και περιλαμβάνει γεύσεις όπως γλυκόξινο ψαρονέφρι, κοτόπουλο με θυμάρι, τσίλι κον κάρνε, φιλέτο σολομού και πάστα πέστο. Όσο ο καιρός το επιτρέπει, καθόμαστε στο ωραιότατο urban roof garden.

Στο Αιγάλεω θα δοκιμάσεις τους πιο ψαγμένους καφέδες της πόλης

Το Qahwa κρατά ψηλά τη σημαία του καλού καφέ στην πιάτσα της Μάρκου Μπότσαρη και σερβίρει ιδιαίτερες ποικιλίες και «συνταγές» ζεστού και κρύου καφέ, οι οποίοι παρασκευάζονται από βραβευμένους coffee specialists. Τον χειμώνα, αράζουμε στον μικρό, cozy εσωτερικό χώρο διαβάζοντας βιβλία για τον καφέ για να εντρυφήσουμε ακόμα περισσότερο, ενώ όταν δεν έχει κρύο, καθόμαστε στα έξω τραπεζάκια, στο φαρδύ πεζοδρόμιο ή την πίσω αυλίτσα. 

Στα Εξάρχεια θα βρεις το νέο σου αγαπημένο χόμπι

Οι Λούπες, στο 57 της οδού Μεθώνης, είναι ένα φιλόξενο εργαστήριο δύο γυναικών, που αναλαμβάνουν φέτος να μας διδάξουν τα μυστικά της σφραγίδας και της μεταξοτυπίας. Πρόκειται για τεχνικές που θα σας επιτρέψουν να πειραματιστείτε με υλικά και να ανανεώσετε από τα ρούχα και τους χώρους σας μέχρι κάθε είδους ύφασμα. Οι επόμενοι κύκλοι ξεκινούν στις αρχές Νοεμβρίου – μάθετε περισσότερα εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v