Η Αθήνα ξέρει να πίνει (πολύ) καλό καφέ

Ποικιλίες και χαρμάνια που διεγείρουν τις αισθήσεις, εξειδικευμένοι baristas και λαχταριστά συνοδευτικά. Τα στέκια του καλού καφέ που πρέπει να ανακαλύψεις.
Η Αθήνα ξέρει να πίνει (πολύ) καλό καφέ
Εξωτικά μπλεντ, βραβευμένοι baristas και μοναδικές ποικιλίες βάζουν τον πήχη του καλού καφέ στην Αθήνα ψηλά και μας καλούν να δούμε με άλλο μάτι το… εθνικό μας ρόφημα.

Μια επίσκεψη στα παρακάτω καφέ εγγυάται ότι αυτό το φθινόπωρο ο καλός καφές δεν θα μας λείψει.

Quishr
Πίνδου 45, Νέα Φιλαδέλφια

Ο πρώτος καφές που φτιάχτηκε ποτέ στην Υεμένη δίνει το όνομά του – και της συνταγή του – στο μίνιμαλ καφέ της Νέας Φιλαδέλφειας. Είναι κοκκινωπός με αρώματα καφέ και μπαχαρικών, μοιάζει με τσάι αλλά δεν είναι μόνο αυτός Στο Quishr θα δοκιμάσετε γεύσεις καφέ που θα δώσουν χαρά στον ουρανίσκο σας στο χέρι, στα τραπεζάκια του μεγάλου πεζοδρομίου ή στο ωραίο εσωτερικό του: espresso geisha, έναν από τους πιο ιδιαίτερους espresso, cold brew και δεκάδες χαρμάνια από Βραζιλία, Παναμά και Αιθιοποία. Θα τις συνοδεύσετε με κάθε λογής αλμυρά σνακ, μπάρες δημητριακών και νόστιμα σπιτικά κέικ.

Warehouse
Μαυρομιχάλη & Βαλτετσίου 21, Eξάρχεια

Οι specialty προτάσεις του Warehouse μυρίζουν από… μακριά, πριν ακόμα φτάσουμε στην γωνία της Μαυρομιχάλη με τη Βαλτετσίου. Μαγαζί με βιομηχανική αισθητική, το ιδιαίτερο αυτό καφέ απλώνει τραπεζάκια και στον πεζόδρομο, σερβίροντας καφέ από υψηλής ποιότητας ποικιλίες που τείνουν προς Αμερική και Αιθιοπία μεριά. Αυτό δε σημαίνει ότι δε θα βρείτε αρωματικές single origin και specialty γεύσεις από Γουατεμάλα ή Κολομβία. H «αποθήκη» είναι και wine bar με εξίσου δυνατή ποικιλία σε κρασιά από εγχώριους και διεθνείς αμπελώνες, γεγονός που μας βάζει σε πειρασμό να παραμείνουμε εδώ μέχρι όσο πάει. 

Novem
Στρατάρχου Καραϊσκάκη, Χαϊδάρι

Κάτω από τα ψηλά καταπράσινα δέντρα της Καραϊσκάκη, το Novem απλώνει τα παρεΐστικα ξύλινα τραπέζια του και μας υποδέχεται από το πρωί με εξαιρετικό καφέ που καβουρδίζεται στο «αστεράτο» Mind the Cup και σερβίρεται αρωματικότατος στο ποτήρι σας από έμπειρους barristas. Από τις κορυφαίες επιλογές εδώ ο flat white – ένας ισορροπημένος ζεστός καφές με λιγότερο γάλα από έναν καπουτσίνο, αλλά και ο espresso fredo από διαφορετικές κάθε φορά ποικιλίες, κυρίως από φυτείες της κεντρικής Αμερικής και της κεντρικής Αφρικής. Παραμένει ανοικτό μέχρι το βράδι, με ωραίες μουσικές, λίστα κρασιών για οινικές δοκιμές και ωραιότατα κοκτέιλ.

Just Made
Ευαγγελιστρίας 33, Αθήνα

Εκτός από τα ολόφρεσκα γευστικά καλούδια που ετοιμάζει καθημερινά – τάρτες, κέικ, sandwich και σαλάτες είναι μερικά μόνο από αυτά που κοσμούν τη βιτρίνα του – το Just Made φτιάχνει και εξαιρετικό καφέ από ποικιλίες που αλλάζουν κάθε φορά και μας ταξιδεύουν με γεύσεις και αρώματα από το Ελ Σαλβαδόρ μέχρι την Τζαμάικα και τον Παναμά. Η εκάστοτε ποικιλία της ημέρας αναγράφεται στον μαυροπίνακα προς ενημέρωσή μας, ενώ πέρα από την κλασσική επιλογή του μυρωδάτου espresso, αξίζει να δοκιμάσετε και τον φοβερό ελληνικό.

Taf Coffee
Εµ. Μπενάκη 7-9, Αθήνα

Γεμίζει την περιοχή της Μπενάκη με αρώματα από τα εξαιρετικά του χαρμάνια. Πιστή στη φιλοσοφία του specialty coffee, η ομώνυμη εταιρεία αγοράζει απευθείας καφέ από φάρμες στην Κόστα Ρίκα, στον Παναµά, στην Κολοµβία, στη Βραζιλία, στη Γουατεµάλα, στο Ελ Σαλβαδόρ, στην Ονδούρα, στη Ρουάντα, στην Κένυα και στην Αιθιοπία. Τον καφέ απολαμβάνουμε είτε στον χώρο του μαγαζιού είτε στο σπίτι, αγοράζοντας κάποιο από τα χαρμάνια της εταιρείας.

Kudu Coffee Roasters
Βουτάδων 28, Γκάζι

Στην καρδιά του Κεραμεικού ο μοντέρνος χώρος του Kudu μας βάζει αμέσως σε καφεϊνούχο mood με χάρτες που δείχνουν την ταξινόμηση του καφέ ανάλογα τη γεύση, ειδικό χώρο για workshops και γευστικές δοκιμές και δεκάδες μικροπράγματα για να αγοράσετε αν είστε φαν του ροφήματος. Οι καφέδες του καβουρδίζονται εκεί και οι δημιουργίες βγάζουν αρώματα από χαρμάνια Κολομβίας, Αιθιοπίας και Κένυας. Ή ό,τι άλλο προκύψει ανάλογα την περίοδο. Το παραδοσιακό τους blend σε freddo espresso είναι χάρμα ουρανίσκου, ενώ από το μενού δεν λείπουν λαχταριστά cheesecake, ζουμερές pancakes και φρέσκα σάντουιτς.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v