Οι πιο ωραίες ιδέες για βόλτες στα Εξάρχεια

Βόλτες, καφέδες, brunch, μπουφέδες, ρετρό πάρτι, έθνικ γεύσεις, θέα από λόφους και άλλες σούπερ αφορμές να βγούμε στα Εξάρχεια.
Οι πιο ωραίες ιδέες για βόλτες στα Εξάρχεια
Δεν είναι το άβατο της εγκληματικότητας. Δεν είναι η εμπόλεμη ζώνη της Αθήνας με φλεγόμενους κάδους και ιπτάμενες μολότοφ. Ούτε το άντρο των «ιπτάμενων αναρχικών» όπως τα είχε παρουσιάσει εκείνο το επικό δελτίο ειδήσεων. Τα Εξάρχεια έχουν σίγουρα μια δόση επαναστικότητας στο DNA τους, αλλά για όσους τριγυρνάμε σ’ αυτή την αυθεντική, ιδιαίτερη αθηναϊκή γειτονιά, τα Εξάρχεια είναι κάτι άλλο: Είναι ένα μέρος γεμάτο χαλαρή διάθεση, μποέμ μαγαζάκια, αυλές και πλατείες με προσωπικότητα, πλακόστρωτα σοκάκια με street art και αφορμές να γυρίσουμε και πάλι στα φοιτητικά μας χρόνια. Παρακάτω συγκεντρώνουμε δέκα ιδέες για να τα γνωρίσετε κι εσείς καλύτερα σε κάθε σας έξοδο.

Βόλτα στου Στρέφη
Ανηφορίστε τα σκαλάκια στην άκρη της Θεμιστοκλέους ή από διάφορα σημεία της Καλλιδρομίου, για να βρεθείτε στα χωμάτινα μονοπάτια του λόφου με την υπέροχη θέα προς ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Δεν είναι όμως μόνο η θέα: Στο πλακόστρωτο ανοιχτό θεατράκι στην καρδιά του λόφου, πραγματοποιούνται ωραιότατες εκδηλώσεις: Κάθε Δευτέρα ως τις 17 Ιουλίου, ο δήμος Αθηναίων υποδέχεται μουσικούς για ακουστικά live – η αρχή έγινε με το live των Φάμελλου και Δρογώση. Αυτή την Πέμπτη, επίσης, οργανώνεται προβολή μικρού μήκους ταινιών με ελεύθερη είσοδο και μπαρ με μπύρες και μοχίτο.



Κοκτέιλ στον Κόκκινο Λωτό και το Luxus
Δύο από τα αγαπημένα μας μπαράκια στα Εξάρχεια φτιάχνουν τα καλύτερα κοκτέιλ και είναι και άκρως οικονομικά. Ο Κόκκινος Λωτός (Ζ. Πηγής 5) με την εξωτική διακόσμηση, ετοιμάζει μοχίτο που στοιχίζουν λιγότερα από 5€, ενώ στα τραπεζάκια του Luxus (Βαλτετσίου 27) στον πεζόδρομο δοκιμάζουμε ψαγμένους συνδυασμούς spirits και υλικών, σε happy hour κάθε Τρίτη και Πέμπτη έναντι 5€, όλη τη μέρα.

Θερινό σινεμά στο Βοξ και το Ριβιέρα
Δύο από τα νοσταλγικότερα σινεμαδάκια της Αθήνας κρύβονται στην καρδιά των Εξαρχείων. Στο Βοξ, την πιο σινεφίλ ταράτσα της πλατείας Εξαρχείων, βλέπουμε επανεκδόσεις και παλιά αριστουργήματα της έβδομης τέχνης, ενώ στην ευωδιαστή αυλή του «Ριβιέρα» (Βαλτετσίου 46), προβάλλονται και πρόσφατες κυκλοφορίες, πάντα προσεκτικά επιλεγμένες.



Μπουφέ στον Κυματοθραύστη
Στη γωνία της Βαλτετσίου με την Χαριλάου Τρικούπη βρίσκουμε τα τελευταία χρόνια τον πιο πληθωρική μπουφέ της συνοικίας, στο πιο… λιλιπούτειο μαγαζάκι. Διαλέγουμε μεγάλο πιάτο, το γεμίζουμε με ό,τι θέλουμε από τα εξαιρετικά μαγειρευτά, τις πίτες και τις φρέσκες σαλάτες με τα ιδιαίτερα υλικά και πληρώνουμε περί τα 7€. 



Brunch στον Βυσσινόκηπο
Είναι το πιο θεατρόφιλο café bar των Εξαρχείων, απλώνει τραπεζάκια απέναντι από το αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο Ναυαρίνου και πλέον, κάθε Σαββατοκύριακο, σερβίρει και οικονομικότατο brunch. Ο Βυσσινόκηπος (Ζ. Πηγής 27) από τις 11 ως τις 5, ετοιμάζει αλμυρά pancakes ή scrambled eggs και γλυκά pancakes με σπιτικές μαρμελάδες ή κρέμα γιαουρτιού, συνοδεύει με απεριόριστο καφέ φίλτρου και μας ζητά μόλις 8€.

Έθνικ γεύσεις στον Microu lee
Το πιο… Microulee ασιατικό μαγαζάκι της πόλης βρίσκεται στο 14 της Στουρνάρα, κοντά στην πλατεία Εξαρχείων, και ετοιμάζει λίγα αλλά πολύ νόστιμα και οικονομικά πιάτα: Ρύζι με γαρίδες ή κοτόπουλο ή λαχανικά ή πανσέτα, noodles σε 7 διαφορετικές εκδοχές, λίγα ορεκτικά ή σούπες. Τα παίρνουμε είτε πακέτο, είτε για να… κολατσίσουμε στους πάγκους ακριβώς απ’ έξω και πληρώνουμε περί τα 3-4€ για κάθε χορταστικό κουτάκι.



Κρέπες στο Au Grand Zinc 
To Au Grand Zinc (Μπενάκη 88) δεν είναι η κλασική… αδιάφορη κρεπερί: Στον ατμοσφαιρικό της χώρο με τη γαλλική φινέτσα, καθόμαστε και δοκιμάζουμε κάποιες από τις νοστιμότερες κρέπες της πόλης – η αλμυρή με το σπανάκι και η γλυκιά με τον κλασικό συνδυασμό σοκολάτας-μπισκότου είναι από τις αγαπημένες μας, συνοδεύοντας με καλό κρασί και τζαζ μουσικές.

Μεζέδες στην αυλή του Άμα Λάχει
Ο κήπος του παλιού σχολείου στο 69 της Καλλιδρομίου είναι μια όαση γεμάτη οπωροφόρα και νοσταλγικές αναφορές. Αλλά κυρίως, γεμάτη από τραπεζάκια στα οποία προσγειώνονται ποικιλίες κρεατικών, ολόδροσες σαλάτες με πρασινάδα και κράνα, ριζότο ή κριθαρότο θαλασσινών, ταλαγάνι με μαρμελάδα και άλλες δημιουργικές γεύσεις από όλη την Ελλάδα – ένα τσιμπολόγημα στης Νεφέλης με κρασί κυμαίνεται στα 15€ το άτομο. 



Μπύρες στο Σέλας
Σε ένα μικροσκοπικό σοκάκι κρυμμένο πίσω από την Χαριλάου Τρικούπη, ανάμεσα σε παλιά νεοκλασικά, street art, ανθισμένες γλάστρες και ατμόσφαιρα νησιώτικου καλντεριμιού, το Σέλας (Καλλικράτους 2) απλώνει τις πολύχρωμες καρεκλίτσες του και την πιο χαλαρή, χύμα διάθεση της συνοικίας. Εδώ αράζουμε από νωρίς για διάβασμα, για καφεδάκι με τάβλι ή για φθηνές μπύρες και ποτά το βράδυ (από 2,50 και 5€ αντίστοιχα).



Κρασί στο Warehouse 
Η γωνιά της Μαυρομιχάλη και της Βαλτετσίου εξελίσσεται σε δυνατό σημείο συνάντησης στα όρια Εξαρχείων και Νεάπολης. Εδώ, το Warehouse με την βιομηχανική αισθητική απλώνει τραπεζάκια και στον πεζόδρομο, σερβίροντας καφέ από υψηλής ποιότητας χαρμάνια από νωρίς, και αργότερα 70 διαφορετικές ετικέτες κρασιού by the glass – περισσότερες από 200 ετικέτες σε μπουκάλι. Συνοδεύουμε με gourmet street food πιάτα, κρύα και ζεστά, που «παντρεύονται» τέλεια με τις γεύσεις του κρασιού, από μπρουσκέτες και καρπάτσιο μέχρι φιλέτα ψαριών και ζυμαρικά. Υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο αναλόγως… όρεξης.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v