Τέλεια καφενεδάκια σε σκιερές πλατείες

Ένα βαρύ γλυκό στη δροσιά, ή ένα ουζάκι με μεζέ στον ίσκιο του μεσημεριού; Ό,τι και αν λαχταράτε, τα αθηναϊκά καφενεία το προσφέρουν, σε νοσταλγική συσκευασία.
Τέλεια καφενεδάκια σε σκιερές πλατείες
της Ηρώς Κουνάδη

Για τα απογεύματα μετά τη δουλειά, για τα πρωινά που περιμένετε την παρέα να ξυπνήσει για να πάτε παραλία, για τα κυριακάτικα μεσημέρια που η βενζίνη δε φτάνει για να πάρε παραλία, τα παρακάτω καφενεδάκια εγγυώνται ανάσες δροσιάς στο κέντρο της πόλης, σετάκι με τις απαραίτητες δόσεις καφεΐνης ή αλκοόλης και μεζέδων.

Γλυκύς 
Αγγέλου Γέροντα 2, Πλάκα, τηλ.: 210 3229325



Το πρώτο καφενεδάκι που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε σκιερά καφενεδάκια στην Αθήνα, ο υπέροχα νοσταλγικός Γλυκύς απλώνει βαθυγάλαζα τραπεζάκια α λα κυκλαδίτικη γωνιά, ανάμεσα σε λουλουδιασμένες γλάστρες, σε ένα κρυφό πλατειάκι στην Πλάκα. Η ησυχία που επικρατεί εδώ πρωινά και μεσημέρια είναι σχεδόν τόσο ονειρική όσο και η δροσιά του. Πιάνουμε τραπεζάκι στη σκιά του από νωρίς για μυρωδάτο ελληνικό καφέ, και συνεχίζουμε τα μεσημέρια με ουζάκι και μεζέδες.

Δεξαμενή 
Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7224609



Δροσιά… κολωνακιώτικη, στο ιστορικό καφενεδάκι της Δεξαμενής που βουλιάζει από κόσμο τα βράδια –τα μεσημέρια, όμως, είναι πιο ήσυχο, και η σκιά δεν του λείπει, χάρη στα ψηλά δέντρα πάνω από τα τραπέζια του. Εδώ, στο πάλαι ποτέ στέκι του Παπαδιαμάντη, παραγγέλνουμε δροσερά καφεδάκια αλλά και ουζάκι με νόστιμους μεζέδες (για τους οποίους δύσκολα θα πληρώσουμε πάνω από 10€ το άτομο) και αν… μας πάρει η νύχτα, συνδυάζουμε ιδανικά με μια προβολή στο παρακείμενο, ομώνυμο θερινό σινεμά. Και οι αθηναϊκές νύχτες γίνονται μαγικές.

Καφέ Βαρνάβα
Πλατεία Βαρνάβα 1, Παγκράτι, τηλ: 2107017008



Στιλάτο και νοσταλγικό, το αγαπημένο στέκι της πλατείας Βαρνάβα βρίσκεται στις επάλξεις πολύ προτού η γειτονιά του αρχίσει να γίνεται hip. Τα ξύλινα τραπεζάκια του και οι χαρακτηριστικές ρετρό καρέκλες καφενείου με την καμπυλωτή πλάτη και το πράσινο μαξιλαράκι απλώνονται κάτω από τα ψηλά δέντρα και ανάμεσα στις φυλλωσιές της πλατείας, και φορτώνονται όχι μόνο με δροσερά καφεδάκια, αλλά και με pancakes, σπιτικές λεμονάδες, σοκολατένια κέικ και φουρνιστές ομελέτες. Θα το βρείτε ανοιχτό από τις 7.00 το πρωί, ως τις 2.00 το άλλο πρωί.

Πενηνταράκι 
Βορείου Ηπείρου 2, Πλατεία Σμύρνης, Βύρωνας, τηλ.: 210 7601730



Τα ψηλά δέντρα της πλατείας Σμύρνης στον Βύρωνα παρέχουν απλόχερα την σκιά τους στις σιδερένιες καρεκλίτσες του με τα αφράτα μαξιλάρια, ενώ ο ελληνικός καφές έρχεται στο τραπέζι μοσχομυρωδάτος, συνοδεία λουκουμιού. Οι πρωινοί τύποι θα χαρούν να μάθουν ότι ανοίγει καθημερινά στις 7.00 το πρωί, για τα πρώτα καφεδάκια της ημέρας στη δροσιά. Το μεσημέρι το «γυρνάει», όπως κάθε παραδοσιακό καφενείο που σέβεται τον εαυτό του, σε ουζάκια και μεζέδες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v