Τέλεια μπαράκια με ελληνικά κοκτέιλ

Επτά αθηναϊκά μπαράκια ανακατεύουν ούζα, τσίπουρα και μαστίχες στα ποτήρια τους, για ένα μεγάλο ελληνικό καλοκαίρι.
Τέλεια μπαράκια με ελληνικά κοκτέιλ
της Ηρώς Κουνάδη

Τα ελληνικά αποστάγματα βγαίνουν από το στενό πλαίσιο του μεζεδοπωλείου και κάνουν θριαμβευτική είσοδο στα μπαρ, ως πρωταγωνιστές κοκτέιλ που ξαφνιάζουν ευχάριστα –και δεν κοστίζουν ακριβά. Κι αυτά είναι μερικά από τα μπαράκια που τους εξασφαλίζουν μια θέση στην καρδιά μας, όπως τους αξίζει.

Αρbarόριζα 
Πλατεία Πλαστήρα 10, Παγκράτι, τηλ: 210 7019530



Ούζο, τσίπουρο, μαστίχα και ελληνικό κρασί επιστρατεύονται στις συνταγές των καταπληκτικών κοκτέιλ της Αρbarόριζας, οι τιμές μάλιστα των οποίων ξεκινούν από 4,50€ και φτάνουν μέχρι 7€ το πολύ. Σημειώστε στα «οπωσδήποτε» το Surprise με μαστίχα, κόκκινο κρασί και σοκολάτα, και το Bubblestar, με ούζο, τσιχλόφουσκα και αρμπαρόριζα. Τα απολαμβάνουμε όλα στην υπερυψωμένη αυλίτσα ή στο χρωματιστό, παρεΐστικο εσωτερικό, συνοδεία νόστιμων τσιμπολογημάτων σε περίπτωση που πεινάσουμε.

Melouk 
Κολοκοτρώνη 5, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6824600



Ήρθαμε (πρωτίστως) για τους λουκουμάδες του, μείναμε (κατά βάση) για τα κοκτέιλ. Εξακολουθούμε να το αγαπάμε, τέσσερα χρόνια τώρα, και για τις indie pop μουσικές του, και για το έντονο ελληνικό χρώμα που έχει πια η λίστα των κοκτέιλ του. Μεταξύ πολλών άλλων προτάσεων, συναντάμε το Super Granny Georgia με λεμονάδα «της γιαγιάς Γεωργίας» και τσικουδιά, το Super Granny Georgia Mastic, στο οποίο τη θέση της τσικουδιάς παίρνει η μαστίχα, το Strawberry Med με φράουλα, μαστίχα, βασιλικό και σόδα, την… Tsikoudinia με τσικουδιά, σιρόπι, λάιμ και τριμμένο τζίντερ και το Bloody Vangeli με τσικουδιά, χυμό λαχανικών, ταμπάσκο και μπαχαρικά. Οι τιμές τους δεν ξεπερνούν τα 7€.

Ρίζα Ρίζα
Δράκου 19, Κουκάκι, τηλ: 2109227267



Προσγειώθηκε πέρυσι στον πεζόδρομο της Δράκου, κι έγινε σχεδόν αμέσως ένα από τα αγαπημένα μας στέκια στο Κουκάκι. Εδώ δοκιμάζουμε φανταστικά κοκτέιλ με βάση τα ελληνικά αποστάγματα, όπως το Pour de Fleur με μαστίχα, βιολέτα, τριαντάφυλλο και φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο (στα 5€). Συνδυάζονται τέλεια με τα πεντανόστιμα τσιμπολογήματα της Ρίζας, συχνά σε θεματικά μενού όπως το εμπνευσμένο sushi night με ελληνικά υλικά. Σημειώστε ότι θα τη βρείτε ανοιχτή από το πρωί για δροσερά καφεδάκια.

Κύριος Χου 
Δημοφώντος και Υπερίωνος 1, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3423972



Μια από τις ωραιότερες αυλίτσες της Αθήνας κλείνει φέτος τα τρία της χρόνια (απίστευτο, πέρασαν κιόλας τρία χρόνια, ναι) εξακολουθεί όμως να μας σερβίρει (και) τα κοκτέιλ με άρωμα Ελλάδας για τα οποία την αγαπήσαμε, όπως το Deep Purple με λευκό κρασί, μαστίχα, λάιμ και πικραμύγδαλο και το Grandpa’s με τσίπουρο, αρμπαρόριζα, γλυκό του κουταλιού κυδώνι και λικέρ πορτοκαλιού. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 8€. Σημειώστε ότι τα Σαββατοκύριακα έχει και ένα σούπερ brunch, λεπτομέρειες για το οποίο έχουμε εδώ

Μουστάκι Bar
Δροσίνη 5, Κηφισιά, τηλ.: 211 4047612



Το πιο αγαπημένο μας μπαράκι στα βόρεια, τυγχάνει και ένα από τα πιο παιχνιδιάρικα και ανεπιτήδευτα της πόλης. Φτιάχνει, επίσης, και μερικά από τα καλύτερα και πιο πρωτότυπα κοκτέιλ που έχουμε πιει –οπότε δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και μερικά με ελληνικά αποστάγματα στην επιτυχημένη του συνταγή. Στις αδυναμίες μας συγκαταλέγεται η Αμοργός, με ψημένη αμοργιανή ρακή, λάιμ, αλάτι και πάπρικα. Οι τιμές των κοκτέιλ κυμαίνονται στα 8€, ενώ αν τα πάρετε σε πλαστικό ποτηράκι για το δρόμο, είναι κατά 2€ φθηνότερα.

Otto 
Καλαμιώτου 18 και Ευαγγελιστρίας 33, Μοναστηράκι, τηλ: 6987454777



Για το κουκλίστικο νεοκλασικό που στέγαζε κάποτε την εξοχική κατοικία του βασιλιά Όθωνα και είναι σήμερα ένα γλυκύτατο all day bar restaurant με βίντατζ τόνους στη διακόσμηση και ροζ αποχρώσεις στους τοίχους σας τα έχουμε ξαναπεί. Για τα καταπληκτικά του κοκτέιλ, που βαφτίζονται με ονόματα από την ελληνική μυθολογία, και βασίζονται σε ελληνικά αποστάγματα, όμως; Δοκιμάστε τον Οδυσσέα, με μαστίχα αρωματισμένη με λεμονόχορτο, πεπόνι και γάλα καρύδας, και την Αρπαγή, με τσίπουρο αρωματισμένο με χαμομήλι, φρέσκο ρόδι, σιρόπι πικραμύγδαλου, ασπράδι αυγού, λεμόνι και σόδα. Οι τιμές τους ξεκινούν από 9€.

Mastiha  
Βουτάδων 48, Γκάζι, τηλ.: 210 3464259



Ένα εντελώς κυκλαδίτικο σκηνικό στήνει η νεοαφιχθείσα στην πλατεία Mastiha, που απλώνει τραπεζάκια στο πλακόστρωτο μπροστά της και στολίζεται με χειροποίητα φωτιστικά φτιαγμένα από καφάσια και γλαστράκια με μυρωδικά. Τα κοκτέιλ είναι κι εδώ βαφτισμένα με ονόματα από την ελληνική μυθολογία, κι έχουν άρωμα από κυκλαδίτικο καλοκαίρι –στα δικά μας αγαπημένα, η Αφροδίτη, με ούζο, μάνγκο, βανίλια, τεντούρα και λάιμ, και ο Ποσειδώνας, με μαστίχα, aperol, μανταρίνι, κανέλλα και λάιμ. Οι τιμές τους ξεκινούν από 5,50€ και φτάνουν μέχρι τα 7€, ενώ αν έρθετε πεινασμένοι παίζουν και ωραιότατα μεζεδάκια με έμπνευση από την ελληνική παράδοση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v