Η βόλτα του Σαββάτου στις αυλές του Μεταξουργείου

Μεζεδάκια στον κήπο, παγωμένα καφεδάκια σε μια μυστική αυλή, και κοκτέιλ κάτω από τον έναστρο ουρανό έχει το Σάββατό μας στο Μεταξουργείο.
Η βόλτα του Σαββάτου στις αυλές του Μεταξουργείου
της Ηρώς Κουνάδη

Είναι, σας το έχουμε πει πολλές φορές, μια από τις πιο αγαπημένες μας γειτονιές της Αθήνας. Η δε άνοιξη της πάει πολύ, με την υπερπληθώρα που διαθέτει σε αυλές και ηλιόλουστα σημεία με τραπεζάκια έξω, αλλά και με τα ήσυχα πεζοδρομάκια της που μοιάζουν αγνώριστα κάτω από το φως του ήλιου. Θα ξεκινήσουμε, λοιπόν, από νωρίς για να τα περπατήσουμε όλα, και όταν μεσημεριάσει θα πιάσουμε τραπεζάκι στην πρώτη μας αυλή.

Μεσημεράκι στην Favela 
Αρτεμισίου 4, τηλ: 21 0341 2413



Ένας σκιερός, μυστικός κηπάκος στον οποίο οδηγεί ο στενός διάδρομος που ξεκινά από την βιομηχανική είσοδο της Φαβέλας, φορτώνει τα τραπεζάκια του με καφέδες και μπυρίτσες από τις 12.00 το μεσημέρι, και λίγο αργότερα (κατά τις 14.00) το γυρνάει σε λαχταριστά μεζεδάκια: Χειροποίητα ντολμαδάκια, πεντανόστιμο ταμπουλέ, τραγανή μαραθόπιτα, λουκάνικο Καρύστου με πιπεροσαλάτα, σις κοτόπουλο με ταμπουλέ, μυρωδάτο απάκι με δεντρολίβανο, συκώτι με πετιμέζι και πάει λέγοντας. Συνοδεύουμε με κρασί, από ασκό ή εμφιαλωμένο, ή ουζάκι, και πληρώνουμε λιγότερα από 15€ το άτομο.

Απόγευμα στην Πύλη 82
Κεραμεικού 82, τηλ.: 694 228 8125



Στο υπέροχο πέτρινο σπίτι όπου κάποτε ζούσε η μητέρα του Παύλου Μελά, ένας δραστήριος πολυχώρος άνοιξε μόλις (δεν έχει ούτε εβδομάδα) την γλυκύτατη, χειροποίητη αυλή του. Εδώ, κάτω από φουντωτά δέντρα, ανάμεσα σε λουλουδιασμένα παρτέρια, κεράκια και δάδες που κάνουν το βράδυ έξτρα μαγική την ατμόσφαιρα, μας σερβίρει καφεδάκια, σπιτικά γλυκά του κουταλιού, γλυκόπιοτο κρασί και ελληνικές μπύρες, σε χρωματιστά τραπεζάκια φτιαγμένα από ξύλινες παλέτες. Συχνά πυκνά, φιλοξενεί και βραδιές με ζωντανή μουσική, ενώ αν πεινάσετε «παίζουν» και νοστιμότατα τσιμπολογήματα, συχνά ταιριασμένα με το θέμα της βραδιάς –το προηγούμενο Σάββατο, ας πούμε, η βραδιά είχε μουσικές της Εγγύς Ανατολής, με σάζι και κιθάρα, και πολίτικα μεζεδάκια.

Βράδυ στο Manhattan Project
Ακάδημου 11, τηλ.: 210 5249567



Από αυλίτσα σε αυλίτσα πηγαίνουμε την άνοιξη στο Μεταξουργείο, κι αυτό μας αρέσει πολύ. Το κλείσιμο της μέρας, λοιπόν, θα μας βρει στο Manhattan Project, που απλώνει τα ξύλινα τραπεζάκια του στην αυλή έξω από τους κατακόκκινους τοίχους του κτιρίου που το φιλοξενεί, και μας σερβίρει ωραία κοκτέιλ κάτω από τον έναστρο ουρανό. Δοκιμάστε, ας πούμε, το Kuhina, με ρούμι, σπιτικό σιρόπι κάρδαμου, φρέσκο χυμό ανανά και lime, το Interstellar με τζιν, καρύδα, βασιλικό, passion fruit και lime, και το The Bonita Applebum, με τεκίλα, μήλο, μέλι, κανέλα και Raspberry Peach Grand Marnier. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 8€.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v