Τέλεια μπαράκια με ατμόσφαιρα… ποτοαπαγόρευσης

Γιατί μας γοητεύει η σκοτεινή ατμόσφαιρα του μεσοπολέμου; Ψάχνουμε την απάντηση ανάμεσα σε παλαιωμένα ποτά και δυνατά κοκτέιλ, σε πέντε αθηναϊκά speakeasies.
Τέλεια μπαράκια με ατμόσφαιρα… ποτοαπαγόρευσης
της Ηρώς Κουνάδη

Χαμηλός φωτισμός, «βαριές» ξύλινες μπάρες, ατμοσφαιρικές μουσικές στα ηχεία, ψαγμένα spirits στις κάβες που φτάνουν ως το ταβάνι και κοκτέιλ με «στιβαρές» βάσεις bourbon και gin. Τα μπαράκια της Αθήνας εμπνέονται από τον μεσοπόλεμο και την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης, δοκιμάζουν την επιτυχημένη συνταγή που λέγεται speakeasy και μας σερβίρουν ποτά… στα κρυφά.

Speakeasy 
Λέκκα, Σύνταγμα



Ο πρώτος διδάξας, το μπαράκι που έβαλε πριν από μερικά χρόνια όλη την Αθήνα να χτυπάει τυχαία κουδούνια γύρω του (ενίοτε με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα σαν αυτό εδώ) έχει πλέον γνωστή τοις πάσι διεύθυνση, αλλά το κουδούνι… κουδούνι. Χτυπάς, σου ανοίγουν, κατεβαίνεις τις σκάλες και τηλεμεταφέρεσαι στο 1930. Στο σούπερ ατμοσφαιρικό υπόγειό του θα ακούσετε ωραίες funk-o-jazz μουσικές, και θα δοκιμάσετε τέλεια κοκτέιλ (σαν το Speak Softly, με παλαιωμένο ρούμι, lime, μαρμελάδα από μαύρη σταφίδα, φύλλα βασιλικού και αρωματικά bitters) ή straight gin, τεκίλα, ουίσκι και κονιάκ από την πλούσια λίστα ετικετών. Το απλό ποτό κοστίζει 6€ και τα cocktails από 7 έως 12€. Για τα καλοκαίρια και τα ζεστά βράδια που ελπίζουμε κάποια στιγμή να έρθουν, έχει και τη μοναδική ίσως υπόγεια αυλή της Αθήνας –η οποία, περιττό να τονίσουμε, είναι εξίσου ατμοσφαιρική και υπέροχη.

Αμπάριζα  
Λέκκα 14, Σύνταγμα



Το σκούρο ξύλο κυριαρχεί στη διακόσμησή του, η εντυπωσιακά φωτισμένη κάβα του αγγίζει το ταβάνι, η old school μπάρα δεσπόζει στον χώρο και ο κατάλογός του έχει σελίδες επί σελίδων με δυσεύρετες premium ετικέτες σε ουίσκι, ρούμι και κονιάκ. Φτιάχνει, φυσικά, και εξαιρετικά κοκτέιλ, όπως το Start me Up, με Ultra Premium No3 Gin, passion fruit, τζίντζερ και σπιτικό σιρόπι καυτερού τσίλι ή το East India, με Metaxa, Orange Curacao, ανανά, Marschino και Angostura aromatic bitters. Η μουσική κινείται σε funk και jazz μονοπάτια, χωρίς να λέει όχι και σε μερικές indie pop παρεκκλίσεις. Τα απλά ποτά ξεκινούν από 7€, τα special και τα κοκτέιλ από 9€.

Σχοινοβάτης 
Σουλτάνη 4, Εξάρχεια, τηλ: 211 1841596



Παντρεύει στην πανέμορφη μπάρα του (που αν μας ρωτάτε είναι μια από τις ωραιότερες της πόλης) την ατμόσφαιρα Μεσοπολέμου με στοιχεία γαλλικού καμπαρέ και ολίγη από παλιά Αθήνα, σε ένα άκρως ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Παίζει ωραίες μουσικές, που κινούνται σε funk, swing και world μονοπάτια, φτιάχνει και εξαιρετικά κοκτέιλ. Έχει, όμως, και καλή ποικιλία premium spirits, με ρούμια όπως τα Diplomatico Reserva Exclusiva και Chairman’s Reserve, και δυσεύρετες ετικέτες σε βότκες και ουίσκι. Ανοίγει καθημερινά από τις 10.00 το πρωί, για να μας σερβίρει ωραία καφεδάκια με 2€. Τα δε ποτά ξεκινούν από 7€ και τα κοκτέιλ από 8€.

Παλιό ραδιόφωνο
Αθανασίου Διάκου 12, Μακρυγιάννη, τηλ.: 210 9237022



Μικρούλι και ατμοσφαιρικό, και τόσο νουάρ σαν να ξεπήδησε από τις σελίδες κάποιου μυθιστορήματος του Μεσοπολέμου, το Παλιό Ραδιόφωνο είναι ένα τζαζ μπαρ με ιδιαίτερη αδυναμία στη hard-bop και τους crooners των δεκαετιών του ’20 και του ΄30. Ιδανικό για μυστικά ραντεβουδάκια, και για ορκισμένους «πότες» που πίνουν τα ποτά τους στρέιτ, έχει το δικό του φανατικό κοινό, που ανακατεύεται με τους τουρίστες της περιοχής. Το ποτό κοστίζει 7€.

Barreldier  
Βουλής 7, Στοά Μπολάνη, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3254711



Ένα ακόμα ταξίδι στον Μεσοπόλεμο ξεκινά από το ατμοσφαιρικό μπαράκι της στοάς Μπολάνη, που παλαιώνει τα spirits του σε ειδικά βαρελάκια, σερβίροντάς τα είτε σκέτα είτε σε signature cocktails. Στο επενδεδυμένο με δέρμα και σκουρόχρωμο ξύλο εσωτερικό του ακούμε ωραίες jazz, soul και funk μουσικές και δοκιμάζουμε φοβερές «πειραγμένες» εκδοχές κλασικών κοκτέιλ, όπως το Negroni ή τα (έξι διαφορετικά, παρακαλώ) gin tonic, ένα εκ των οποίων φτιάχνεται με σπιτικό τζιν, αλλά και σπουδαία παλαιωμένα ρούμια και μεγάλη ποικιλία κονιάκ. Τα ποτά ξεκινούν από 7€.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v