7 πανέμορφα café στο κέντρο

Τα ωραιότερα αθηναϊκά café μοιάζουν βγαλμένα από εικονογράφηση παραμυθιού. Και μας σερβίρουν όλα τους ωραία καφεδάκια και κολασμένα γλυκά.
7 πανέμορφα café στο κέντρο
της Ηρώς Κουνάδη

Με έμπνευση από τα αγαπημένα μας παραμύθια, νοσταλγικά έπιπλα βγαλμένα από το σαλονάκι της γιαγιάς, και βιβλιοθήκες φορτωμένες βιβλία για να ξεφυλλίζετε ή να χαζεύετε με τα καφεδάκια σας, τα café του κέντρου όσο πάνε και ομορφαίνουν. Ιδού μερικά από τα πιο φωτογενή, τα πιο «χουχουλιαστά», τα πιο όμορφα ημερήσια στέκια μας.

Lotte  
Τσάμη Καρατάσου 2, Κουκάκι, τηλ.: 211 4078639



Ένα κουκλίστικο café-bistrot από αυτά που ταιριάζουν γάντι στις γειτονιές κάτω από την Ακρόπολη: Φλοράλ κουρτινάκια, ολόφρεσκα λουλούδια στα βάζα, πορσελάνινες κούπες για τον καφέ και αίσθηση που ισορροπεί υπέροχα ανάμεσα στη Μονμάρτη της Αμελί και την παλιά Αθήνα του Μάνου Χατζηδάκι –οι μελωδίες του οποίου ακούγονται συχνά-πυκνά από τα ηχεία. Στο Lotte θα πιάσετε ξύλινο τραπεζάκι από νωρίς, για μυρωδάτο καφέ ή αχνιστό τσάι, συνοδεία ολόφρεσκων γλυκισμάτων, κις λωραίν, σπιτικών πιτών και βουτημάτων (που αλλάζουν ανάλογα με την ημέρα) ή αργότερα για ένα ποτηράκι κρασί, υπό τους ήχους jazz, κλασικής ή ρετρό ελληνικής μουσικής.

Κιμωλία  
Υπερείδου 5, Πλάκα, τηλ: 211 1848446



Ναι ναι, τα έχουμε πει πολλές φορές, αλλά πώς θα μπορούσε το ομορφότερο café του κέντρου να λείπει από μια λίστα με πανέμορφα café στο κέντρο; Η πολύ αγαπημένη μας Κιμωλία στολίζει το κουκλίστικο εσωτερικό της με ρετρό έπιπλα, ροζ, μοβ και πράσινους τοίχους, ραφάκια φορτωμένα με βιβλία στα οποία ανοίγουν χρωματιστά παραθυρόφυλλα, παλιά γραμμόφωνα, ένα πιάνο και πολλή χουχουλιάρικη διάθεση. Σερβίρει εξαιρετικό καφεδάκι, παίζει ταξιδιάρικες μουσικές, βγάζει και λίγα τραπεζάκια έξω τα ηλιόλουστα μεσημέρια.

Little Tree  
Καβαλλότι 2, Μακρυγιάννη, τηλ.: 210 9243762



Αν δυσκολεύεστε να φανταστείτε καλύτερη διακόσμηση για ένα café από βιβλιοθήκες που αγγίζουν το ταβάνι, μόλις βρήκατε το στέκι σας. Το κουκλίστικο Little Tree Books & Coffee, όπως είναι ολόκληρο το όνομά του, στολίζει το εσωτερικό του με αφράτες πολυθρόνες, νοσταλγικά μωσαϊκά, vintage έπιπλα που βάφονται σε έντονα χρώματα για να ζήσουν καινούρια ζωή και, βέβαια, βιβλία, εκατοντάδες βιβλία, που συνεισφέρουν εκτός από το ντεκόρ και την ιδιαίτερη μυρωδιά τους. Βγάζει και τραπεζάκια έξω, φτιάχνει και ωραίες γλυκές και αλμυρές τάρτες για να συνοδεύσουμε τα καφεδάκια μας.

Πορτατίφ 
Σίνα 21, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3621866



Φερ φορζέ καρεκλίτσες, ατμόσφαιρα (και κολασμένα γλυκά) γαλλικού μπιστρό, αυλίτσα για τα ηλιόλουστα μεσημέρια, παταράκι για ήσυχα ραντεβού και υπέροχες σπιτικές λεμονάδες για όσους δεν είναι λάτρεις του καφέ. Αυτή είναι η εικόνα του γλυκύτατου, κολωνακιώτικου Πορτατίφ, που μας κακομαθαίνει με αφράτα κρουασάν, φρεσκοψημένες τάρτες, βελούδινες μους και lemon pie σταλμένες από τον παράδεισο. Θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά από τις 9.00, για τα πολύ πρωινά σας καφεδάκια, ως τις 23.00, για τα τελευταία γλυκάκια της ημέρας.

Little Kook
Καραϊσκάκη 17, Ψυρρή, τηλ: 210 3214144



Τα παραμύθια –όπως και τα παραμυθένια café– έκαναν πριν από σχεδόν ένα χρόνο απόβαση στο κέντρο, και πιο συγκεκριμένα στου Ψυρρή, όπου η Αλίκη (της Χώρας των Θαυμάτων), η Σταχτοπούτα, η Ραπουνζέλ, ο Πινόκιο, ο Πέτρος (με τον λύκο του) και τα ξωτικά των αγαπημένων μας βιβλίων μας περιμένουν για ζεστές σοκολάτες και καφεδάκι που συνοδεύεται απαραιτήτως από ονειρεμένα γλυκά. Το Little Kook βγάζει και τραπεζάκια έξω, για τους καπνιστές της παρέας, και σερβίρει καθημερινά από τις 11.00 το πρωί ως τα Μεσάνυχτα. Η παραμυθένια διακόσμηση αλλάζει ανά εποχή, για να έχετε άλλον ένα λόγο να έρχεστε και να ξανάρχεστε.

Tailor Made
Πλατεία Αγίας Ειρήνη 2, τηλ: 2130049645



Στεγάζεται σε ένα φανταστικό κτίριο του Τσίλλερ, κι αυτό από μόνο του θα αρκούσε για να του χαρίσει μια θέση στη λίστα μας, δεν μένει, όμως, εκεί: Στολίζει το πανέμορφο, ψηλοτάβανο εσωτερικό του με vintage αντικείμενα, χρωματιστά πορτατίφ και γιγάντιες τοιχογραφίες που αποτίουν φόρο τιμής στον δημιουργό του και απλώνει έξω πολύχρωμες μαξιλάρες στα πεζούλια και γλαστράκια στα τραπέζια του. Σερβίρει μερικά από τα καλύτερα καφεδάκια της πόλης, single origin και micro lot espresso, καφέδες φίλτρου με διαφορετικά γευστικά προφίλ, και όλα αυτά με κόκκους που αλέθονται μπροστά στα μάτια μας, κάνοντας τον χώρο να μοσχοβολά. Αν αγαπήσετε κάποιο από τα χαρμάνια του, μπορείτε να το αγοράσετε και για το σπίτι.

Γιασεμί 
Μνησικλέους 23, Πλάκα, τηλ: 213 0417937



Το ξέρουμε ότι το ξέρετε, το ξέρουμε επίσης ότι το περιμένατε να το δείτε σε αυτήν εδώ τη λίστα, και δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε. Και γιατί να το κάνουμε, άλλωστε; Η πιο φωτογραφίσιμη γωνιά της Πλάκας, τα πολύχρωμα σκαλάκια επάνω στα οποία απλώνει τραπέζια και μαξιλάρες το Γιασεμί, είναι ό,τι πρέπει για τα μεσημέρια των Αλκυονίδων. Κι όταν επιστρέψουν τα κρύα, θα πιάσουμε θέση στο επίσης κουκλίστικο εσωτερικό του, πλάι στο αναμμένο τζάκι. Τα καφεδάκια μας εδώ συνοδεύονται από σπιτικές πορτοκαλόπιτες και τάρτες, ενώ αν δεν είστε λάτρεις του καφέ σημειώστε ότι θα βρείτε και μεγάλη ποικιλία τσαγιού.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v