Τι συμβαίνει στο Κουκάκι;

Λαχταριστό brunch, αχνιστό καφεδάκι, πεντανόστιμο φαγητό και φοβερά κοκτέιλ. Οι καλύτερες διευθύνσεις… του κεφιού στο Κουκάκι.
Τι συμβαίνει στο Κουκάκι;
της Ηρώς Κουνάδη

Είναι, κατά γενική ομολογία, μια από τις ωραιότερες γειτονιές της Αθήνας. Είναι, επίσης, τα τελευταία χρόνια, μια από τις πλέον ανερχόμενες πιάτσες της –αλλά χωρίς τα ντεσιμπέλ και την γκετοποίηση που χαλάει την ατμόσφαιρα γειτονιάς αλλού. Αφήστε μας να σας ξεναγήσουμε στα αγαπημένα μας στέκια στο Κουκάκι.

Καφεδάκι ή brunch;



Το αγαπημένο μας brunch σερβίρεται κάθε Σαββατοκύριακο 12.00-16.00 στο Monsieur Barbu (Φαλήρου 59, τηλ.: 210 9247555) και περιλαμβάνει αυγά μάτια σε ψωμάκια μπριός με λουκάνικα και μπέικον, αλμυρές τάρτες, χορταστικά burgers και τορτίγιες, για αρχή. Και για τη συνέχεια, γλυκούς πειρασμούς: lemon pie με νουτέλα, κέικ σοκολάτας με φιστικοβούτυρο και μαρμελάδα φρούτων του δάσους, carrot cake και pancakes με σοκολάτα ή μέλι. Υπολογίστε γύρω στα 10€ το άτομο για ένα σούπερ χορταστικό brunch.



Το Γιουμπάμπα (Γ. Ολυμπίου 2, τηλ.: 215 5258800) είναι ένα γλυκύτατο café bistrot με ρετρό αισθητική που ταιριάζει γάντι στη γειτονιά του. Ανοίγει από νωρίς το πρωί για να μας σερβίρει ωραία καφεδάκια, και αργότερα σνακ, σαλάτες, τάρτες, γλυκάκια και πιάτα ημέρας με ολόφρεσκα, διαλεχτά υλικά. Το βράδυ το γυρίζει στο κρασί και τα ποτά, ενώ δε λείπουν και τα κλασικά κοκτέιλ –όπως η σταθερή αξία του Μοχίτο, το οποίο μάλιστα κάθε Κυριακή κοστίζει 5€ όλη μέρα.

Καφεδάκι… δίκαιο, προϊόν fair trade από κολλεκτίβες και συνεταιρισμούς της Λατινικής Αμερικής απολαμβάνουμε στο συνεργατικό Παγκάκι (Γ. Ολυμπίου 17-19, τηλ: 213 0009927) και μάλιστα σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 2€. Αν σας πάρει το μεσημέρι (ή το βράδυ) συνεχίζετε με ουζάκια, μπύρες και μεζέδες από μικρούς παραγωγούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας –μέχρι 5€ το κάθε πιατάκι.

Για μεσημεριανό τι έχει;



Δημιουργική κουζίνα συνοδεία εκλεκτών κρασιών στη Φάμπρικα του Ευφρόσυνου (Αναστασίου Ζίννη 34, τηλ.: 210 9246354). Στα «οπωσδήποτε» σημειώστε τον εκπληκτικό καβουρμά από τη Ροδόπη, την Πιπεροσαλάτα Άιβαρ, σέρβικη παραδοσιακή σαλάτα με κόκκινη πιπεριά και μελιτζάνα, το μανούρι στη σχάρα με σουσάμι και μαρμελάδα ελιάς, και τις απίθανες, φρέσκες και κομμένες στο χέρι τηγανιτές πατάτες. Οι τιμές, μαζί με το κρασί, κυμαίνονται στα 20-25€ το άτομο.



Μερικά από τα καλύτερα burger της πόλης στο Hops Beer & Burgers (Δράκου 10, τηλ.: 211 0136500). Δοκιμάστε οπωσδήποτε το The Greek One με ψητή μελιτζάνα, ελιές και σπιτική σάλτσα φέτας, το the Maniatiko, με σύγκλινο Αρεόπολης, γραβιέρα και καπνιστή μελιτζάνα, το The Stinking Rose με μαγιονέζα σκόρδου, αβοκάντο, καπνιστό μπέικον και σκορδάτες τηγανιτές πατάτες και το Mango Chili Chicken, με σάλτσα μάνγκο και spicy mayo. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 7,40-10€.



Νόστιμα και οικονομικά μεζεδάκια στο Συγγρουόμενο (Φαλήρου 57, τηλ: 210 9227270) το οποίο ακολουθεί την πολύ επιτυχημένη τελευταία συνταγή της κολλεκτίβας, είναι δηλαδή ένα συνεργατικό στέκι το οποίο λειτουργεί μια παρέα φίλων, με προϊόντα από μικρούς παραγωγούς και πρώτες ύλες απ’ όλη την Ελλάδα: τσίπουρα, γλυκίσματα και λουκάνικα από το Πήλιο, βιολογικά κρασιά από τον Βόλο και την Ορεινή Κορινθία, τυριά από τη Μυτιλήνη και ρακή από την Κρήτη. Οι τιμές είναι εξαιρετικές: από 2€ οι μπύρες, στα 3€-4€ οι περισσότεροι μεζέδες, στα 5,50€ τα ποτά. Δείτε τον αναλυτικό τιμοκατάλογο εδώ



Τέλεια κρητική-και-όχι-μόνο κουζίνα στη Μικρή Βενετία (Γ. Ολυμπίου 15, τηλ.: 213 0259158). Κρητικά καλιτσούνια, πατατούλες φουρνιστές με λευκό κρασί, ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι, ξανθιώτικος καβουρμάς και ωραιότατο απάκι γιουβετσάδα σε σάλτσα γλυκού κρασιού και λιαστής ντομάτας είναι μερικές από τις αγαπημένες μας γεύσεις. Οι τιμές είναι λογικότατες, στα 15€ το άτομο με ωραίο, δικό τους κρασί.

Πιες κάτι, μέρες που ‘ναι



Μερικά από τα καλύτερα κοκτέιλ της πόλης τα έχουμε δοκιμάσει στο Μπελ Ρέυ (Φαλήρου 88, τηλ.: 213 0326450). Συμφωνήστε μαζί μας, παραγγέλνοντας το Frida Goes West, με τεκίλα, φρέσκο χυμό grapefruit, σπιτικό σιρόπι chili και lime, το Carribean Julep, με ρούμι, σιρόπι βανίλιας, δυόσμο, bitters και τριμμένη καρύδα, ή το Rabbit Hole με μαστίχα αρωματισμένη με φασκόμηλο, φρέσκο χυμό καρότου, λικέρ μαρασκίνο και lime. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 8€, ενώ αν πεινάσετε συνοδεύονται ιδανικά από λαχταριστά burritos, Croque Madame, δροσερές σαλάτες και πρωτότυπα σάντουιτς.



Εξαιρετικές κοκτεϊλ-ο-δημιουργίες σερβίρει και το Kinono (Φαλήρου 48, τηλ.: 211 4086826). Το KINONÓ 001, ας πούμε, έχει τζιν, ανανά, χυμό λεμονιού, μαύρο κάρδαμο και bitter, και το KINONÓ 002, τζιν, μαστίχα, σιρόπι μελιού, αγγούρι, μέντα και κόκκινο πιπέρι. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 8€, και οι νοστιμιές που τα συνοδεύουν ιδανικά περιλαμβάνουν brioches και σαντουϊτσάκια με χειροποίητα chutneys.



Ο Μπαμπάς (Φαλήρου 53, τηλ. 215 5505565) μας προσέχει, εμάς και την τσέπη μας, με τα φθηνότερα ίσως ποτά στην γειτονιά (στα 5€) τα οποία συνοδεύει με ωραιότατα τσιμπολογήματα, σε επίσης καλές τιμές, για να μην μας πειράξει το ξεροσφύρι. Ανοίγει επίσης από νωρίς για καφεδάκι.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v