Μικρά μυστικά στα Πετράλωνα

Νομίζατε ότι ξέρετε τα πάντα για τα Πετράλωνα; Αφήστε μας να σας (ξανα)ξεναγήσουμε στα μυστικά μιας από τις πιο όμορφες γειτονιές της Αθήνας.
Μικρά μυστικά στα Πετράλωνα
της Ηρώς Κουνάδη

Η δημοφιλέστερη απάντηση στην ερώτηση «ποια είναι η αγαπημένη σου γειτονιά;» κρύβει μικρά και μεγαλύτερα μυστικά που αξίζει να ανακαλύψετε εκεί που βολτάρετε στα υπέροχα στενάκια της, ανάμεσα σε νοσταλγικές μονοκατοικίες και κουκλίστικες αυλές.

Το Καφενείο της Πλατείας Μερκούρη (Αρκάδων 5, τηλ.: 210 3476237) είναι από τα μέρη εκείνα που δεν τα πιάνει το μάτι σου, αλλά φτιάχνει ένα κοκκινιστό μοσχαράκι σκέτο γλύκισμα. Συνοδεύεται τέλεια με μελιτζάνα ψημένη με φέτα στο φούρνο, και ο λογαριασμός –μαζί με γλυκόπιοτο κρασί– δεν ξεπερνά τα 10€ το άτομο.



Το Θείο Τραγί, εκτός από πεντανόστιμα πιάτα δημιουργικής κουζίνας που αλλάζουν ανάλογα με την εποχή και τα φρέσκα υλικά, σερβίρει και ένα εξαιρετικό κοκτέιλ, το Bonnie the Bimbo, με ρούμι, passion fruit και βανίλια.

Στο 166 της Καλλιρόης, η Παξιμαδοκλέφτρα (τηλ.: 210 3463668) σερβίρει τέλεια πίτα Σφακιανή, με ανθότυρο και μέλι, φουκάκι (δηλαδή μπούτι χοιρινό στο πήλινο με ρίγανη και φέτα), και σούπερ ζουμερά κρεατικά ψημένα στα κάρβουνα –στις αδυναμίες μας, το τραγανό κότσι με sauce μουστάρδας και το κοτόπουλο με μπούκοβο και μέλι. Συνοδεύουμε με ασυναγώνιστη ρακή, τσίπουρο ή βιολογικό κρασί, και πληρώνουμε περί τα 15-17€ το άτομο.



Απίθανα κοκορέτσια, κοντοσούβλια, φρυγαδέλια, σεφταλιές, και άλλα τέτοια δυσεύρετα στην Αθήνα φτιάχνουν με μεράκι εδώ και 35 χρόνια στο Κρητικό Στέκι (Κοίλης 20, τηλ.: 6973989748) που είναι ο παράδεισος των απανταχού κρεατοφάγων. Λογαριασμός στο τέλος, στα 17-20€ το άτομο, με την απαραίτητη κρητική ρακή.

Κοκτέιλ με βάση το τσίπουρο, και άλλα ελληνικά αποστάγματα φτιάχνουν με μεγάλη επιτυχία (και τιμές που κυμαίνονται στα 7€) στο Επί της Δεξαμενής (Ιολάου 29 & Δεξαμενής 1, τηλ.: 210 3466772). Αγαπημένη λεπτομέρεια, απευθείας βγαλμένη από τα παιδικά μας χρόνια, η κολώνια Μυρτώ λεμόνι στην τουαλέτα.



Η Σαντορίνη έχει βρει την δική της γωνιά στα Πετράλωνα, στον πολυαγαπημένο μας Σαντορινιό (Δωριέων 8, τηλ: 210 3451629) που έχει για τα καλοκαίρια μια εντελώς κυκλαδίτικη αυλίτσα και για τους χειμώνες έναν εξίσου συμπαθητικό εσωτερικό χώρο. Προφανώς φτιάχνει και τους καλύτερους ντοματοκεφτέδες της Αθήνας, δεν χρειάζεται να λέμε τα αυτονόητα. Λογαριασμός στο τέλος, στα 12-15€ το άτομο, με ωραίο κρασί.



Όσο για την Κρήτη, εκπροσωπείται κι αυτή επάξια, από τον πιο απολαυστικό ιδιοκτήτη ταβέρνας στην Αθήνα, τον Διοματάρη (Δημοφώντος 80, τηλ.: 210 3455505). Εδώ δοκιμάζουμε συ-γκλο-νι-στι-κό γαμοπίλαφο, απάκι, χανιώτικο μπουρέκι με πατάτες και κολοκύθια (χωρίς φύλλο), πατάτες με στάκα και άλλα κρητικά και υπέροχα, συνοδεία φανταστικού Μαρουβά και –φυσικά– ρακής που έρχεται απευθείας από την Κρήτη. Στο τέλος ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-17€ το άτομο. Έχει συχνά πυκνά και ζωντανή μουσική.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v