Τα αθηναϊκά café… έχουν ευαισθησίες

Πέντε café διδάσκουν ευαισθητοποίηση στους Αθηναίους και μας σερβίρουν μαθήματα ζωής, αλληλεγγύης, κοινωνικής και οικολογικής συνείδησης μαζί με τον καφέ μας.
Τα αθηναϊκά café… έχουν ευαισθησίες
του Γιώργου Κόκουβα

Καφέ που δίνουν δουλειά σε άτομα με μαθησιακές δυσκολίες. Καφενεία που στηρίζουν μικρούς παραγωγούς και κολεκτίβες που μας καλούν να κεράσουμε καφέ σε ανθρώπους με οικονομικές δυσκολίες. Αγαπημένα στέκια που περιποιούνται τα κατοικίδιά μας αλλά και τα αδέσποτα της γειτονιάς και all day μπαράκια με ποδηλατική συνείδηση και οικολογικές ανησυχίες. Ιδού πέντε από τα πιο… ευαίσθητα café της Αθήνας.

Myrtillo
Τριφυλίας και Λάμψα, Αμπελόκηποι, τηλ: 2110123176

Το πρώτο café στην χώρα στο οποίο εργάζονται αποκλειστικά άτομα από ευάλωτες και αποκλεισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως νέοι με μέτριες μαθησιακές δυσκολίες, είναι στην πραγματικότητα ένας φιλόξενος πολυχώρος που στεγάζεται στο παλιό βιομηχανικό κτίριο του πρώην πάρκου ΚΑΠΑΨ και νυν Πάρκου για το Παιδί και τον Πολιτισμό. Εδώ θα απολαύσετε φθηνό καφεδάκι, ωραία ροφήματα, σπιτικά γλυκίσματα και μεζεδάκια, ενώ δεν αποκλείεται να πετύχετε κάποιο live, κάποια παρουσίαση βιβλίου ή ένα σεμινάριο με στόχο την κοινωνικοποίηση των ευαίσθητων ομάδων.

Πικάπ
Δημοφώντος 10, Θησείο

Σε έναν ήσυχο δρόμο του «off» Θησείου, το Πικάπ μας εκπλήσσει ευχάριστα, όχι μόνο με τις καλές τιμές του (τα ποτά στα 5€ και οι καφέδες περί τα 2,50€) και τις ακόμη καλύτερες εναλλακτικές μουσικές του, αλλά και με την φιλοζωική φιλοσοφία του. Εδώ, οι τετράποδοι φίλοι σας, αλλά και οι αδέσποτοι «περαστικοί» αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο με τους πελάτες: Σαν παλιά φιλαράκια που αξίζουν κάθε περιποίηση – γι’ αυτό και θα το λατρέψετε αν ψάχνετε ένα pet friendly μέρος για να βγαίνετε μαζί με το σκύλο σας.

Παγκάκι
Γ. Ολυμπίου 17, Κουκάκι, τηλ: 2130009927

Πρότυπο οργάνωσης κολεκτίβας, το Παγκάκι αποτελεί μία συλλογική προσπάθεια που δεν έχει αφεντικά: Ιδιοκτήτες του είναι αυτοί που το δουλεύουν, ενώ τα έσοδα χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση συλλογικών εγχειρημάτων ανάλογης λογικής. Τα προϊόντα είναι από μικρούς παραγωγούς, ο καφές «ζαπατίστικος», η ζάχαρη από το «Κίνημα των Χωρίς Γη», οι μουσικές που παίζονται είναι από ανεξάρτητες παραγωγές και Creative Commons για να μην καταπατώνται πνευματικά δικαιώματα, ενώ οι τιμές είναι εξαιρετικές: Ο φρέντο εσπρέσο έχει μόλις 2€, οι μπύρες ξεκινούν από τα 2,5€, το κρασί από 1,50€ και τα μεζεδάκια κυμαίνονται στα 2-4€.

Flamme Rouge
Τριπτολέμου 26, Γκάζι, τηλ: 2103473903

Ένα από τα πιο «ποδηλατοφίλ» καφέ της Αθήνας, πέρα από την ανάλογη διακόσμηση (όλα τα έπιπλα και τα διακοσμητικά είναι φτιαγμένα από κομμάτια ποδηλάτων), τιμά το πετάλι με πολλούς ακόμη τρόπους. Προωθεί την ποδηλατική συνείδηση με μπαζάρ, παρουσιάσεις και οργανωμένες ποδηλατοβόλτες, ενώ σερβίρει και υγιεινά σνακ, για να κρατά σε φόρμα και τη γραμμή μας, εκτός από την οικολογική μας συνείδηση.

Συνεργατικό καφενείο 6 
Τριών Ιεραρχών 21, Θησείο, τηλ: 21 0345 1813

Εκτός από την φιλοσοφία της κολεκτίβας την οποία πρεσβεύει η «Συντροφιά του Θησείου», το όμορφο café που έστησε στα «σύνορα» Θησείου και Πετραλώνων δείχνει το ευαισθητοποιημένο του πρόσωπο και με έναν επιπλέον τρόπο: Συμμετέχει στη δράση «Καφές που περιμένει» του περιοδικού Σχεδία, η οποία μας καλεί να πληρώσουμε το αντίτιμο ενός καφέ, τον οποίο θα περάσει κάποια στιγμή να πάρει κάποιος άστεγος ή άπορος που δεν έχει την πολυτέλεια να τον πληρώσει. Το τελευταίο διάστημα δε, το «6» συμμετέχει και σε δράση ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, ενώ με πρωτοβουλία του πρόσφατα συνέλεξε γραφική ύλη που στάλθηκε σε παιδιά της Αφρικής μέσω της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Συμβολή».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v