Μια ημέρα στο Μετς

Οι κορυφαίες βόλτες, τα σοκάκια με τα νεοκλασικά, τα παλιά καφενεία και τα μοντέρνα μπαράκια στις top στάσεις μίας από τις ομορφότερες γειτονιές της Αθήνας.
Μια ημέρα στο Μετς
του Γιώργου Κόκουβα

Κάποτε λεγόταν Παντρεμενάδικα και στην κορυφή του λόφου της έστεκαν μύλοι. Ύστερα ήρθαν οι… Βαυαροί που έφεραν την μπύρα για πρώτη φορά στην Ελλάδα και η οικογένεια Φιξ έστησε σε αυτή τη γειτονιά μια μπυραρία, το «Μετς». Και μπορεί αυτή η μπυραρία να έκλεισε, αλλά η γειτονιά της άνθισε και κράτησε μάλιστα και το όνομά της.

Η συνοικία του Μετς όμως δεν κράτησε μόνο το όνομα εκείνης της ιστορικής μπυραρίας. Διατήρησε και τις πανέμορφες επαύλεις στα βόρεια του λόφου του Λογγίνου. Τα χρωματιστά νεοκλασικά που ορθώνονται σε πεζοδρόμους πνιγμένους στις νεραντζιές. Τα καφενεδάκια με ιστορία πολλών δεκαετιών, στα οποία έρχονται να προστεθούν νέα μπαράκια και στέκια, που όμως δεν αλλάζουν την προσωπικότητα αυτής της γειτονιάς, το κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι ακριβώς αυτό: Παραμένει γειτονιά. Όμορφη, ανθρώπινη, χαλαρή και με αρκετές αφορμές για περιπάτους αλλά και νυχτοπερπατήματα στις SOS στάσεις που συγκεντρώσαμε παρακάτω.

Περιήγηση στον λόφο

Το άλσος του Λογγίνου, στα «πόδια» του οποίου απλώνονται τα δρομάκια του Μετς είναι η νότια συνέχεια του Αρδηττού. Από σχεδόν κάθε σοκάκι του Μετς ξεκινούν πέτρινα σκαλάκια που οδηγούν στα χωμάτινα μονοπάτια του λόφου. Εδώ θα έρθετε με το άλλο σας μισό για ρομαντζάδα, με το κατοικίδιό σας για βόλτα ή με τα παιδιά για παιχνίδι στην παιδική χαρά. Και, αν δεν είστε επιρρεπείς στις προλήψεις ή το… ψυχοπλάκωμα, θα συνεχίσετε με μια περιήγηση στο Α’ Νεκροταφείο, το παλαιότερο της Αθήνας που στην ουσία αποτελεί την μεγαλύτερη υπαίθρια γλυπτοθήκη της πόλης, με αριστουργήματα των Φιλιππότη, Μπονάνου, Γεωργαντή, Ξενάκη, Τόμπρου και φυσικά του Γιαννούλη Χαλεπά με την περίφημη «Κοιμωμένη» του.

Για καφεδάκι στο Οντεόν
Μάρκου Μουσούρου 19, τηλ.: 210 9223414

Το πιο παλιό café της συνοικίας διαθέτει μεγάλη τζαμαρία, μαρμάρινα τραπεζάκια, νοσταλγική διακόσμηση και τζαζ ψυχή, που μεταφράζεται σε υπέροχες μουσικές – ορισμένες φορές και ζωντανά. Ποιος θα έλεγε όχι σε καφεδάκι ή ένα ποτήρι κρασί υπό τους ήχους του κοντραμπάσου δίπλα του;

Για μαγειρευτό φαγάκι στο Ολύμπιον 
Αναπαύσεως 9, τηλ: 2109244388
Άλλο ένα ιστορικό καφενείο διδάσκει… sui generis γοητεία, αποτελώντας υβρίδιο παραδοσιακού καφενέ και μαγειρείου. Στα τραπεζάκια του αράζουμε και δοκιμάζουμε τα φρεσκομαγειρεμένα φαγητά που καταφθάνουν σε γιγάντιες και ιδιαίτερα γενναιόδωρες μερίδες: Εκπληκτικά τα κεφτεδάκια, τα λαζάνια, το ρολό κοτόπουλο με μελωμένες πατατούλες φούρνου και τα γεμιστά του. Υπολογίστε περί τα 10€ το άτομο για φαγητό και κρασί.

Για burgers στο Colibri
Αναπαύσεως 9, τηλ: 2109214277

Ακριβώς δίπλα από το Ολύμπιον, το Colibri άνοιξε την μικρότερη από τις τρεις… φωλιές του στην Αθήνα, αλλά ταυτόχρονα και την πιο cozy. Στα λίγα τραπεζάκια που απλώνει στο φαρδύ πεζοδρόμιο, δοκιμάζουμε ίσως τα καλύτερα burgers της πόλης – αγαπημένα μας το Yoggie B με γιαούρτι, μπέικον, BBQ σος και καραμελωμένα κρεμμύδια και το Bacon Egg με τσένταρ, μπέικον και αυγό. Εξαιρετικές είναι και οι πίτσες – αν αντέχετε, δοκιμάστε την Chilliens με μοτσαρέλα, μπέικον, ζαμπόν, κρεμμύδι, ντοματίνια, στραγγιστό γιαούρτι και τσίλι. Για ένα χορταστικό γεύμα με μπύρα υπολογίστε περί τα 12-15€ το άτομο.

Για ποτό στο Κάιν 
Αναπαύσεως 22 και Τιμολέοντος, τηλ: 21 0922 7616

Η πιο πρόσφατη άφιξη στην γειτονιά του Μετς είναι αρτιστίκ, με vintage έπιπλα και διακοσμητικά, ατμοσφαιρικά φωτιστικά και έναν μικρό αλλά παρεΐστικο χώρο με μεγάλες τζαμαρίες. Πιάνουμε τραπεζάκια (όσο ο καιρός το επιτρέπει έξω, στο πεζοδρόμιο) και απολαμβάνουμε το ποτό μας υπό τους ήχους funk, rock και εναλλακτικών DJ sets τα βράδια. Θα βρείτε και ωραία κοκτέιλ που κυμαίνονται στα 8-9€.

Για live jazz στο Half Note
Τριβωνιανού 17, τηλ: 2109213310

Μία από τα λίγες αθηναϊκές live jazz σκηνές που επιβίωσαν στην Αθήνα και συνεχίζουν να φέρνουν μεγάλα ονόματα του εξωτερικού για να μας παρασύρουν με τους αυτοσχεδιασμούς και τις μελωδίες τους βρίσκεται στον όμορφο δρόμο της Τριβωνιανού. Αυτό το φθινόπωρο μάλιστα θα φιλοξενήσει ονόματα όπως Mississippi Heat, Craig Handy, Electric Swing Circus, Oregon, Sharrie Williams, Julia Gorin, Jonathan Baez κ.α. – δείτε το φετινό πρόγραμμα εδώ

Για κοκτέιλ με θέα στο Skyfall
Μάρκου Μουσούρου 1, τηλ: 2109210098

Βρίσκεται στα όρια της συνοικίας, στα πόδια του λόφου του Αρδηττού, μια ανάσα από το Καλλιμάρμαρο και τους Στύλους του Ολυμπίου Διός: Το Skyfall Cocktail bar διαθέτει χώρο μπαρ, εστιατορίου και μία υπέροχη βεράντα με θέα στην Ακρόπολη. Τα signature cocktails στοιχίζουν 10€ - ξεχωρίζουμε τα The Boss με μαύρο ρούμι και κρητικά βότανα, το Georgina με τζιν, βασιλικό και αφρό λάιμ και τζίντζερ, και το Jack Sparrow με λευκό ρούμι, εμπλουτισμένο με βανίλια, φρέσκο ανανά, λάιμ και τζίντζερ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v