Τα δωρεάν του Οκτωβρίου: 10 καλά νέα

Ταινίες, θέατρα, συναυλίες, ποδηλατοβόλτες, πικνίκ στο ομορφότερο πάρκο της Αθήνας και άλλα ωραία και δωρεάν φέρνει ο μήνας που μόλις ξεκίνησε.
Τα δωρεάν του Οκτωβρίου: 10 καλά νέα
της Ηρώς Κουνάδη

Το Ίδρυμα Νιάρχου μας καλεί για ποδηλατοβόλτες και πικνίκ στο πάρκο. Η Στέγη έχει ωραίες συναυλίες. Στην Καλλιθέα βλέπουμε μιούζικαλ, και στο Ίδρυμα Κακογιάννη τουρκικό κινηματογράφο. Το κέντρο της Αθήνας γίνεται Μικρό Παρίσι για τέταρτη φορά. Όλα τα ωραία που συμβαίνουν στην πόλη τον Οκτώβριο είναι δωρεάν.

Φεστιβάλ τουρκικού κινηματογράφου στο Ίδρυμα Κακογιάννη
Πέμπτη 13 έως Σάββατο 15 Οκτωβρίου



Επτά ταινίες έρχονται να μας ταξιδέψουν… λίγο ανατολικότερα από εδώ, στο μίνι φεστιβάλ Turkish Film Days, που διοργανώνει η Πρεσβεία της Τουρκίας και φιλοξενεί το Ίδρυμα Κακογιάννη. Το φεστιβάλ ξεκινά με την πρεμιέρα της ταινίας «Αδερφέ Μου», παρουσία του ιδιαίτερα δημοφιλούς ηθοποιού Burak Özçivit, που πρωταγωνιστεί στην ταινία, γνωστού στην Ελλάδα από την τηλεοπτική σειρά “Kara Sevda”. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών εδώ.

Νηπιαγωγείο στο χώρο τέχνης Μπαγκλαντές
Χαλκοκονδύλη 35, Αθήνα
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.15 (έως 16 Οκτωβρίου)
απαραίτητη τηλεφωνική κράτηση στο 6944686991

Το νέο έργο της ομάδας χορού Αμάλγαμα ερευνά και εμπνέεται από τη θεματική του «Ενήλικας-Παιδί», του ενήλικα που εμφανίζει ανήλικες συμπεριφορές. Σε ένα χώρο που πότε μοιάζει με τραπεζαρία-αίθουσα μνημόσυνου, πότε με αίθουσα διάσκεψης της συνόδου κορυφής, και πότε με νηπιαγωγείο, οι ενήλικες-παιδιά κινούνται και μιλούν άλλοτε ως μόνοι performers και άλλοτε σε διάδραση με το κοινό το οποίο, σε κάποιες σκηνές του έργου, συνευρίσκεται στον ίδιο χώρο δράσης με τους performers.

Αστέρι της Ερήμου στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας
Κρέμου 123 και Φιλάρετου, τηλ.: 210 9570001, 210 9584832
Κυριακή 9 Οκτωβρίου στις 20.00

Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Μάνιας Βλαχογιάννη και σε μουσική του Έλληνα συνθέτη Balsam7teen, το μιούζικαλ - μοντέρνα όπερα «Αστέρι της Ερήμου - Ναλιμάρ» αφηγείται μια συναρπαστική ιστορία αγάπης και τιμής ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία, πλημμυρισμένη από αρώματα της Ανατολής, μαγευτικές μελωδίες, ξεχωριστές φωνές και αέρινες χορογραφίες.

Έκθεση Χειροποίητων Δημιουργιών στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων
Ερμού 134-136 Θησείο
Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 (από τις 11:00 έως τις 23:00)

Ένα από τα ωραιότερα κτίρια της Αθήνας ανοίγει τις πόρτες του για να φιλοξενήσει 70 καλλιτέχνες και δημιουργούς χειροποίητων ειδών, σε μια έκθεση-γιορτή της χειροποίητης δημιουργίας. Ρούχα, κοσμήματα, αξεσουάρ, δωράκια, φυτικά καλλυντικά, είδη σπιτιού, σπιτικά λικέρ και μαρμελάδες είναι μερικά μόνο από τα πράγματα που θα γεμίσουν τους πάγκους της.

The Ship του Brian Eno στη Στέγη
Από τις 3 έως τις 23 Οκτωβρίου (από τις 12.00 ως τις 21.00) στον Εκθεσιακό Χώρο

Ο θεμελιωτής της ambient μουσικής μάς καλεί να βυθιστούμε σε μια τρισδιάστατη ηχητική εμπειρία στη νέα του μουσική εγκατάσταση. Με αφετηρία τη βύθιση του Τιτανικού, τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη διαρκή «τραμπάλα» του ανθρώπινου γένους ανάμεσα στην ύβρη και στην παράνοια, ο Μπράιαν Ίνο, από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της μουσικής του 20ού και του 21ου αιώνα, παρουσιάζει την ακουστική εγκατάσταση The Ship, συνδυάζοντας για πρώτη φορά σε έργο του τρεις από τις πιο σημαντικές πτυχές της πλούσιας καλλιτεχνικής παραγωγής του: την ambient μουσική, τις εγκαταστάσεις και την τραγουδοποιΐα.

Medea Electronique στη Στέγη
Παρασκευή 7 Οκτωβρίου στις 20.00 στη Μικρή Σκηνή

Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα υβριδικών μορφών τέχνης: Εγκαταστάσεις, χορό, sound art και μουσική, video και άλλες τέχνες της εικόνας, με θέμα τις διαπολιτισμικές συνεργασίες, τη μετανάστευση, τις μετακινήσεις πληθυσμών, τα σύνορα. Συμμετέχουν οι: Akiko Nakayama (Ιαπωνία), Rah (Ιράν), Gabriella Catalano (Ιταλία), Lucia Jeesun Lee (Κορέα), Nadav Heyman (Ισραήλ / ΗΠΑ), Rasmus Zschoch (Γερμανία), Hossam Dirar (Αίγυπτος), Victoria Guy (Αγγλία), Fawn Qiu (Κίνα / ΗΠΑ), Eduardo Band Ferreira (Βραζιλία).

Προβολή του Ντοκιμαντέρ «Ο τερματισμός» στην Τεχνόπολη
Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016 στις 19.30
Απαραίτητη η κράτηση στο 213 0109300 (10:00- 17:00)

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το ντοκιμαντέρ «Ο Τερματισμός» (“Finishline”), σε σκηνοθεσία Ελιάνας Αμπραβανέλ, στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί προβολή σε συνεργασία με τo MDA Ελλάς, Σωματείο για τη φροντίδα των ατόμων με νευρομυικές παθήσεις, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού απέναντι σε «σπάνια» παιδιά και νέους. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η παρουσίαση της ομάδας Finish Line που θα συνοδεύσει τα δύο Μέλη του MDA Ελλάς, την παραολυμπιακή αθλήτρια κολύμβησης Αλεξάνδρα Σταματοπούλου και τον Ανδρέα Χότζα, στην κλασική Μαραθώνια διαδρομή των 42χλμ με ειδικά τροποποιημένα αμαξίδια.

Έκθεση φωτογραφίας και live blues στο Νέο Ψυχικό
Σπυροπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Αγίας Σοφίας 1 και Ολυμπιονικών, Νέο Ψυχικό
Σάββατο 08 Οκτωβρίου στις 19:00

Η Λέσχη Φωτογραφίας Κωνσταντινουπολιτών εγκαινιάζει την έκθεσή της “Fragments of our Era”, η οποία πραγματεύεται τη σχέση ζωής και τέχνης, με ένα live των "Hrach Altunyan Acoustic Sessions" (Hrach Altunyan – κιθάρα, Γιώργος Ζαρκαδούλας – drums).

Οκτώβριος στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος



Όλες οι δωρεάν εκδηλώσεις στο υπέροχο ΚΠΙΣΝ, για τις οποίες σας τα έχουμε πει και ξαναπεί, συνεχίζονται και τον Οκτώβριο: Ξεναγήσεις, μαθήματα ιστιοπλοΐας για παιδιά και ενήλικες, γιόγκα στο πάρκο, προβολές ταινιών όχι πια κάτω από τα αστέρια, αλλά σε μια από τις αίθουσες της ολοκαίνουριας Εθνικής Βιβλιοθήκης, και συναυλίες με τους Σαβίνα Γιαννάτου, Takis Barberis Group, Baby Trio και Happy Dog Project, μεταξύ άλλων. Επίσης, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί το πρώτο οργανωμένο πικ νικ στο ξέφωτο του πάρκου –στο οποίο θα καταλήξει η ποδηλατοβόλτα που διοργανώνει η MBike, ξεκινώντας στις 16.00 από την Γέφυρα του Πουλόπουλου στο Θησείο. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων εδώ. Σημειώστε ότι το θερινό ωράριο του ΚΠΙΣΝ, 6.00 το πρωί με Μεσάνυχτα, θα ισχύει μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου –τον χειμώνα το πάρκο θα είναι επισκέψιμο μόνο μέχρι τις 20.00.

Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών
Από τις 6 έως τις 16 Οκτωβρίου

Μουσική, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, street art, θέατρο και βαριετέ, δράσεις και παραστατικές τέχνες δρόμου, διαλέξεις, “tables rondes” και “rendez vous sociaux”, εκπαιδευτικά προγράμματα, petanque και άλλα παιχνίδια, φιλοξενεί το 4ο Μικρό Παρίσι των Αθηνών, το πολυ-φεστιβάλ που συνδιοργανώνουν για φέτος το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, ΟΠΑΝΔΑ του Δήμου Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής, με την υποστήριξη της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου, κάτω από την πλατεία Ομονοίας, γύρω από την πλατεία Βάθης και την πλατεία Καραϊσκάκη, μέχρι τον σταθμό Λαρίσης, όπου οι περισσότεροι δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα και όπου εδώ και χρόνια, συναντώνται ο αθηναϊκός αστικός πολιτισμός, η ελληνική λαϊκή παράδοση, οι κουλτούρες των μεταναστών, ταξιδιωτών και επισκεπτών. Συνολικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει 50 συναυλίες σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, 11 θεατρικές παραστάσεις, 4 γκαλερί με ομαδικές εκθέσεις εικαστικών δημιουργών, 2 εκθέσεις φωτογραφίας, παραστάσεις τσίρκο, χοροθέατρο και θέατρο δρόμου, ανοιχτά πάρτυ, και πολλά ακόμα ωραία. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Σινεμά… στο σπίτι

Για όλες εκείνες τις ημέρες που δεν θέλετε να βγείτε, τα κανάλια Novacinema εγγυώνται κινηματογραφικές προβολές κατ’ οίκον. Εσείς βάζετε απλά την παρέα, παραγγέλνετε πίτσα και πατάτε το play. Όσο για το τι θα δείτε; Σπουδαίες τηλεοπτικές πρεμιέρες των ταινιών που χάσατε φέτος στο σινεμά: Οσκαρικός Λεονάρντο Ντι Κάπριο στην Επιστροφή, απολαυστικός Τομ Χάρντι στο Legend (Δίδυμοι Θρύλοι) και υπέροχος Αστακός του Γιώργου Λάνθιμου, είναι όλα τους στο τηλεοπτικό μενού. Μάλιστα, χάρη στην υπηρεσία Nova On Demand, βλέπετε όποια ταινία θέλετε, ό,τι ώρα θέλετε, χωρίς καμία έξτρα χρέωση. Καλές προβολές!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v