Η Δεξαμενή των Πετραλώνων και τα υπέροχα στέκια της

Μια ήσυχη γειτονιά στα πόδια ενός καταπράσινου λοφίσκου μας κακομαθαίνει με κρητικές ρακές και πεντανόστιμα μεζεδάκια σε αυλές και ταρατσούλες.
Η Δεξαμενή των Πετραλώνων και τα υπέροχα στέκια της
της Ηρώς Κουνάδη

Την Δεξαμενή στο Κολωνάκι την ξέρετε. Ώρα να γνωρίσετε κι άλλη μία: Την «κάτω» γειτονιά των Άνω Πετραλώνων, το λοφάκι ανάμεσα στην Καλλιρόης και την Ιολάου, ή ανάμεσα στα Πετράλωνα και την Καλλιθέα, αν προτιμάτε.

Γύρω από τον λόφο της Δεξαμενής απλώνεται μια από τις πιο ρετρό γειτονιές της Αθήνας, με τα δικά της παρεΐστικα στέκια. Τα δρομάκια της είναι ό,τι πρέπει για εκείνες τις λίγο μελαγχολικές – λίγο παρηγορητικές απογευματινές βόλτες που πρωτοκάνεις στην Αθήνα άμα τη επιστροφεί από τις διακοπές, για να καταλήξεις εκεί γύρω στα Μεσάνυχτα ότι τελικά «εντάξει μωρέ, δεν είναι και τόσο άσχημα εδώ». Και τα στέκια γύρω τους έχουν τόση ρακή, τόσα κοκτέιλ, τόσο καλό φαγητό και τόση ωραία ατμόσφαιρα, όση χρειάζεσαι για να καταλήξεις σε αυτήν την ετυμηγορία.

Επί της Δεξαμενής

Ιολάου 29 & Δεξαμενής 1, τηλ.: 210 3466772



Το μπαράκι που στην ουσία μας σύστησε αυτή την υπέροχη γειτονιά άνοιξε τις πόρτες του, και την πανέμορφη αυλίτσα του, πριν από δύο καλοκαίρια. Απέκτησε γρήγορα φανατικό κοινό που ορκίζεται στην χαλαρή του ατμόσφαιρα και στα καλοφτιαγμένα του κοκτέιλ. Μια δοκιμή (και δυο και τρεις) αξίζουν, μεταξύ άλλων, τα Woman’s Perfume, με λεβάντα, λεμόνι, μαστίχα, μαρμελάδα πορτοκάλι, ζάχαρη και tonic και το In Love, με Amaretto, Porto, αγαύη, κανέλλα και λεμόνι. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και σε εκείνα που έχουν ως βάση ελληνικά αποστάγματα, όπως το τσιπουράτο Παν.Τσιμπ. που εγγυόμαστε ότι θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπατε το τσίπουρο ως τώρα, είτε τυγχάνετε λάτρεις είτε όχι. Οι τιμές του κυμαίνονται στα 7€ ενώ το απλό ποτό κοστίζει 5€. Σημειώστε ότι θα το βρείτε ανοιχτό από νωρίς για καφεδάκι.

Παξιμαδοκλέφτρα

Καλλιρόης 166, τηλ.: 210 3463668



Απλώνει τα τραπεζάκια του ακριβώς δίπλα στο πάρκο, εκεί που ξεκινά να ανηφορίζει ο λόφος της Δεξαμενής, και σερβίρει απίθανα μεζεδάκια –από τα καλύτερα της γειτονιάς του, κι αυτό δεν είναι καθόλου λίγο σε μια γειτονιά με περισσότερα μεζεδοπωλεία απ’ ό,τι περίπτερα. Εδώ θα δοκιμάσετε τέλεια πίτα Σφακιανή, με ανθότυρο και μέλι, τυλιχτά ρολάκια με λαχανικά και καπνιστό απάκι, φουκάκι (δηλαδή μπούτι χοιρινό στο πήλινο με ρίγανη και φέτα), δροσερή σαλάτα με πεπόνι και προσούτο, και σούπερ ζουμερά κρεατικά ψημένα στα κάρβουνα –στις αδυναμίες μας, το τραγανό κότσι με sauce μουστάρδας και το κοτόπουλο με μπούκοβο και μέλι. Θα τα συνοδεύσετε όλα με εξαιρετική ρακή, τσίπουρο ή βιολογικό κρασί, και θα υπολογίσετε περί τα 15-17€ το άτομο για τον λογαριασμό στο τέλος.

Ραδιουργίες

Κοίλης 33, τηλ.: 211 0121426



Η γλυκύτατη ταράτσα τους αγναντεύει το λοφάκι της Δεξαμενής, αλλά αυτός δεν είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο οι Ραδιουργίες έχουν φανατικό κοινό. Το… βάρος αυτό πέφτει στα καταπληκτικά τους μεζεδάκια: Τα παστουρμαδοπιτάκια, οι πατατούλες με τσένταρ που έρχονται σερβιρισμένες σε κατσαρολάκι, το λουκάνικο που τυλίγεται με μπέικον και γεμίζεται με τυρί, τα συκωτάκια με μπαλσάμικο και πετιμέζι, είναι όλα τους ένα κι ένα. Αυτό, σε συνδυασμό με τις πολύ καλές τιμές που κυμαίνονται στο φάσμα των 12-15€ το άτομο (αλκοόλ περιλαμβανομένου, εννοείται) σημαίνει πως είναι καλή ιδέα να κάνετε κράτηση αν σκοπεύετε να το επισκεφθείτε σε ώρα αιχμής, καθότι σχεδόν καθημερινά επικρατεί το αδιαχώρητο.

Το Κρητικό Στέκι

Κοίλης 20, τηλ.: 6973989748



Στις (γευστικές) επάλξεις από τότε που τα Πετράλωνα δεν ήταν τα Πετράλωνα, τουλάχιστον όχι όπως τα ξέρουμε σήμερα, το Κρητικό Στέκι μετρά 35 συναπτά έτη. Είναι ένα απλό και τίμιο ταβερνάκι βγαλμένο από τα παλιά, που στρώνει τα τραπέζια του με καρό τραπεζομάντηλα, και τα απλώνει στο πεζοδρόμιο έξω από τους γαλάζιους του τοίχους. Σερβίρει λίγα και καλά ορεκτικά –πικάντικο σαγανάκι με τυροκαυτερή, σπιτίσιο τζατζίκι, χόρτα και πίτα σφακιανή– για να μας προετοιμάσει για το φεστιβάλ κρεατοφαγίας που θα ακολουθήσει, και το οποίο είναι και το δυνατό του σημείο. Λουκάνικο ξυδάτο, κοκορέτσι, κοντοσούβλι, φρυγαδέλια, σεφταλιές, απάκι, μπιφτέκι κοτόπουλο, μπριζόλες, πανσετάκια και πάει λέγοντας είναι μερικά μόνο από αυτά που του έχουν χαρίσει την φήμη του απόλυτου κρεατοφαγικού στεκιού. Οι τιμές στο τέλος κυμαίνονται στα 17-20€ το άτομο, με την απαραίτητη κρητική ρακή.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v