Υπέροχες αυλές αθηναϊκών νεοκλασικών για ποτό

Επτά γοητευτικά νεοκλασικά της Αθήνας μας προσκαλούν για δροσερό καλοκαιρινό ποτό στις πανέμορφες αυλές τους.
Υπέροχες αυλές αθηναϊκών νεοκλασικών για ποτό
του Γιώργου Κόκουβα

Σε κήπους νεοκλασικών, σε roof gardens ιστορικών κτιρίων, στο πλακόστρωτο μπροστά από αλλοτινά «παλάτια» και στις κουκλίστικες αυλές γοητευτικών μονοκατοικιών του περασμένου αιώνα, απλώνονται τραπεζάκια που φιλοξενούν τις πιο δροσερές βραδιές του καλοκαιριού μας, παρέα με σούπερ κοκτέιλ κάτω από τα αστέρια.

Otto
Καλαμιώτου 18 και Ευαγγελιστρίας 33, τηλ: 6987454777

Η πιο φρέσκια άφιξη στην πιάτσα της Αγίας Ειρήνης βρίσκεται στην πιο καίρια γωνιά της οδού Καλαμιώτου, σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό του πεζοδρόμου που κάποτε αποτελούσε το «εξοχικό» του Βασιλιά Όθωνα – εξ ου και η ονομασία. Στα τραπεζάκια που απλώνει στο πλακόστρωτο, κάτω από τα δέντρα, δοκιμάζουμε πρωτότυπα κοκτέιλ εμπνευσμένα από τους αρχαιοελληνικούς μύθους, σε τιμές που ξεκινούν από 8€. Λειτουργεί από νωρίς για καφέ, αλλά και ως resto, με δημιουργική κουζίνα.

Κύριος Χου
Δημοφώντος & Υπερίωνος 1, Πετράλωνα, τηλ: 210 3423972

Η νοσταλγική μονοκατοικία των Πετραλώνων που μεταμορφώθηκε σε all day μπαράκι από τον Κύριο Χου, διαθέτει μία ακόμα πιο νοσταλγική αυλή. Τα βράδια καθόμαστε στις σιδερένιες καρεκλίτσες, απολαμβάνουμε ψαγμένες μουσικές, από ροκ και electronica ως soul και jazz, και πίνουμε καλοκαιρινά κοκτέιλ – αγαπημένο μας το Deep Purple με μαστίχα, κρασί και άγριο μύρτιλο. Τα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 7,50€ - σημειώστε ότι κάθε Σαββατοκύριακο από τις 11.00 ως τις 16.00 σερβίρεται ωραιότατο brunch.

Balthazar
Τσόχα 27 και Βουρνάζου, Αμπελόκηποι, τηλ: 2106441215

Από τα παλαιότερα μπαρ των Αμπελοκήπων, το Balthazar φιλοξενείται σε ένα ιστορικό νεοκλασικό της οδού Τσόχα, πίσω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, και διαθέτει μια αυλή γεμάτη γαρδένιες, φοινικές και μουριές, κάτω από τις οποίες, κάθε βράδυ από τις 21.00, δοκιμάζουμε εξαιρετικά signature cocktails, όπως το Shangai Buck με ρούμι Pampero, αγγούρι, τζίντζερ, λεμόνι και μπίτερς ροδακίνου ή το Dias de los muertos με Gordon’s gin, lime, κάρδαμο, chutney τριαντάφυλλου, ροδόνερο και μπίτερς λεβάντας. Τα ποτά κυμαίνονται στα 8€ και τα κοκτέιλ ξεκινούν από 10€.

The Clumsies
Πραξιτέλους 30, τηλ: 2103232682

Στην πιο αναπάντεχη γωνιά της Πραξιτέλους, ανάμεσα σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, βρίσκεται ένα νεοκλασικό της δεκαετίας του 1910. Το βραβευμένο από διεθνείς οδηγούς Clumsies, εκτός από τους ατμοσφαιρικούς εσωτερικούς του χώρους που χωρίζονται σε πολλά επίπεδα, διαθέτει και μια εντελώς καλοκαιρινή αυλή, στην οποία απολαμβάνουμε το νέο κοκτέιλ μενού, θεματικά χωρισμένο σε «παρελθόν», «παρόν» και «μέλλον» και διανθισμένο με ελληνικά στοιχεία. Δοκιμάστε το Shaker Boys με London dry gin, pecan cream, μηλίτη και μαγιά ή το Do Not Disturb the Bees με dry gin, μέλι, χαμομήλι και μαύρη τρούφα. Τα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 8-12€.

Mantzarou 3
Μαντζάρου 3, Κολωνάκι, τηλ: 2103388216

Αυτό το νεοκλασικό του 19ου αιώνα, όπου έζησε ο συνθέτης Νικόλαος Μάντζαρος, δεν διαθέτει απλώς μια ωραία αυλή: Κρύβει ένα χαριτωμένο minimal roof garden, στα ύψη ενός πανέμορφου κολωνακιώτικο πεζόδρομου, γεμάτο λεμονιές και λουλούδια. Εδώ σερβίρεται καφές από το απόγευμα, αλλά και ενδιαφέροντα βραδινά κοκτέιλ όπως το Mastik Dream με μαστίχα, ανθόνερο, λάιμ και γκρέιπφρουτ ή το Death by Flowers με Smirnoff, βιολέτα, λάιμ και τσέρι. Τα απλά ποτά στοιχίζουν 7,50€ και τα κοκτέιλ 9-9,50€.

Tar
Λεωφ. Ηρακλείου 34, Άνω Πατήσια, τηλ.: 210 2237717

Σε αυτή την πανέμορφη αυλή, με φόντο το νεοκλασικό του Μεσοπολέμου, το ρίχνουμε στις μπύρες, μιας και ο κατάλογος της κλασικής αυτής μπυραρίας μας δίνει ουκ ολίγες επιλογές: Βαρελίσιες από την Τσεχία, την Ιρλανδία, τη Γερμανία και την Ελλάδα, αλλά και πολλές ετικέτες εγχώριας ή παγκόσμιας ζυθοποιίας σε μπουκάλι. Συνοδεύουμε με ethnic τσιμπολογήματα, αμερικάνικα, γερμανικά και μεξικάνικα, και υπολογίζουμε περί τα 15€ το άτομο.

Κώνειο
Σωκράτους 23, Χαλάνδρι, τηλ.: 211 0120921

Ο Σωκράτης μπορεί να ήπιε κώνειο, αλλά εμείς στο Κώνειο της οδού Σωκράτους πίνουμε άλλα, πιο δροσιστικά ποτά: Στην πλακόστρωτη αυλή του χαλανδριώτικου νεοκλασικού, δοκιμάζουμε τη νέα cocktail list, που περιλαμβάνει «συνταγές» όπως το Princesa Negra με μαύρο ρούμι, πουρέ κερασιού, σιρόπι αμαρέτο-κακάο, λάιμ και τόνκα, το Hot Passion με τεκίλα, χυμό ανανά, λάιμ, σιρόπι μελιού και τσίλι ή το Caramel Obsession με βότκα ή ρούμι, λεμόνι, χυμό φράουλας, τζίντζερ, τρίμμα σπιτικής καραμέλας και σιρόπι βανίλιας. Τα κοκτέιλ ξεκινούν από τα 7€. Μας αρέσουν ιδιαίτερα οι μουσικές και τα DJ sets από βινύλια που κινούνται από την τζαζ και τη soul ως τα καλοκαιρινά beats.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v