Πάμε για μπύρες στην αυλή;

Από την Γλυφάδα ως την Αγία Παρασκευή, και από την Καισαριανή ως τα Άνω Πατήσια, αυτές είναι οι ωραιότερες μπυραρίες με αυλή στην Αθήνα.
Πάμε για μπύρες στην αυλή;
της Ηρώς Κουνάδη

Ποιος είπε πως τώρα που καλοκαιριάζει θα χρειαστεί να απαρνηθούμε τις αγαπημένες μας μπυραρίες, για χάρη πιο «ανοιχτών» στεκιών; Μερικοί από τους καλύτερους αθηναϊκούς ναούς της μπύρας βγάζουν τραπεζάκια έξω, σε καταπράσινες και σούπερ ατμοσφαιρικές αυλές και κήπους, και μας σερβίρουν… υπερβάλλοντα ζύθο κάτω από τα αστέρια.

B&A Bierhouse

Χριστόφορου Νέζερ 19, Γλυφάδα, τηλ. 211 2104059



Στον καταπράσινο κήπο της με το πέτρινο σιντριβάνι αράζουμε σε φερ φορζέ πολυθρόνες και απολαμβάνουμε δροσιστικές μπύρες σε μεγάλη ποικιλία. Στα βαρέλια ξεχωρίζουν οι γερμανικές Konig Ludwig, Jever και Warsteiner, αλλά και η λαοφιλής ολλανδική La Trappe. Συνοδεύουμε με νόστιμους μπυρομεζέδες όπως οι τσιγαριστές πατάτες με μπέικον και κρεμμύδι, η τηγανιά μανιταριών με δεντρολίβανο, σκόρδο, λεμόνι και φρέσκο θυμάρι και το παραδοσιακό βαυαρέζικο ξυνολάχανο, μαγειρεμένο με λευκό κρασί, μπέικον, ξυνόμηλο, και μπαχαρικά. Στο τέλος, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 10-15€ το άτομο, για μια-δυο μπύρες και τσιμπολόγημα.

Beerology

Ηρώων Πολυτεχνείου 4A, Ηλιούπολη, τηλ.: 211 1848866



Στην ατμοσφαιρικά φωτισμένη αυλίτσα με τις πρασιές και το ξύλο να κυριαρχούν στον χώρο –όπως και στο εσωτερικό– η αγαπημένη μπυραρία της Ηλιούπολης σερβίρει κοντά στις διακόσιες ετικέτες μπύρας, εκ των οποίων οι δέκα βαρελίσιες. Επιμένει… πολυεθνικά στα του φαγητού, με τις κλασικές ποικιλίες γερμανικών λουκάνικων να συνυπάρχουν με μεξικάνικα burritos, sticks μοτσαρέλας και πικάντικα μπουτάκια κοτόπουλου σε barbecue σως. Και κρατά τις τιμές σε λογικά επίπεδα, γύρω στα 10-15€ το άτομο για μπύρες μετά τσιμπολογήματος (η ποικιλία λουκάνικων για δύο άτομα κοστίζει 15€).

O’ canto

Αριστοτέλους 31, Άλιμος, τηλ.: 210 9831712



Αυθεντική ιρλανδέζικη pub που στεγάζεται σε μια πανέμορφη μονοκατοικία με αυλή πνιγμένη στο πράσινο, για έξτρα δροσιά εκεί στο Νότο. Άνοιξε τις πόρτες της για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2015 και θα γιορτάσει τα πρώτα της γενέθλια στις 24 Ιουνίου με ένα μεγάλο live-έκπληξη στον κήπο. Σερβίρει εξαιρετικό φαγητό (απίθανο burger με μπιφτέκι Black Angus, γιγάντιες ποικιλίες κρεατικών με country πατατούλες και πάει λέγοντας), λίγες και καλές βαρελίσιες μπύρες, και πολλές περισσότερες ετικέτες σε μπουκάλι, καθώς και ωραιότατη ποικιλία κρασιών για τους… αντιφρονούντες της παρέας. Στο τέλος, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15€ το άτομο, για φουλ έξτρα γεύμα με τις απαραίτητες μπύρες.

Silly Wizards

Πελοποννήσου 79, Αγία Παρασκευή, τηλ.: 210 6543908



Ένας όμορφος κήπος με ξύλινα τραπεζάκια στην Αγία Παρασκευή αναλαμβάνει να μας μυήσει στα μυστικά της βρετανικής και ευρωπαϊκής ζυθοποιίας, συνοδεία της αντίστοιχης κουζίνας. Η βαρελίσια Guiness βρίσκεται σε περίοπτη θέση, μαζί με άλλα πέντε βαρέλια –που περιλαμβάνουν τις αγαπημένες μας Hoegaarden και Weihenstephan– και πολλές ακόμα ετικέτες σε μπουκάλι. Το μενού είναι ένα mix’n’match από διάφορες εθνικές κουζίνες: περιλαμβάνει burger, quesadillas, σπιτικά nachos, γερμανικά σνίτσελ, κοτόπουλο με curry και fish and chips. Για τους… αντιφρονούντες, υπάρχουν και ωραιότατα κοκτέιλ με μπύρα ή χωρίς, τα οποία κινούνται στα 7,50-8€. Δικά μας αγαπημένα τα Spice of Life (με τεκίλα, jalapenos, lime, ζάχαρη, δυόσμο και αγγούρι) και Zulapi (με μαστίχα, lime, αγγούρι και Tabasco). Για πλήρες γεύμα με τις απαραίτητες μπύρες ή κοκτέιλ, θα υπολογίσετε περί τα 15-20€ το άτομο (αναλόγως πόσο πεινασμένοι και πόσο… διψασμένοι θα έρθετε).

Beer Garden Ritterburg

Εθν. Αντιστάσεως 214, Καισαριανή, τηλ.: 210 7222235



Άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες της το 1974 και μας σερβίρει από τότε μέχρι σήμερα πολλές διαφορετικές Lager, Weiss, Pils, Export και άλλα είδη συνοδεία παραδοσιακής γερμανικής κουζίνας. Μην χάσετε σε καμία περίπτωση τα σπιτικά ζυμαρικά spätzle, το εξαιρετικό λουκάνικο currywurst, και βέβαια το πολύ δυνατό schnitzel. Οι μερίδες είναι τεράστιες, και η λογική μία-μερίδα-ο-καθένας, γι’ αυτό παραγγείλτε με φειδώ. Αν το κάνετε αυτό, θα υπολογίσετε περί τα 15-17€ το άτομο, μαζί με την μπύρα φυσικά. Αν είστε μεγάλη παρέα και παραγγείλετε ολόκληρο τον κατάλογο «για τη μέση» και πολλές μπύρες θα υπολογίσετε περί τα 30€ το άτομο.

Tar

Λεωφ. Ηρακλείου 34, Άνω Πατήσια, τηλ.: 210 2237717



Μετρά την Ιστορία της σε δεκαετίες –πρωτολειτούργησε το 1988– στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό του Μεσοπολέμου και διαθέτει τον ομορφότερο πιθανότατα κήπο σε ακτίνα χιλιομέτρων. Τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία στις ελληνικές μπύρες, εκ των οποίων η ροδίτικη Magnus υπάρχει και σε βαρέλι, δίπλα σε ονόματα-γίγαντες όπως η τσέχικη Pilsner Urquell, η ιρλανδική Guiness και η γερμανική Paulaner. Ο κατάλογος των μπουκαλιών έχει μια ολόκληρη σελίδα αφιερωμένη στις ελληνικές μπύρες, αλλά και εκατοντάδες ετικέτες απ’ όλο τον κόσμο, όπως και ενδιαφέρουσες νοστιμιές για να τις συνοδεύσουμε. Στις τελευταίες περιλαμβάνονται λαχταριστά Beergers, με το Mexican Burger (με jalapenos και onion rings) να ξεχωρίζει. Δείτε αναλυτικά το μενού εδώ. Για ωραιότατο γεύμα μαζί με τις απαραίτητες μπύρες μπορείτε να υπολογίζετε περί τα 15€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v