Δωρεάν Απριλίου: Τα καλά νέα του μήνα

Οι καλύτερες δωρεάν εκδηλώσεις του Απριλίου περιλαμβάνουν μπόλικο κινηματογράφο, θέατρο, μουσική και ενδιαφέροντα events.
Δωρεάν Απριλίου: Τα καλά νέα του μήνα
Όχι δεν είναι πρωταπριλιά. Ο Απρίλης έχει μπόλικες δωρεάν εκδηλώσεις για κάθε γούστο. Θεατρικά δρώμενα, φεστιβάλ στους δρόμους της πόλης, άφθονο σινεμά, δράσεις για πιτσιρίκια και ενδιαφέρουσες συναυλίες. Επιλέξαμε για εσάς τις καλύτερες.

«Τόποι Μνήμης – Ανοιχτή Πρόβα» στο Εθνικό Θέατρο

Τα παιδιά-πρόσφυγες του Ελληνικού Εμφυλίου, οι προσωπικές αφηγήσεις, οι μαρτυρίες αποχωρισμού, εξορίας και οικογενειακής επανασύνδεσης, ζωντανεύουν στην ιδιαίτερη παράσταση work in progress της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου. Η παράσταση πραγματοποιείται το Σάββατο 2 Απριλίου στις 17.30 στο πλαίσιο του Θεματικού Φεστιβάλ που οργανώνει η Πειραματική Σκηνή για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, από την έναρξη του οποίου συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια.

Η Στέγη «ηλεκτρίζει» την πόλη

Το φεστιβάλ Borderline συνεχίζει για έκτη χρονιά την εξερευνητική πορεία του, καταγράφοντας όλες τις σύγχρονες τάσεις που επικρατούν στην πειραματική μουσική –ακουστική, αλλά κυρίως ηλεκτρονική– της σημερινής εποχής. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ που πραγματοποιείται εντός και εκτός της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, ξεχωρίζουμε μια άκρως ενδιαφέρουσα «παράσταση» με ελεύθερη είσοδο. Πρόκειται για το project “Wet Sounds” του Joel Cahen, ο οποίος μας καλεί να γίνουμε… υποβρύχιοι ακροατές βουτώντας στην πισίνα του ΟΑΚΑ. Η δράση πραγματοποιείται την Κυριακή 10 Απριλίου στις 11.00. 

Δωρεάν εκδηλώσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το πρόγραμμα «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, σε όλη την Ελλάδα με δωρεάν εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, σεμινάρια και παραστάσεις όπερας. Συγκεκριμένα από τις 2 έως και τις 8 Απριλίου, σε 87 Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες στην Ελλάδα τα παιδιά δημοτικού ανακαλύπτουν καινούργια βιβλία, παίζουν με την ποίηση και έρχονται σε επαφή με την τέχνη μέσα από τις σελίδες τους, ενώ παραστάσεις της «Όπερας της Βαλίτσας»  από την Εθνική Λυρική Σκηνή με το έργο «Παλιάτσοι» του Λεονκαβάλο ξεκινούν από τις 8 Απριλίου. Περισσότερες πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ.

Πρωινά Κυριακής στο Μουσείο Ορυκτολογίας

Τις Κυριακές 3, 10 και 17 Απριλίου από τις 10.00 μέχρι τις 14.00, το Μουσείο Ορυκτολογίας αναλαμβάνει να συστήσει μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, διαδραστικά παιχνίδια και ξεναγήσεις για όλη την οικογένεια, την ομορφιά των πολυτίμων λίθων, την ιδιαιτερότητα των μετεωριτών, τη μοναδικότητα των φθοριζόντων ορυκτών και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα και… ορυκτά. Με τα διαδραστικά παιχνίδια τα πιτσιρίκια θα συμμετάσχουν σε ένα πανηγύρι ανακαλύψεων και περιπέτειας, θα πειραματιστούν με τις ιδιότητες των κρυστάλλων, θα ανακαλύψουν την άγρια ομορφιά των ηφαιστείων και θα νιώσουν τον πυρετό του χρυσού όπως οι πρώτοι χρυσοθήρες, ψάχνοντας στην άμμο για να βρουν τους κρυστάλλους που θα πάρουν μαζί τους.

Ελληνικός Κινηματογράφος για τους σινεφίλ της Κηφισιάς (και όχι μόνο)

Νέα σειρά κινηματογραφικών προβολών, με θέμα τον Ελληνικό Κινηματογράφο σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ξεκινά το Κ.Ε.Μ.Μ.Ε. (Κέντρο Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας). Οι προβολές πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη μέχρι και 26 Απριλίου στις 19:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΕΜΜΕ στη Βίλα Κώστα, οδός Λουκή Ακρίτα 4, Νέα Ερυθραία. Το προσεχές πρόγραμμα περιλαμβάνει παραγωγές όπως το ‘’Όλα είναι Δρόμος’’ του Παντελή Βούλγαρη (4/4), το ‘’Χορεύοντας στον Πάγο’’ του Σταύρου Ιωάννου (11/04) και το ’ Καβάφης’’ του Γιάννη Σμαραγδή (21/04).

In Progress Feedback Festival 2016

Γνωστά σημεία της πόλης αλλάζουν για λίγο χαρακτήρα και από τις 28 Μαρτίου ως τις 25 Απριλίου, γειτονιές της Αθήνας γεμίζουν χαμόγελα, φαντασία, ρυθμό, δημιουργικότητα. Το φεστιβάλ του Κινητήρα είναι φέτος αφιερωμένο στις όμορφες εκπλήξεις που μπορούν να (μας) συμβούν στο καθημερινό, αστικό τοπίο. Παράλληλα με το φεστιβάλ, το οποίο παρουσιάζει έξι site-specific έργα σε διαφορετικά σημεία της πόλης, σε χώρους αναμονής επιβατών, σε πλατείες, σε δρόμους και σε λιμάνια, πραγματοποιούνται πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων όπως σεμινάρια, εργαστήρια, προβολές ταινιών και διαλέξεις. Το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ. 

«Διακόσιες δέκα χιλιάδες οκάδες βαμβακιού» στον Ταύρο

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει στους χώρους του Ιστορικού Αρχείου του, την παράσταση «Διακόσιες δέκα χιλιάδες οκάδες βαμβακιού - μια παράσταση στο Αρχείο», από 1 Απριλίου έως 23 Μαΐου, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή στις 20.00. Σημειώστε ότι το υλικό της παράστασης προέρχεται από το αρχείο της βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας που λειτουργούσε κάποτε στο κτίριο που στεγάζει σήμερα το ΠΙΟΠ: πραγματικές αφηγήσεις, φωτογραφίες από εγκαίνια, αποκριάτικοι χοροί, γιορτές παιδιών, απονομές βραβείων προσωπικού, γενικές συνελεύσεις, ξεναγήσεις, μητρώα εργατών, μισθολόγια, δείγματα υφασμάτων, περιοδικά εποχής, διαφημιστικό υλικό καθώς και ζωντανές συζητήσεις με ειδικούς στην ιστορία των ελληνικών επιχειρήσεων. Το έργο υπογράφει η σκηνοθέτης και ερευνήτρια Ιόλη Ανδρεάδη.

Η Τάνια Γιαννούλη στο Κέντρο Επισκεπτών

Το μουσικό σχήμα Tania Giannouli Ensemble παρουσιάζει στις 3 Απριλίου στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το έργο "Transcendence", μια σουίτα για το χρόνο, τη ζωή και τη δημιουργία, με στοιχεία σύγχρονης jazz και μουσικής δωματίου. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του το ίδρυμα, «οι συνθέσεις της Τάνιας Γιαννούλη αποτελούν μία μείξη στοιχείων αυτοσχεδιασμού, μουσικής δωματίου και επιρροών από την avant-garde και ethnic μουσική του 21ου αιώνα». Η συναυλία ξεκινά στις 18.30.

Μουσικός Απρίλης στο ZP87

Η εξαρχειώτικη μουσική σκηνή (Ζωοδόχου Πηγής 87) γεμίζει ακόμα έναν μήνα με συναυλίες δωρεάν εισόδου από εγχώρια σχήματα. Στις 7 Απριλίου φιλοξενεί τους Rima Ouduo με ήχους από ούτι και λύρα, στις 8/4 την Φένια Παπαδοδήμα και τους Grace Flowers Quintet, στις 14/4 τους Sarantopoulos-Danis duet με κιθάρα και φλάουτο και το Σάββατο 23/4 τους Omicron με ηλεκτρικούς ήχους. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

«Ραντεβού με τους μεγάλους δημιουργούς» στου Ζωγράφου

Δωρεάν βραδιές σινεμά χαρίζει στο κοινό ο Δήμος Ζωγράφου με τους μεγάλους δημιουργούς του ελληνικού, ιταλικού, γαλλικού και ισπανόφωνου κινηματογράφου. Οι βραδιές… κρατούν μέχρι και τις 23/4 και περιλαμβάνουν ταινίες όπως η «Κόκκινη Έρημος» του Αντονιόνι (2/4), το «Ούλοι εμείς Εφέντη» του Λεωνίδα Βαρβαρού (3/4) και η «Μεγάλη Χίμαιρα» του Ρενουάρ (23/4). Οι προβολές πραγματοποιούνται στον κινηματογράφο της οδού 3ης Ορ. Ταξιαρχίας 13. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 7773608. Η είσοδος είναι ελεύθερη και στο φουαγιέ του κινηματογράφου γίνεται συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Φαρμακείο του Δήμου Ζωγράφου.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v