Τα νέα και ωραία μπαράκια της Αθήνας

Είναι ροκ, είναι τζαζ, κάνουν κι ωραία live, φτιάχνουν και καταπληκτικά κοκτέιλ. Αυτά είναι τα μπαράκια για τα οποία θα μιλά σε λίγο όλη η Αθήνα.
Τα νέα και ωραία μπαράκια της Αθήνας
της Ηρώς Κουνάδη

Δεν πρόλαβε καλά-καλά να κλείσει μήνας από την τελευταία φορά που μιλούσαμε για τα πιο φρέσκα μπαράκια της Αθήνας και ήδη μετράμε νέες αφίξεις στον νυχτερινό χάρτη της πόλης. Μια σαλονικιώτικη μεταγραφή, ένα νέο μπαράκι σε μια από τις ομορφότερες αθηναϊκές γειτονιές, το Μετς, που διατηρεί το μπαρ-ο-προφίλ του ακόμα χαμηλό, ένα μπαρ που ίσως σας βάλει να επιστρέψετε στο διαμετρικά αντίθετο Γκάζι και ένα νουάρ στέκι είναι μερικά μόνο από τα πολλά και ενδιαφέροντα νέα της πόλης.

Εφημερίδα ATH
Σίνα 6 και Βησσαρίωνος, τηλ: 6944880475



Η αθηναϊκή μετενσάρκωση του γνωστού και μη εξαιρετέου θεσσαλονικιώτικου μπαρ που λέγεται Εφημερίδα SKG άνοιξε πριν από λίγο καιρό τις πόρτες της κοντά στη Νομική, πλημμύρισε τους τοίχους της με street art δημιουργίες (ένας εκ των δύο δημιουργών της είναι, άλλωστε, γνωστός street artist) και ξεκίνησε να μας κακομαθαίνει με άψογα καφεδάκια, ζουμερά burgers και ωραία κοκτέιλ με το που πάρει να βραδιάζει. Οι τιμές τους είναι ωραιότατες (ξεκινούν από τα 7€) οι μουσικές κινούνται σε freestyle μονοπάτια, και ένας τοίχος με την επιγραφή “paint your own shit” μας προτρέπει να ξυπνήσουμε τον καλλιτέχνη που κρύβουμε μέσα μας.

Κάιν
Αναπαύσεως 22 και Τιμολέoντος 1, Μετς, Τηλ.: 6949 445158



Το εντελώς αρτιστίκ περιβάλλον του ταιριάζει γάντι στο ύφος της γειτονιάς του: χειροποίητα διακοσμητικά, vintage σιδερένια έπιπλα, art deco φωτιστικά και μεγάλες τζαμαρίες για να λούζουν στο φως το εσωτερικό του τα πρωινά και να επιτρέπουν το χάζι έξω. Το Κάιν, άλλωστε, μας σερβίρει από νωρίς καφεδάκι, βγάζει και τραπεζάκια έξω όταν ο καιρός το επιτρέπει, και παίζει ωραίες μουσικές που συχνά παρεκκλίνουν από την πεπατημένη της funk-o-jazz προς πιο ροκ μονοπάτια.



Τα δε κοκτέιλ του είναι μια ιστορία μόνα τους. Δοκιμάστε, για του λόγου το αληθές, το Canadian Fig με μαύρο ρούμι, σιρόπι σφένδαμου (γνωστό και ως maple syrup που κάνει λαχταριστά τα pancakes μας) τζίντζερ, μαρμελάδα σύκο και λεμόνι, ή το Tommy’s Cucumber, με τεκίλα, μέλι αγαύης, αγγούρι, σιρόπι τσίλι, λικέρ πορτοκάλι και μοσχολέμονο. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 8-9€.

The Trap
Όθωνος 10, Σύνταγμα, τηλ: 2103215561



Το νέο αγαπημένο παιδί της πόλης κρύβεται μέσα στη μέχρι πρότινος έρημη στοά πλάι στο Σύνταγμα, και ξεφεύγει από την πεπατημένη της μεταμοντέρνης διακόσμησης και του βιομηχανικού design. Αντ’ αυτών, πατά σε ένα old school προφίλ, με το ζωγραφιστό ταβάνι του, την μεγάλη μπάρα, τα κλασικού τύπου τραπεζάκια και τον ατμοσφαιρικό φωτισμό του.

Θα μπορούσε να είναι βγαλμένο από φιλμ νουάρ –από εκείνα τα μπαρ που οι παλιοί τα λένε «ποτάδικα». Έχει, όμως, και εξαιρετικά signature κοκτέιλ (αλλιώς θα ήταν ξεκομμένο από την εποχή του) όπως το America America με Campari, μανταρίνι και κόκκινο πιπέρι, ή το υπέροχο Club Tropicana, με δύο διαφορετικά ρούμια (Havana Reserva και Wray Nephew), τζίντζερ, elderflower και Don’s Mix (ένα μείγμα ζάχαρης, κανέλας και γκρέιπφρουτ που χρησιμοποιείται πολύ στα Tiki κοκτέιλ). Το απλό ποτό κοστίζει 7€, τα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 9€.

Barrio All Day
Τριπτολέμου 10 και Ευμολπιδών 24, Γκάζι, τηλ. 210 3477379



Κι εκεί που λες πως το Γκάζι «τελειώνει», όλο και εμφανίζεται ένα νέο υποσχόμενο στέκι να φυσήξει αεράκι φρεσκάδας στην ταλαιπωρημένη γειτονιά. Αυτή την φορά, το δύσκολο εγχείρημα αναλαμβάνει και δείχνει να φέρνει εις πέρας το Barrio. Στον όμορφο, αεράτο χώρο του κυριαρχεί η βιομηχανική αισθητική «παντρεμένη» με γήινα στοιχεία, σαν τα ξύλινα πατώματα και τα ζωγραφιστά πλακάκια της μπάρας, και τις ταξιδιάρικες πινελιές όπως τα μεγάλα πόστερ με τις γειτονιές της Κούβας που στολίζουν τους τοίχους.



Όσο για τα κοκτέιλ; Ο βραβευμένος mixologist Βασίλης Κυρίτσης είχε έμπνευση όταν έφτιαχνε τον κατάλογο, με αποτέλεσμα να συναντάμε σε αυτόν προτάσεις όπως το Tea Strawberry, με βότκα, πουρέ φράουλας, τσάι γιασεμιού και σιρόπι αγαύης, ή το Hazelnut Mojito, με μαύρο ρούμι, Frangelico, φρέσκο χυμό lime, φύλλα μέντας και σιρόπι μελιού. Οι τιμές τους ξεκινούν από τα 8€ και φτάνουν στα 11€.

Charlie
Κολοκοτρώνη 8, Κέντρο, τηλ: 210 3245307



Σας το συστήσαμε πρόσφατα ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα εστιατόρια της Αθήνας, όμως το Charlie έχει... διπλή ταυτότητα. Είναι ένα all day RestauBar Café που μας υποδέχεται από το πρωί για καφέ και τσιμπολόγημα, όπως και για κανονικότατα γεύματα μεσογειακής κουζίνας, ενώ το βράδυ στη μπάρα του δοκιμάζουμε εξαιρετικά κοκτέιλ υπό τους ήχους jazz, funk και soul μουσικών. Κάθε Παρασκευή, μάλιστα, έχει live jazz sessions με την Christina Golia και τους Blue Quartet. Στα κοκτέιλ, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 9€, ξεχωρίζουν τα The Devil's Own με ιρλανδέζικο ουίσκι και καφέ και Boogie Man με bourbon και bitters σοκολάτας.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v