Μικρά μυστικά που κρύβει το Μοναστηράκι

Οι κρυφές γωνιές που αξίζει να ανακαλύψετε στο Μοναστηράκι για να διαπιστώσετε ότι το αθηναϊκό κέντρο έχει πάντα κάτι καινούριο να ξετρυπώσετε.
Μικρά μυστικά που κρύβει το Μοναστηράκι
του Γιώργου Κόκουβα

Πού θα δοκιμάσετε ινδικό σουβλάκι και πού θα πιείτε το φθηνότερο κοκτέιλ; Σε ποια γωνιά του Μοναστηρακίου θα ανταλλάξετε παλιά κόμικς και ποια μαγαζάκια σερβίρουν το κορυφαίο παγωτό, το πιο χορταστικό πρωινό και την καλύτερη ζεστή σούπα στο ιστορικό κέντρο; Εννιά μικρά «μυστικά» στις γραφικές γειτονιές γύρω από το Μοναστηράκι αποκαλύπτονται.

Μια γωνιά αφιερωμένη στα comics

Σε έναν όμορφο χώρο ανάμεσα στην πλατεία Μοναστηρακίου και την Αγία Ειρήνη (Αγίας Ειρήνης 5, τηλ.: 210-3318168), από το 2009 λειτουργεί η Λέσχη Φίλων Κόμικς, ένα μέρος για όσους αγαπούν την 9η τέχνη και θέλουν να ανταλλάσσουν απόψεις (και τεύχη), να παρακολουθούν παρουσιάσεις, να γνωρίζουν δημιουργούς και συλλέκτες ή να συμμετέχουν σε εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις που αφορούν τα comics. Θα την βρείτε ανοιχτή Τρίτη ως Παρασκευή 18.00-22.00 και Σαββατοκύριακα 10.00-14.00 και 18.00-22.00.

Ένα σουβλάκι… απ’ την Ινδία

Στο Mirch (Ερμού 109, τηλ: 2103239759), το ινδικό street food εστιατόριο ανάμεσα στα παραδοσιακά μεζεδοπωλεία της Ερμού και της υπαίθριας αγοράς του Μοναστηρακίου, θα βρείτε την απολαυστική εκδοχή του Indian souvlaki, που δεν είναι παρά πικάντικο κοτόπουλο tikka, με γέμιση λαχανικών σε γιγάντια, αφράτη πίτα naan. Αν δεν είστε φαν των καυτερών, ζητήστε την μη spicy εκδοχή. Το χορταστικότατο αυτό έδεσμα στοιχίζει 4€.

Πίνοντας καφέ στους στάβλους του Όθωνα

Στο συγκρότημα των πανέμορφων νεοκλασικών κτιρίων όπου κάποτε φιλοξενούνταν βασιλικές εγκαταστάσεις, όπως οι στάβλοι του παλατιού, εδώ και έναν χρόνο έχει στηθεί το K8 Point (Ερμού 119 και Άστιγγος, τηλ: 2103315407), ένας δαιδαλώδης πολυχώρος χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, που συνδυάζει την ατμόσφαιρα της παλιάς Αθήνας με αυτή μιας μοντέρνας μητρόπολης και ενδείκνυται για καφέ, ποτό, street food menu και μουσικές βραδιές στο music stage. Μας αρέσει ιδιαίτερα η αυλή και το πάνω «αίθριο» με την θέα προς την Αδριανού, χάρμα οφθαλμών, όταν ο καιρός το επιτρέπει.

Το καλύτερο παγωτό της πόλης στην Αδριανού

Στην καρδιά της πολύβουης περαντζάδας της Αδριανού, το DaVinci (Αδριανού 50, τηλ: 2103253863) σερβίρει κορυφαίο ιταλικό gelato, ελαφρώς… τσιμπημένο σε τιμή (από 2,20€ η μπάλα) αλλά απίστευτης ποιότητας και σε κολασμένες γεύσεις. Δοκιμάστε το cheesecake φράουλα, την αληθινή μαύρη σοκολάτα, το lime σορμπέ και την bueno γεύση σε χωνάκι γκοφρέτας ή σε φρεσκοψημένη βάφλα.

Ο πιο φρέσκος χυμός στην Πανδρόσου

Το Χυμοποιείο (Πανδρόσου 64, τηλ: 2103254186) ετοιμάζει από νωρίς το πρωί φρεσκοστιμμένους χυμούς, λαχταριστά ροφήματα, φρουτοσαλάτες, smoothies, σνακ και ζεστές σούπες, υγιεινές και πεντανόστιμες, ιδανικές πηγές τόνωσης για όσους κινούνται στην περιοχή. Αυτό όμως για το οποίο φημίζεται είναι η φοβερή σπιτική λεμονάδα του, με νότες μέντας ή και ροδάκινου.  

Το καλύτερο happy hour με θέα Ακρόπολη

Θα το βρείτε στην πλατεία Αβησσυνίας, στο αγαπημένο Loukoumi (Πλ. Αβησσυνίας 3, τηλ: 2103234814) με τον φιλόξενο, ζεστό πρώτο όροφο, αλλά και τα πανέμορφα μπαλκονάκια με θέα στην πλατεία ή την ταράτσα με θέα στην Ακρόπολη και το αθηναϊκό ηλιοβασίλεμα. Το τελευταίο θα το απολαύσετε με κοκτέιλ στο χέρι, σε τιμές happy hours, αφού καθημερινά από τις 14.00 ως τις 20.00, τα daiquiri lemon, blue lagoon, cuba libre, tequila sunrise και οι μαργαρίτες λεμόνι στοιχίζουν 5€ (τις υπόλοιπες ώρες 7,50-8€).

Το πιο απολαυστικό πρωινό είναι ιρλανδέζικο

…Και το δοκιμάζουμε στην πιο αυθεντικά ιρλανδέζικη γωνιά της πόλης, στην James Joyce irish pub (Άστιγγος 12, τηλ: 2103235055) με τους μεγάλους πάγκους, τις οθόνες που παίζουν αγώνες ποδοσφαίρου ή ράγκμπι και τις πιατέλες που έρχονται με χοιρινά λουκάνικα, ιρλανδέζικο μπέικον, μαύρη και λευκή πουτίγκα, σοταρισμένα μανιτάρια, ψητή ντομάτα, τηγανητά αυγά, φασόλια, κροκέτα πατάτας και φρυγανισμένο ψωμί. Αυτό το (κάτι παραπάνω από) full irish breakfast στοιχίζει 10,50€. Αν μείνετε, θα συνεχίσετε με μπύρες και μεσημεριανό ιλρανδέζικης κρεατόπιτας Guinness.  

Τα καλύτερα μακαρόν της Αθήνας

Θα τα βρείτε στο ζαχαροπλαστείο Lonis (Αθηνάς 7, τηλ: 210 6466989), όπου ετοιμάζονται με συνταγή του 1990, από 75% αμύγδαλο και 25% μαρέγκα. Πολύχρωμα, ανάλαφρα, αφράτα και λαχταριστά, τα μακαρόν του Λόνη είναι η πιο γλυκιά απόλαυση που μας βάζει σε πειρασμό κάθε φορά που ετοιμαζόμαστε να κατέβουμε στο μετρό του Μοναστηρακίου. Θα βρείτε επίσης πολύ ωραία cupcakes με πλούσιο γλάσο.  

Μεζέδες με φόντο την αρχαία Αθήνα
Στην Ποικίλα Στοά (Αγ. Φιλίππου 14, τηλ: 2103210431) θα φτάσετε διασχίζοντας την αυλή μιας παλιάς μονοκατοικίας, εκεί που το Μοναστηράκι συναντά το Θησείο. Θα βρεθείτε ξαφνικά σε μια μεγάλη ταράτσα, όπου θα τσουγκρίσετε μπύρες, θα παραγγείλετε οικονομικές ποικιλίες μεζέδων και θα αγναντέψετε το Ναό του Ηφαίστου. Υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο για μπύρα και μεζέ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v