Δωρεάν Ιανουάριος: 10 free προτάσεις

Σεμινάρια για το Σύμπαν, μουσικές παραστάσεις, θεατρικά έργα και σινεφίλ προβολές γεμίζουν το πρώτο μήνα του χρόνου με μπόλικες δωρεάν αφορμές εξόδου.
Δωρεάν Ιανουάριος: 10 free προτάσεις

Το 2016 είναι εδώ και μαζί του φέρνει – εκτός από καλοτυχία – μπόλικες αφορμές για δωρεάν έξοδο σε πάσης φύσεως θεάματα: από διαδραστικές εκθέσεις μέχρι μουσικές παραστάσεις, θέατρο και κινηματογράφο.

Ιδού ποιες δωρεάν εκδηλώσεις ξεχωρίσαμε για να κάνετε ποδαρικό στο νέο έτος χωρίς να επιβαρύνετε το μηναίο μπάτζετ.

Παράσταση σύγχρονου χορού στο Μικροσκοπικό Θέατρο

Η μουσική δυο μεγάλων παραδοσιακών μουσικών του Καυκάσου, του Αζέρου Habil Aliyev και του Αρμένιου Djivan Gasparyan, γίνεται για τη χορογράφο και χορεύτρια Αναστασία Λύρα αφορμή μιας διαδρομής αυτογνωσίας σε μουσικές περιοχές που γειτονεύουν με τον προγονικό Πόντο της καταγωγής της. Η παράσταση χωρίζεται σε τέσσερα μέρη, με θέμα το Αίμα και τη Μνήμη και παρουσιάζεται στο Μικροσκοπικό Θέατρο (Δεξίππου 5 & Πλατεία Ταξιαρχών, Πλάκα) στις 2 Ιανουαρίου στις 20.00. Για κρατήσεις επικοινωνήστε στο 6989 443157.

Μουσική παρουσίαση 4 δίσκων στον Ιανό

H Subways Music και οι Εκδόσεις Cambia θα παρουσιάσουν τέσσερις νέες δισκογραφικές παραγωγές της Subways Music από την Στέλλα Τσάνη, τον Σωτήρη Δεσπότη, τον Απόστολο Παληό και τους Duo Arioso. Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται στις 16 Ιανουαρίου στον Ιανό, οι παραπάνω καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν ζωντανά επιλογές από τους παρουσιαζόμενους δίσκους.

Δωρεάν εκδηλώσεις του Δήμου Καλλιθέας

Η μουσική παράσταση «Βοκαλίζειν εστί Φιλοσοφείν» από τους Vocal Intentions (9/01 στις 19.30) και η θεατρική παράσταση του Μολιέρου «Έρως Γιατρός» (13/01 στις 20.00) είναι τα… ποδαρικά του Δήμου Καλλιθέας για το νέο έτος. Οι δύο παραστάσεις παρουσιάζονται στην Διεύθυνση Πολιτισμού και Νέας Γενιάς του Δήμου (Φιλαρέτου 108), ενώ για να κλείσετε θέσεις θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 210 9570001- 210 9584832.

Οι γιορτές συνεχίζονται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης…

… με πλήθος δωρεάν εκδηλώσεων. Μέχρι την Τρίτη 5 Ιανουαρίου νέοι σολίστες τραγουδούν τα κάλαντα και πολλά άλλα στο φουαγιέ του ισογείου, ενώ μέχρι την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου συνεχίζεται η χριστουγεννιάτικη έκθεση παιδικής εικονογράφησης οκτώ καλλιτεχνών στον εκθεσιακό χώρο του πρώτου και δεύτερου ορόφου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

«Ο νεαρός βασιλιάς» του Όσκαρ Ουάιλντ στο Εμπρός

Η ομάδα «Μικροί Συντεταγμένοι» παρουσιάζει το «Νεαρό Βασιλιά» του Όσκαρ Ουάιλντ σε δραματοποιημένη αφήγηση για παιδιά από 8 έως… 88 ετών στο Θέατρο Εμπρός. Πάντα προκλητικός και αντισυμβατικός, ο Όσκαρ Ουάιλντ, ακόμα και στα παραμύθια του για παιδιά, χρωματίζει πολιτικά τις ιστορίες του και τοποθετεί σε εξέχουσα θέση τη συμπόνια και την αλληλεγγύη. Η παράσταση παρουσιάζεται από τις 3/1 και κάθε Κυριακή στις 17.00, για οκτώ παραστάσεις με ελεύθερη συνεισφορά.

Ζώντας με τον Ήλιο, έναν απρόβλεπτο γίγαντα, στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Στην ομιλία που παρουσιάζεται στο γνωστό μας «Πλανητάριο» θα μάθουμε για τις ηλιακές κηλίδες και τις εκλάμψεις, φαινόμενα που εμφανίζονται στην ατμόσφαιρα του Ήλιου μας. Θα ανακαλύψουμε την ιστορία των παρατηρήσεών τους, από τους Κινέζους αυτοκρατορικούς αστρονόμους, στα πρώτα σκίτσα των μοναχών του μεσαίωνα και στις παρατηρήσεις του Γαλιλαίου τον 17ο αιώνα, και από κει στις υψηλής ανάλυσης δορυφορικές παρατηρήσεις του 21ου αιώνα. Κατά την διάρκεια της ομιλίας οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με μαγνήτες, θα ανακαλύψουν πώς μπορούν να κατασκευάσουν τις δικές τους ηλιακές κηλίδες, θα επεξεργαστούν εικόνες της ηλιακής ατμόσφαιρας και θα κάνουν τις δικές τους προγνώσεις χρησιμοποιώντας πραγματικές παρατηρήσεις του Ήλιου. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιανουαρίου στις 19.30.

Τσιριάδα, έπος γελοίόν στο Δυναμό

Έχοντας ήδη ολοκληρώσει μια μικρή φθινοπωρινή περιοδεία, η Τσιριάδα επιστρέφει στον πολιτιστικό σύλλογο «Δυναμό» (Παραμυθίας 28-30, Κεραμεικός), για μια μικρή χειμερινή σαιζόν περιορισμένου αριθμού παραστάσεων. Εμπνευσμένοι από την παράδοση των τροβαδούρων, μέσα από τραγούδια κι ιστορίες, ο θίασος Τσιριτσάντσουλες αφηγείται την ιστορία του γένους των τρελών, των κωμικών, των παλιάτσων, των γελωτοποιών. Η παράσταση παρουσιάζεται κάθε Κυριακή, μέχρι και τις 17 Ιανουαρίου στις 21.30.

Ο «Κύκλος των Μάταιων Πράξεων» στο Τρίκυκλο

Η παράσταση ακολουθεί το συγκλονιστικό οδοιπορικό του Ναπολέοντα Σουκατζίδη από την Προύσα που γεννήθηκε το 1909 και τη μετεγκατάσταση της οικογένειας του μετά τη μικρασιατική καταστροφή στο Αρκαλοχώρι του νομού Ηρακλείου.  Σκιαγραφεί τη ζωή και την πολιτική δράση του στην Ιεράπετρα και το Ηράκλειο έως και την σύλληψη του το 1936 με το «Ιδιώνυμο», τον ακολουθεί στην εξορία του στον Άη-Στράτη, στη φυλάκισή του στην Ακροναυπλία και στη μεταφορά του στα ναζιστικά στρατόπεδα Λάρισας και Χαϊδαρίου μέχρι και την εκτέλεσή του ως ένας από τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944. Τραγουδάει η Νατάσσα Τζαβέλλα Παπαδοπούλου. Παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα του Ιανουαρίου στις 21.00 στο Τρίκυκλο (Θ.Γεωμέτρου και Πυθέου, Νέος Κόσμος, τηλ: 210 9232384).

Σόλο χορού στον Πολυχώρο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Τρία σόλο χορού από τρεις διαφορετικές Ελληνίδες χορογράφους: ένα work in progress και ένα στιγμιότυπο από τη σύγχρονη χορογραφική δημιουργία στην Ελλάδα της κρίσης, παρουσιάζονται στον Πολυχώρο της Κυψέλης (Κύπρου 91Α και Σικίνου) στις 15 Ιανουαρίου στις 20.30. Η παρουσίαση διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Λενιώ Κακλέα και με το πολιτιστικό ίδρυμα Le Quartz.

Κινηματογραφικές προβολές από την Δραματική Σχολή Πέτρας

Η Δραματική Σχολή Πέτρας του Δήμου Πετρούπολης και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας Κινηματογραφικών Έργων "ΕΡΜΕΙΑΣ", συνεχίζουν τις παρουσιάσεις στη θεατρική σκηνή της Σχολής ταινιών του σύγχρονου ελλληνικού κινηματογράφου. Έτσι στις 3/01 θα προβληθεί το Λούφα και Παραλλαγή του Νίκου Περάκη, στις 10/01 το Σκλάβοι στα Δεσμά τους του Τώνη Λυκουρέση, στις 17/01 το Εχθρός μου του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και στις 24/01 το ντοκιμαντέρ Yusef’s Song του Κώστα Πλιάκου. Οι προβολές ξεκινούν στις 19.30 στον χώρο της Σχολής, 25ης Μαρτίου 80.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v